23948sdkhjf

Okänd rätt utmaning i Bocuse 2019

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

År, månader, dagar och timmar av träning för det stora slutmålet går mot sitt slut för Sebastian Gibrand Sveriges, kandidat i Bocuse 2019.

På tisdagen samlade teamet till en julfrukost med sponsorer och media.

Efter silvret i EM i somras har det varit fortsatt intensiv träning för Sebastian Gibrand och hans commis Gustaf Leonhardt. Det råder tillförsikt och självförtroende i det svenska Bocuse-teamet.

För att nå slutmålet guld i Lyon i januari har man stuvat om på flera sätt i projektet.
Sebastian Gibrand får stöd av ett smakteam bestående av Markus Aujalay, Adam Dahlberg, Jonas Dahlbom och Henrik Norström, samtliga själva med tävlingserfarenhet från Bocuse.
Commis Gustaf Leonhardt har stöd av Albin Edberg, assisterande coach som tidigare var commis när Tommy Myllymäki tävlade.

Emma Shields, en tidigare kollega till Sebastian Gibrand från Juniorkocklandslaget finns också med i laget.

- Det är ett bra upplägg i år , säger Adam Dahlberg som ingår i skamteamet. Vi har varit på plats och tyckt till genom hela processen. Dessutom är det en väldigt positiv anda bland oss som jobbar tillsammans.
Många bitar ska fall på plats för att lyckas. Bland de 24 länderna som tävlar är konkurrensen knivskarp.
– En viktig aspekt för att lyckas handlar om självförtroende förklarade Markus Aujalay. Det finns verkligen i vårt team och det är det som krävs för att man ska kunna ta det extra steget.
Denna Chartreuse ska inte sammanblandas med den kända likören med samma namn. Den Charteuse som avses Bocuse-sammanhanget är skapad av framlidne kocken Joël Robuchon och är en förrätt vanligtvis bestående av fågel och grönsaker. Tävlingsrätten nunmmer två som presenterades i slutet av oktober består skaldjur och 50 procent grönsaker.
– Man kan beskriva det som en grönsakstårta med hälften grönsaker och hälften blötdjur, förklarade Per Nordlind, Gastronomi Sverige. Att rätten finns med i år är en hyllning till Joël Robuchon som gick bort tidigare i år.

För de flesta i det svenska Bocuse-teamet var rätten tidigare så gott som okänd. Trots att de reste ned till värdstaden Lyon kunde de inte hitta någon variant av rätten som fanns att prova på restaurangerna där.
Omfattande research har pågått och rätten finputsats fortfarande. Det hördes några kommentarer på pressträffen om att Chartreuse komma med för att kanske ge de franska kandidaterna visst försprång.
Över jul är det uppehåll två dagar i det gemensamma träningsschemat. Annandag jul bär flyttlasset ut till Stockholmsmässan, där en exakt kopia av tävlingsköket ska byggas. Nu på fredag 21 december ska recepten och skisser på Gibrands rätter skickas till Lyon. Denna vecka blir också tävlingsfatet i design av Jens Fager klart.

Här kan man rösta på Team Gibrands tävlingsaffisch.  http://www.bocusedor.com/poster

Det är en lugn men fokuserad Sebastian Gibrand som går in i slutfasen av förberedelserna inför Lyon.

– Vi har de bästa förutsättningarna för att lyckas, säger Sebastian Gibrand innan han snabbt plockar ordning i köket inför fotografering.
Vi försöker säga att inget i bakgrunden kommer att synas, vare sig stök eller hemligheter. Sebastian hör inte på det. Han har bestämt sig och gör i ordning Han plockar på och gör ordning. Fotograferingen kan vänta. Sen kommer han och ler avspänt omgiven av sitt team.

Nedräkning mot Lyon  44 dagar till final:

Vecka 51

17/12 PT
18/12 Nyhetsmorgon TV4
19/12 Fotografering av rätterna
20/12 Upplagning för smakteam, kreativgrupp. Julavslutning
21/12 Inskick av recept, skisser och beskrivande text av ett nationellt element till faträtten

Vecka 52
24/12 Julafton i land rike
26/12 Packar ner köket på Kungstensgatan
27/12 Flytt går till Stockholmsmässan
28/12 Uppackning i tävlingskök på Stockholmsmässan

Vecka 1
31/12 – 6/12 Träning på Stockholmsmässan, båda rätternaVecka 2
7/12 Sponsupplagning
9/12 Sponsupplagning
11/12 Sponsupplagning

Vecka 3
15/12 Pressupplagning
17/12 Sponsupplaning inpackning
18/1 Inpackning lastbilen åker till Lyon
19/1 PT
21/1 Teamet åker till Lyon och Sant Bonet Le Froid

Vecka 4
23/1 Upplagning, Tommy Myllymäki och Erik Beckman ansluter till Sant Bonet Le Froid
25/1 Upplagning, Henrik Norström ansluter till Sant Bonet
26/1 Lastbilen åker till Lyon och rest Selcius
27/1 På börjas tävlingsföreberedelser på Selcius
28/1 – 31/1 Se bifogat
30/1 - Tävlingsdag och prisutdelning

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Ska brygga öl med helt ny robotcell

Hon är Stadshuskällarens nya konditor

Tyskland tog sommelier-guldet

Överraskande vinnare i Sommelier-VM.

Ungas matval styrs av värderingar

Finalisterna i sommelier-VM klara

Innovativa bakverk av Årets bagare 2019

Nyhetsbrev

Här ska Martin & Servera bygga nytt lager

Arkiv

Här är Årets rätt – av Årets kock

Sveriges bästa unga bagare korad

Familjer testar middagar åt Urban Deli

Fredrik Lindfors vidare i Sommelier-VM

Italiensk mat – mest poppis i hela världen

Framtidens mat – så tänkte vi förr och så tänker vi nu

Delicato lanserar "fikabubbel"

Efter sexskandalen – kändiskocken ger nu upp sitt krogimperium

Hamburgerrestauranger utsätter gäster för onödiga risker

Barmästare på ny jazz- och cocktailbar

Kennedy Bakircioglü får egen öl

Efter kritiken: Max avbryter veganmärkningen

Martin & Servera drar ned på plasten

Glitterpizzan har kommit till Sverige

Stockholm Fisk i ny tappning

Invigning av NK:s nya saluhall

Max inför veganmärkning

Poke bowl-koncept växer i Göteborg

Coca-Cola lanserar läsk med biljakt

Ökad tillväxt men stora utmaningar för Mackmyra

Burkvinet är här

Därför valde vertikalodlarna konkurs

Maten spåras på atomnivå

Två gotlänningar toppar Årets unga kock

Nio nya Bastard Burgers-restauranger har växt till tio

Årets Lilly Bollinger-tävling igång

130 år gammalt bageri räddas

Mackmyra behöver pengar

Vigårda till Västerås

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.15