23948sdkhjf

Lanserar ersättning för plastsugrör

| Av Marcus Petersson | Tipsa redaktionen

Snart kan handeln få ett biologiskt nedbrytbart sugrör.

Stora Enso och start up-företaget Sulapac lanserar en demoversion av ett biologiskt nedbrytbart sugrör på Slush 2018, ett ledande event för startupföretag som samlar 20 000 teknikentusiaster från hela världen.

Demoversionen, med produktion i industriell skala som mål, är utvecklad som ett förnybart alternativ till traditionella plastsugrör. Sugrören baseras på Sulapacs biokompositmaterial – gjort av träfibrer och naturliga bindemedel – och är utformade för att vara återvinningsbara i industriell kompostering och biologiskt nedbrytbara i havsmiljö

– Det här är ett viktigt steg för Stora Enso i vårt långsiktiga mål att gradvis ersätta fossilbaserade material med förnybara lösningar. Vårt samarbete med Sulapac är ett utmärkt exempel på vad vi kan uppnå genom partnerskap som driver innovationsarbetet framåt för att skapa hållbara lösningar i bioekonomin, säger Annica Bresky, chef för divisionen Consumer Board.

I maj 2018 tecknade Stora Enso ett teknikutvecklingsavtal med Sulapac för att licensiera deras material och teknik. Utvecklingen av sugrörsdemon är ett resultat av samarbetet mellan Stora Enso och Sulapac och kompletterar Stora Ensos omfattande biokompositportfölj.

– Miljömedvetenhet är en viktig drivkraft när konsumenter gör sina val och våra kunder vill ha hjälp med att ersätta icke förnybara material. Olika biokompositlösningar, som förnybara lock och tillslutningar och sugrör, kommer att komplettera vår egen konsumentkartongsportfölj och skapa mervärde för våra kunder, säger Hannu Kasurinen, ansvarig för vätskeförpackningar och kartong hos Stora Enso.

Sulapacs material fungerar i befintliga extrusionsanläggningar och målet är att sugrören ska vara kommersiellt tillgängliga under andra kvartalet 2019.

– Vi är glada att i dag kunna lansera en demoversion av ett återvinningsbart, mikroplastfritt sugrör som är biologiskt nedbrytbart i havsmiljö. Tillsammans med Stora Enso har vi utvecklat världens mest hållbara sugrör för produktion i industriell skala. Varje vecka produceras och konsumeras miljarder plastsugrör. Vårt sugrör har potentialen att bli en riktig ”game changer”, säger Sulapacs grundare och vd Suvi Haimi.

Om Sulapac

Sulapac är mikroplastfritt och fullständigt biologiskt nedbrytbart material gjort av förnybara och hållbara råvaror. Sulapacs produkter är gjorda för varumärken som vill eliminera plastavfall och visa ett genuint engagemang för hållbarhet genom att använda förstklassiga miljövänliga material. Företaget grundades 2016 av Suvi Haimi och Laura Kyllönen och har sin bas i Helsingfors i Finland.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Sveriges första kattcafé

Kvalitetsfisk växer med förvärv nummer tre

Svensk Nobelhyllning i Bocuse d'Or

Sebastian Gibrand: Jag har inför VM förberett mitt livs måltid.

Dahlgren och Naess öppnar hotellbistro

Parisisk atmosfär när stjärnduon står för maten på nytt boutiquehotell.

Systembolaget varnar vinleverantör

Burger King planerar kraftig expansion

Nyhetsbrev

Restauranger och storkök börjar med returlådor

Arkiv

Så ska Martin & Servera bli mer hållbart

Projekt gör matsvinn lönsamt för restauranger

Vinnova har beviljat medel för att lösa transport- och logistikfrågorna.

”Lång lista på spännande innovationer”

Erik Wallin på foodtech-bolaget Gastrofy rapporterar i en gästkrönika från CES i Las Vegas.

Stark jobbprognos

Upp 12 procent för hotell- och restaurangbranschen.

Pontus Frithiof rivstartar året i hälsans tecken

Pontus in the air ska bli Arlandas bästa arbetsplats med hjälp av hälsoprofil och inspiratör.

Stillahavsostron testodlas på västkusten

Svampgruvan i Kiruna stängs

Fandado flyttar till city

Nystart för Stockholmskrogen med meny på esperanto.

Guldregn över de svenska lagen

Kocklandslaget och ytterligare två lag kommer hem med seger i Culinary World Cup.

Pizza Hut tappar långvarig vd

Cateringföretag vill expandera

Ny grillrestaurang på Avenyn

The Prime Grill del av en förnyelseprocess som pågår i hela området.

Antalet krogkonkurser ökade kraftigt 2018

Svenska Ägg: Det finns en marknad för hönskött

Sju av tio svenskar äter eller kan tänka sig äta hönskött, enligt undersökning.

Ny vd på Circle K

Bagerierna sanerar surdegsbröd

Brott mot livsmedelslagen kan ge fängelse

Styckmästarn med ny vd

Tillbaka till Nordic Choice Hotels

Burgerkedja med ny marknadschef

Klassiskt bakverk tas ur sortimenten

Köttfest på Stockholmsrestaurang

Picadeli växer på kontinenten

Ska expandera i södra Sverige

Utvecklar barkoncept

Dole säljer i Sverige och Finland

Populär chokladmjölk återkallas – flaskan kan gå sönder

Lanserar ersättning för plastsugrör

Ny Sushi Yama i Linköping

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.086