23948sdkhjf

Gyldene Freden öppnar med nytt koncept

| Av Mona Johansson | Tipsa redaktionen

Stjärnkocken Filip Fastén slår upp dörrarna till ”världens äldsta krog”.

Den anrika krogen Gyldene Freden nyöppnar den 1 mars efter en tid av ombyggnation. Inredning, meny och koncept har uppdaterats när delägaren och stjärnkocken Filip Fastén slår upp dörrarna i Gamla stan.

– Att få möjlighet att ta över en sådan här inrättning händer inte ofta, och därför vill vi med all vår kraft och hjärta återskapa Freden till det ställe det en gång var, men för den sakens skull inte leva på gamla meriter. Vi anser att det är dags för Freden att få en föryngring, säger Filip Fastén, som även är källarmästare.

På ”nya” Gyldene Freden ska de svenska råvarorna få en ny plats på den moderna krogscenen. Svensk husmanskost ska, enligt de nya ägarna, lyftas tillbaka in i finrummet med fokus på svenska råvaror.

Enligt Gösta Arvidssons bok om Den Gyldene Freden så börjar dess historia på 1400-talet, då den förste källarmästaren utskänkte vin på tomten i Gamla stan. Restaurangen öppnades troligen 1726 och antas vara världens äldsta kontinuerligt existerande restaurang.

Nya Gyldene Freden innefattar den klassiska våningen Stormen, den eleganta Matsalen, mötesplatsen Vinskänken, chambre séparée Stubelius, eventvåningen Bellman samt en bardel i anslutning till Stormen. Även köket har förnyats och personalutrymmena förbättrats.

– Den Gyldene Freden har trots sitt otroliga kulturarv hamnat i glömska för lokalbefolkningen de senaste åren. Vi har med hjälp av ett helt nytt köks-och servisteam, ny filosofi och utmärkta råvaror från Sveriges duktiga bönder ambitioner om att attrahera en ny publik för att upptäcka det enkla, vackra och goda matarvet i den svenska matkulturen, förklarar Filip Fastén.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Västerbottensost blir dokumentär

Unik sushirestaurang får tillfällig replika i Stockholm

Restaurangchefen för Nadeshiko Sushi öppnar pop up.

Nu rullar kedjan sushi även på Ica

Ska brygga öl med helt ny robotcell

Hon är Stadshuskällarens nya konditor

Tyskland tog sommelier-guldet

Överraskande vinnare i Sommelier-VM.

Nyhetsbrev

Ungas matval styrs av värderingar

Arkiv

Finalisterna i sommelier-VM klara

Innovativa bakverk av Årets bagare 2019

Här ska Martin & Servera bygga nytt lager

Här är Årets rätt – av Årets kock

Sveriges bästa unga bagare korad

Familjer testar middagar åt Urban Deli

Fredrik Lindfors vidare i Sommelier-VM

Italiensk mat – mest poppis i hela världen

Framtidens mat – så tänkte vi förr och så tänker vi nu

Delicato lanserar "fikabubbel"

Efter sexskandalen – kändiskocken ger nu upp sitt krogimperium

Hamburgerrestauranger utsätter gäster för onödiga risker

Barmästare på ny jazz- och cocktailbar

Kennedy Bakircioglü får egen öl

Efter kritiken: Max avbryter veganmärkningen

Martin & Servera drar ned på plasten

Glitterpizzan har kommit till Sverige

Stockholm Fisk i ny tappning

Max inför veganmärkning

Poke bowl-koncept växer i Göteborg

Coca-Cola lanserar läsk med biljakt

Ökad tillväxt men stora utmaningar för Mackmyra

Burkvinet är här

Därför valde vertikalodlarna konkurs

Maten spåras på atomnivå

Två gotlänningar toppar Årets unga kock

Nio nya Bastard Burgers-restauranger har växt till tio

Årets Lilly Bollinger-tävling igång

130 år gammalt bageri räddas

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.15