23948sdkhjf

Svensk Nobelhyllning i Bocuse d'Or

| Av redaktionen | Tipsa redaktionen

Sebastian Gibrand: Jag har inför VM förberett mitt livs måltid.

Världens mest prestigefyllda tävling för kockar närmar sig med stormteg. Den 29-30 januari samlas 24 nationer i Lyon för att tävla i Bocuse d'Or med två olika rätter. Sverige kommer att bidra med en hyllning till Alfred Nobel och Nobelpriset.

Läs också: Kalvracks och chartreuse i Bocuse d’Or

– Med min matlagning vill jag hylla Nobelpristagare genom tiderna för deras fantastiska upptäckter och hårda arbete som har och har haft stor inverkan i allas våra liv. Med dessa människor i åtanke har jag inför VM förberett mitt livs måltid. Här finns fysik, ekonomi, kemi, kultur, hälsa och inte minst diplomati. En måltid är ju dessutom en symbol för fred, säger Sebastian Gibrand som tillsammans med coachen Tommy Myllymäki tagit fram de svenska tävlingsrätterna.

På fem timmar och 35 minuter ska varje lag tillaga och presentera två rätter, till 14 personer vardera, efter givna råvaror. Rätterna mäts i smak, prestation, design, teknisk kunskap, organisation och kreativitet.

Råvarorna för fatpresentationen består av kalvracks med tillval av kalvbräss, lever, njure, fötter och/eller tarmkrås. Kalvracksen ska tillagas och presenteras i hel bit eller i två delar med fem ben synliga.

Råvarorna för tallrikspresentationen ska användas till att skapa två stycken identiska Chartreuse. Chartreuse är en traditionell fransk rätt som tillagas i form och närmast kan liknas vid en tårta. De tävlande ska tillaga två chartreuse på grönsaker och skaldjur (ostron, blåmusslor, hjärtmusslor, kammusslor) om 20 diameter vardera. Minst 50 procent av rätten ska bestå av grönsaker och lagen förväntas tillaga den traditionella Chartreuse-rätten i en modern nytolkning.

Läs också: 20 nationer tävlar i Europafinalen

Bocuse d’Or anordnas vartannat år i Lyon. Franska stjärnkocken Paul Bocuse har givit namn åt tävlingen som har blivit en av världens mest prestigefyllda tävling för kockar.

Bakom den svenska satsningen i Bocuse d’Or står Gastronomi Sverige och Svenska Bocuse d’Or Akademien. Teamet för 2018/19 består av:

  • Sebastian Gibrand, kandidat
  • Tommy Myllymäki, coach
  • Gustav Leonhardt, commis
  • Albin Edberg, andreacoach
  • Henrik Norström, President Svenska Bocuse d’Or Akademien
  • Frida Rönnlund, projektledare, Gastronomi Sverige

Tävlingslaget har under hela processen stöttats av ett smak-team bestående av:

  • Markus Aujalay
  • Adam Dahlberg
  • Jonas Dahlbom
Mer om: Bocuse d'Or
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Svensk mästare i hembryggd öl

Corner Club smygöppnar

Beyond Meat värderas till över en miljard

Jinx utökar – öppnar restaurang

Bastard Burgers växer i Stockholmsområdet

Ytterligare två etableringar klara för den snabbväxande kedjan.

Ung Sigtunakock bäst i världen

Niclas Jansson segrade i Copper Skillet-finalen i Toronto.

Nyhetsbrev

Världsrekord i whiskyprovning

Guinness World Records har godkänt rekordet.

Arkiv

Slutet för Götgatsbackens äldsta krog

Från lagerlokal till hotell med takbar

Blique by Nobis öppnar den 26 april.

Restaurang Tak – nu även Krav-märkt

Calle P-gänget bakom ny bar

Menigo köper ut Arla – ensam ägare av Restaurangakademien

Årets kock får nya ägare

Spendrups och Arla tar över från Restaurangakademien.

Kafferabatt minskar engångsmuggar

Falafel basen i stjärnkockarnas nya snabbmatskoncept

Täby Deli invigs den 11 april – Fafelle öppnar i slutet av maj.

Fotografiskas eget öl bryggs på överblivet bröd

Hipster-Söder får egen Max-burgare

Tre specialprodukter på Max nya flaggskeppsrestaurang vid Medborgarplatsen.

Efter köttkrig – restauranggrossist i konkurs

Egen vinautomat på hotellrummet

Gateau poppar upp hos H&M i påsk

Ny inköpsansvarig på Urban Deli

Stjärnkock vill öka kunskapen om självmord

Anton Bjuhrs mamma tog sitt liv – nu blir han ambassadör för Suicide Zero.

Grands nya bakficka hedrar legendarisk krögare

Vegomässan ställs in

EU kan förbjuda "vegoburgare" – vill undvika förväxling

Burger King lanserar ”blödande” veganburgare

Här öppnar Taco Bar restaurang nr 45

Veganskt intresserar på nätet

Espresso House tar in ärtdryck

Potatisdrycksföretag tar in 11 miljoner

Hon är Stadshuskällarens nya konditor

Ungas matval styrs av värderingar

Finalisterna i sommelier-VM klara

Här ska Martin & Servera bygga nytt lager

Familjer testar middagar åt Urban Deli

Fredrik Lindfors vidare i Sommelier-VM

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.113