23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på RS & FastFood

Okänd rätt utmaning i Bocuse 2019

År, månader, dagar och timmar av träning för det stora slutmålet går mot sitt slut för Sebastian Gibrand Sveriges, kandidat i Bocuse 2019.

På tisdagen samlade teamet till en julfrukost med sponsorer och media.

Efter silvret i EM i somras har det varit fortsatt intensiv träning för Sebastian Gibrand och hans commis Gustaf Leonhardt. Det råder tillförsikt och självförtroende i det svenska Bocuse-teamet.

För att nå slutmålet guld i Lyon i januari har man stuvat om på flera sätt i projektet.

Sebastian Gibrand får stöd av ett smakteam bestående av Markus Aujalay, Adam Dahlberg, Jonas Dahlbom och Henrik Norström, samtliga själva med tävlingserfarenhet från Bocuse.

Commis Gustaf Leonhardt har stöd av Albin Edberg, assisterande coach som tidigare var commis när Tommy Myllymäki tävlade.

Emma Shields, en tidigare kollega till Sebastian Gibrand från Juniorkocklandslaget finns också med i laget.

- Det är ett bra upplägg i år , säger Adam Dahlberg som ingår i skamteamet. Vi har varit på plats och tyckt till genom hela processen. Dessutom är det en väldigt positiv anda bland oss som jobbar tillsammans.

Många bitar ska fall på plats för att lyckas. Bland de 24 länderna som tävlar är konkurrensen knivskarp.

– En viktig aspekt för att lyckas handlar om självförtroende förklarade Markus Aujalay. Det finns verkligen i vårt team och det är det som krävs för att man ska kunna ta det extra steget.

Denna Chartreuse ska inte sammanblandas med den kända likören med samma namn. Den Charteuse som avses Bocuse-sammanhanget är skapad av framlidne kocken Joël Robuchon och är en förrätt vanligtvis bestående av fågel och grönsaker. Tävlingsrätten nunmmer två som presenterades i slutet av oktober består skaldjur och 50 procent grönsaker.

– Man kan beskriva det som en grönsakstårta med hälften grönsaker och hälften blötdjur, förklarade Per Nordlind, Gastronomi Sverige. Att rätten finns med i år är en hyllning till Joël Robuchon som gick bort tidigare i år.

För de flesta i det svenska Bocuse-teamet var rätten tidigare så gott som okänd. Trots att de reste ned till värdstaden Lyon kunde de inte hitta någon variant av rätten som fanns att prova på restaurangerna där.

Omfattande research har pågått och rätten finputsats fortfarande. Det hördes några kommentarer på pressträffen om att Chartreuse komma med för att kanske ge de franska kandidaterna visst försprång.

Över jul är det uppehåll två dagar i det gemensamma träningsschemat. Annandag jul bär flyttlasset ut till Stockholmsmässan, där en exakt kopia av tävlingsköket ska byggas. Nu på fredag 21 december ska recepten och skisser på Gibrands rätter skickas till Lyon. Denna vecka blir också tävlingsfatet i design av Jens Fager klart.

Här kan man rösta på Team Gibrands tävlingsaffisch.  http://www.bocusedor.com/poster

Det är en lugn men fokuserad Sebastian Gibrand som går in i slutfasen av förberedelserna inför Lyon.

– Vi har de bästa förutsättningarna för att lyckas, säger Sebastian Gibrand innan han snabbt plockar ordning i köket inför fotografering.

Vi försöker säga att inget i bakgrunden kommer att synas, vare sig stök eller hemligheter. Sebastian hör inte på det. Han har bestämt sig och gör i ordning Han plockar på och gör ordning. Fotograferingen kan vänta. Sen kommer han och ler avspänt omgiven av sitt team.

Nedräkning mot Lyon  44 dagar till final:

Vecka 51

17/12 PT

18/12 Nyhetsmorgon TV4

19/12 Fotografering av rätterna

20/12 Upplagning för smakteam, kreativgrupp. Julavslutning

21/12 Inskick av recept, skisser och beskrivande text av ett nationellt element till faträtten

Vecka 52

24/12 Julafton i land rike

26/12 Packar ner köket på Kungstensgatan

27/12 Flytt går till Stockholmsmässan

28/12 Uppackning i tävlingskök på Stockholmsmässan

Vecka 1

31/12 – 6/12 Träning på Stockholmsmässan, båda rätternaVecka 2

7/12 Sponsupplagning

9/12 Sponsupplagning

11/12 Sponsupplagning

Vecka 3

15/12 Pressupplagning

17/12 Sponsupplaning inpackning

18/1 Inpackning lastbilen åker till Lyon

19/1 PT

21/1 Teamet åker till Lyon och Sant Bonet Le Froid

Vecka 4

23/1 Upplagning, Tommy Myllymäki och Erik Beckman ansluter till Sant Bonet Le Froid

25/1 Upplagning, Henrik Norström ansluter till Sant Bonet

26/1 Lastbilen åker till Lyon och rest Selcius

27/1 På börjas tävlingsföreberedelser på Selcius

28/1 – 31/1 Se bifogat

30/1 - Tävlingsdag och prisutdelning

BREAKING
{{ article.headline }}
0.047