23948sdkhjf

Antalet krogkonkurser ökade kraftigt 2018

| Av Mona Johansson | Tipsa redaktionen

20-procentig ökning av konkurserna inom hotell- och restaurangbranschen.

Konkurserna ökar inom alla branscher, men hotell- och restaurangbranschen är allra värst utsatt. Under 2018 gick totalt 475 företag inom hotell- och restaurangnäringen i konkurs, enligt färsk statistik från Upplysningscentralen (UC). Att jämföra med 396 konkurser 2017. Det innebär en 20-procentig ökning av antalet konkurser från 2017 till 2018. Snittet för alla branscher är 13 procdent.

Läs också: Anrikt bageri i konkurs

Det innebär också att 1,56 procent av alla aktiva företag inom hotell- och restaurangbranschen gick i konkurs under 2018, vilket alltså är den högsta konkursutsattheten av samtliga branscher som finns med i UC:s statistik.

– Över helåret ökar antal konkurser, det är bara att konstatera. Antalet bolag med utmätning ökar också kraftigt. Detta sker samtidigt som den positiva trenden för företag i allmänhet fortsätter att vara bra. Omsättningen i företagen ökar och andelen bolag med betalnings­anmärkningar eller ansökan om betalningsföreläggande är konstant. Andelen bolag i UC:s bästa riskklasser ökar. Hög grad av konkurrens samt ökningen av antalet oseriösa bolag kan vara en anledning till den negativa trenden av ökat antal företagskonkurser, kommenterar Richard Damberg, ekonom på UC.

Enligt UC ökar andelen oseriösa företag kraftigt, det vill säga företag som startas, bedrivs eller avslutas i bedrägligt syfte. De två senaste åren har andelen oseriösa företag ökat från 10 procent till 25 procent av alla bolag som försatts i konkurs.

– Vi ser en oerhört allvarlig utveckling. De oseriösa företagen verkar öka och de återfinns i alla branscher, kommenterar Richard Damberg.

För hotell- och restaurangnäringen finns en liten ljuspunkt. I december skedde faktiskt en minskning av antalet konkurser jämfört med samma period 2017. 28 konkurser i december 2018 jämfört med 35 konkurser i december 2017. En förbättring med 20 procent under den specifika månaden.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Foodora i samarbete med Instagram

Klart med ny vd för Restaurangakademien

Svensk sprit tog hem guld i USA

Ny alkoholfri öl till dumplings

Löfbergs hyr ut ryggsäckar med fika

Här öppnar Surf Shacks femte restaurang

Nyhetsbrev

Beyond Meat i partnerskap med Alibaba

Arkiv

Digital kunskapsbank om hygien i restauranger

Stekhet duell i de svenska burgarnas hemstad

Max vs Bastard Burgers på Timmermansgatan i Luleå.

Nya restauranger flyttar in på Sergelgatan

Bockholmengruppen ska driva både en kvarterskrog i gatuplan och en takservering.

Dryckesbranschen fortsätter att växa

Pommes frites-olja ska bli diesel

Foodora i samarbete med el-scooterföretag

Alkoholfri öl från mikrobryggeri i ny Burger King-meny

Nässjö nästa för Max – men bygget kan försenas ytterligare

Nytt kafferosteri till Sickla

Kinesiska Zhenmeat lanserar växtbaserat fläsk och kräftor

Första Harrys med ny svenskt brasseri-stil

Bråda dagar för Fredrik Eriksson

Rusning till Långbro värdshus och restaurangen i Nationalmuseum öppen igen.

Carlsberg vill stötta restaurangerna med unikt glas

Restauranggrossisten i trångmål – planerar för tuff höst

Sveriges första virtuella food court

Kasais köksmästare bakom det nya krogkonceptet.

Hon ska göra Sabis mer synligt

Kända kockar serverar Abbas sill på pop up-krog

Sparrisen hotad av frost och corona

Jägermeister satsar på svensk webbshop

Donkin Donuts nyanställer 25 000

Ny Pontus-bistro på Kungsholmen i höst

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.156