23948sdkhjf

Svensk Nobelhyllning i Bocuse d'Or

| Av redaktionen | Tipsa redaktionen

Sebastian Gibrand: Jag har inför VM förberett mitt livs måltid.

Världens mest prestigefyllda tävling för kockar närmar sig med stormteg. Den 29-30 januari samlas 24 nationer i Lyon för att tävla i Bocuse d'Or med två olika rätter. Sverige kommer att bidra med en hyllning till Alfred Nobel och Nobelpriset.

Läs också: Kalvracks och chartreuse i Bocuse d’Or

– Med min matlagning vill jag hylla Nobelpristagare genom tiderna för deras fantastiska upptäckter och hårda arbete som har och har haft stor inverkan i allas våra liv. Med dessa människor i åtanke har jag inför VM förberett mitt livs måltid. Här finns fysik, ekonomi, kemi, kultur, hälsa och inte minst diplomati. En måltid är ju dessutom en symbol för fred, säger Sebastian Gibrand som tillsammans med coachen Tommy Myllymäki tagit fram de svenska tävlingsrätterna.

På fem timmar och 35 minuter ska varje lag tillaga och presentera två rätter, till 14 personer vardera, efter givna råvaror. Rätterna mäts i smak, prestation, design, teknisk kunskap, organisation och kreativitet.

Råvarorna för fatpresentationen består av kalvracks med tillval av kalvbräss, lever, njure, fötter och/eller tarmkrås. Kalvracksen ska tillagas och presenteras i hel bit eller i två delar med fem ben synliga.

Råvarorna för tallrikspresentationen ska användas till att skapa två stycken identiska Chartreuse. Chartreuse är en traditionell fransk rätt som tillagas i form och närmast kan liknas vid en tårta. De tävlande ska tillaga två chartreuse på grönsaker och skaldjur (ostron, blåmusslor, hjärtmusslor, kammusslor) om 20 diameter vardera. Minst 50 procent av rätten ska bestå av grönsaker och lagen förväntas tillaga den traditionella Chartreuse-rätten i en modern nytolkning.

Läs också: 20 nationer tävlar i Europafinalen

Bocuse d’Or anordnas vartannat år i Lyon. Franska stjärnkocken Paul Bocuse har givit namn åt tävlingen som har blivit en av världens mest prestigefyllda tävling för kockar.

Bakom den svenska satsningen i Bocuse d’Or står Gastronomi Sverige och Svenska Bocuse d’Or Akademien. Teamet för 2018/19 består av:

  • Sebastian Gibrand, kandidat
  • Tommy Myllymäki, coach
  • Gustav Leonhardt, commis
  • Albin Edberg, andreacoach
  • Henrik Norström, President Svenska Bocuse d’Or Akademien
  • Frida Rönnlund, projektledare, Gastronomi Sverige

Tävlingslaget har under hela processen stöttats av ett smak-team bestående av:

  • Markus Aujalay
  • Adam Dahlberg
  • Jonas Dahlbom
Mer om: Bocuse d'Or
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Jobb & Karriär
Marcus Ekman tillbaka hos Pontus

Stjärnkrögaren även aktuell med ny gotländsk krog.

Paul Svenssons senaste svinnprojekt – ihop med Coop

Sallader och sushi till Kungsholmens nya knutpunkt

Skänker 44 ton mat direkt från lagret

Martin och Servera har hittat ett sätt att hantera mat som blir svinn redan på lagret.

Klart: Systembolagets hemleveranser permanentas i hela landet

Jamie Olivers Gatwick-restauranger räddas

Nyhetsbrev

Tennstopet får bakficka med nytt koncept

Ny vd hämtad från Grand Central.

Arkiv

Framgång för Poppels crowdfunding

Göteborgsmodell mot matsvinn blir rikstäckande

Big Mac – i sommar även med bacon

Tävling
En kvinna kvar i Årets kock-racet

Här är de åtta finalisterna.

Lanserar drinkar av matsvinn från hotellfrukosten

Ny snabbmatskedja född – satsar på latinamerikanskt

Panamigas erbjuder bilresenärer alternativ till ”slentrianmässiga hamburgaren”.

Fazer säljer restaurangverksamheten

1000 restauranger säljs till multinationell jätte.

Klassiska Four Seasons stänger för gott

Skippar svart plast i restauranger

Med pizzabotten på väg mot toppen

Zeinas kitchen tar Mellanöstern till butikshyllan

Tävling
Svensk kock ny nordisk mästare

Jobb & Karriär
Han ska styra media på Max

Cannabisglass nästa för Ben & Jerry's

Hållbart när Smaka på Stockholm drar igång

Sju nya McDonald's start på kraftig expansion

Absolut med återvunnet glas

Beyond Burger får produktion i Europa

Jobb & Karriär
Världsmästare tar över i stadshuset

De vill få svenskarna att äta finskt kött

Butikskonsult köper restaurangspecialist

Jobb & Karriär
Spendrups tar marknadschef från Paulig

Coca-Cola blir energidryck

Kändiskocken i rätten – nekar till att ha tafsat

Hållbart kafé öppnar på Drottninggatan

Striden om vegoburgarna intensifieras

Nu kommer svenskodlad Pak Choi

Kopparbergs backar

Massor av sommarjobb i restaurangbranschen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.166