23948sdkhjf

Svensk Nobelhyllning i Bocuse d'Or

Sebastian Gibrand: Jag har inför VM förberett mitt livs måltid.

Världens mest prestigefyllda tävling för kockar närmar sig med stormteg. Den 29-30 januari samlas 24 nationer i Lyon för att tävla i Bocuse d'Or med två olika rätter. Sverige kommer att bidra med en hyllning till Alfred Nobel och Nobelpriset.

– Med min matlagning vill jag hylla Nobelpristagare genom tiderna för deras fantastiska upptäckter och hårda arbete som har och har haft stor inverkan i allas våra liv. Med dessa människor i åtanke har jag inför VM förberett mitt livs måltid. Här finns fysik, ekonomi, kemi, kultur, hälsa och inte minst diplomati. En måltid är ju dessutom en symbol för fred, säger Sebastian Gibrand som tillsammans med coachen Tommy Myllymäki tagit fram de svenska tävlingsrätterna.

På fem timmar och 35 minuter ska varje lag tillaga och presentera två rätter, till 14 personer vardera, efter givna råvaror. Rätterna mäts i smak, prestation, design, teknisk kunskap, organisation och kreativitet.

Råvarorna för fatpresentationen består av kalvracks med tillval av kalvbräss, lever, njure, fötter och/eller tarmkrås. Kalvracksen ska tillagas och presenteras i hel bit eller i två delar med fem ben synliga.

Råvarorna för tallrikspresentationen ska användas till att skapa två stycken identiska Chartreuse. Chartreuse är en traditionell fransk rätt som tillagas i form och närmast kan liknas vid en tårta. De tävlande ska tillaga två chartreuse på grönsaker och skaldjur (ostron, blåmusslor, hjärtmusslor, kammusslor) om 20 diameter vardera. Minst 50 procent av rätten ska bestå av grönsaker och lagen förväntas tillaga den traditionella Chartreuse-rätten i en modern nytolkning.

Bocuse d’Or anordnas vartannat år i Lyon. Franska stjärnkocken Paul Bocuse har givit namn åt tävlingen som har blivit en av världens mest prestigefyllda tävling för kockar.

Bakom den svenska satsningen i Bocuse d’Or står Gastronomi Sverige och Svenska Bocuse d’Or Akademien. Teamet för 2018/19 består av:

  • Sebastian Gibrand, kandidat
  • Tommy Myllymäki, coach
  • Gustav Leonhardt, commis
  • Albin Edberg, andreacoach
  • Henrik Norström, President Svenska Bocuse d’Or Akademien
  • Frida Rönnlund, projektledare, Gastronomi Sverige

Tävlingslaget har under hela processen stöttats av ett smak-team bestående av:

  • Markus Aujalay
  • Adam Dahlberg
  • Jonas Dahlbom
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125