23948sdkhjf

Okänd rätt utmaning i Bocuse 2019

År, månader, dagar och timmar av träning för det stora slutmålet går mot sitt slut för Sebastian Gibrand Sveriges, kandidat i Bocuse 2019.

På tisdagen samlade teamet till en julfrukost med sponsorer och media.

Efter silvret i EM i somras har det varit fortsatt intensiv träning för Sebastian Gibrand och hans commis Gustaf Leonhardt. Det råder tillförsikt och självförtroende i det svenska Bocuse-teamet.

För att nå slutmålet guld i Lyon i januari har man stuvat om på flera sätt i projektet.
Sebastian Gibrand får stöd av ett smakteam bestående av Markus Aujalay, Adam Dahlberg, Jonas Dahlbom och Henrik Norström, samtliga själva med tävlingserfarenhet från Bocuse.
Commis Gustaf Leonhardt har stöd av Albin Edberg, assisterande coach som tidigare var commis när Tommy Myllymäki tävlade.

Emma Shields, en tidigare kollega till Sebastian Gibrand från Juniorkocklandslaget finns också med i laget.

- Det är ett bra upplägg i år , säger Adam Dahlberg som ingår i skamteamet. Vi har varit på plats och tyckt till genom hela processen. Dessutom är det en väldigt positiv anda bland oss som jobbar tillsammans.
Många bitar ska fall på plats för att lyckas. Bland de 24 länderna som tävlar är konkurrensen knivskarp.
– En viktig aspekt för att lyckas handlar om självförtroende förklarade Markus Aujalay. Det finns verkligen i vårt team och det är det som krävs för att man ska kunna ta det extra steget.
Denna Chartreuse ska inte sammanblandas med den kända likören med samma namn. Den Charteuse som avses Bocuse-sammanhanget är skapad av framlidne kocken Joël Robuchon och är en förrätt vanligtvis bestående av fågel och grönsaker. Tävlingsrätten nunmmer två som presenterades i slutet av oktober består skaldjur och 50 procent grönsaker.
– Man kan beskriva det som en grönsakstårta med hälften grönsaker och hälften blötdjur, förklarade Per Nordlind, Gastronomi Sverige. Att rätten finns med i år är en hyllning till Joël Robuchon som gick bort tidigare i år.

För de flesta i det svenska Bocuse-teamet var rätten tidigare så gott som okänd. Trots att de reste ned till värdstaden Lyon kunde de inte hitta någon variant av rätten som fanns att prova på restaurangerna där.
Omfattande research har pågått och rätten finputsats fortfarande. Det hördes några kommentarer på pressträffen om att Chartreuse komma med för att kanske ge de franska kandidaterna visst försprång.
Över jul är det uppehåll två dagar i det gemensamma träningsschemat. Annandag jul bär flyttlasset ut till Stockholmsmässan, där en exakt kopia av tävlingsköket ska byggas. Nu på fredag 21 december ska recepten och skisser på Gibrands rätter skickas till Lyon. Denna vecka blir också tävlingsfatet i design av Jens Fager klart.

Här kan man rösta på Team Gibrands tävlingsaffisch.  http://www.bocusedor.com/poster

Det är en lugn men fokuserad Sebastian Gibrand som går in i slutfasen av förberedelserna inför Lyon.

– Vi har de bästa förutsättningarna för att lyckas, säger Sebastian Gibrand innan han snabbt plockar ordning i köket inför fotografering.
Vi försöker säga att inget i bakgrunden kommer att synas, vare sig stök eller hemligheter. Sebastian hör inte på det. Han har bestämt sig och gör i ordning Han plockar på och gör ordning. Fotograferingen kan vänta. Sen kommer han och ler avspänt omgiven av sitt team.

Nedräkning mot Lyon  44 dagar till final:

Vecka 51

17/12 PT
18/12 Nyhetsmorgon TV4
19/12 Fotografering av rätterna
20/12 Upplagning för smakteam, kreativgrupp. Julavslutning
21/12 Inskick av recept, skisser och beskrivande text av ett nationellt element till faträtten

Vecka 52
24/12 Julafton i land rike
26/12 Packar ner köket på Kungstensgatan
27/12 Flytt går till Stockholmsmässan
28/12 Uppackning i tävlingskök på Stockholmsmässan

Vecka 1
31/12 – 6/12 Träning på Stockholmsmässan, båda rätternaVecka 2
7/12 Sponsupplagning
9/12 Sponsupplagning
11/12 Sponsupplagning

Vecka 3
15/12 Pressupplagning
17/12 Sponsupplaning inpackning
18/1 Inpackning lastbilen åker till Lyon
19/1 PT
21/1 Teamet åker till Lyon och Sant Bonet Le Froid

Vecka 4
23/1 Upplagning, Tommy Myllymäki och Erik Beckman ansluter till Sant Bonet Le Froid
25/1 Upplagning, Henrik Norström ansluter till Sant Bonet
26/1 Lastbilen åker till Lyon och rest Selcius
27/1 På börjas tävlingsföreberedelser på Selcius
28/1 – 31/1 Se bifogat
30/1 - Tävlingsdag och prisutdelning

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078