23948sdkhjf

Gyldene Freden öppnar med nytt koncept

| Av Mona Johansson | Tipsa redaktionen

Stjärnkocken Filip Fastén slår upp dörrarna till ”världens äldsta krog”.

Den anrika krogen Gyldene Freden nyöppnar den 1 mars efter en tid av ombyggnation. Inredning, meny och koncept har uppdaterats när delägaren och stjärnkocken Filip Fastén slår upp dörrarna i Gamla stan.

– Att få möjlighet att ta över en sådan här inrättning händer inte ofta, och därför vill vi med all vår kraft och hjärta återskapa Freden till det ställe det en gång var, men för den sakens skull inte leva på gamla meriter. Vi anser att det är dags för Freden att få en föryngring, säger Filip Fastén, som även är källarmästare.

På ”nya” Gyldene Freden ska de svenska råvarorna få en ny plats på den moderna krogscenen. Svensk husmanskost ska, enligt de nya ägarna, lyftas tillbaka in i finrummet med fokus på svenska råvaror.

Enligt Gösta Arvidssons bok om Den Gyldene Freden så börjar dess historia på 1400-talet, då den förste källarmästaren utskänkte vin på tomten i Gamla stan. Restaurangen öppnades troligen 1726 och antas vara världens äldsta kontinuerligt existerande restaurang.

Nya Gyldene Freden innefattar den klassiska våningen Stormen, den eleganta Matsalen, mötesplatsen Vinskänken, chambre séparée Stubelius, eventvåningen Bellman samt en bardel i anslutning till Stormen. Även köket har förnyats och personalutrymmena förbättrats.

– Den Gyldene Freden har trots sitt otroliga kulturarv hamnat i glömska för lokalbefolkningen de senaste åren. Vi har med hjälp av ett helt nytt köks-och servisteam, ny filosofi och utmärkta råvaror från Sveriges duktiga bönder ambitioner om att attrahera en ny publik för att upptäcka det enkla, vackra och goda matarvet i den svenska matkulturen, förklarar Filip Fastén.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)

Mest läst

Startsidan just nu

Nets testar swishmodul i restaurangmiljö

Pappersmuggar mest miljövänliga enligt livscykelanalys

Porslinskopp måste användas minst 350 gånger för att ge mindre koldioxidavtryck.

Jobb & Karriär
Två nya driftschefer på Sabis

Utökat matutbud går hem hos Circle K

Tävling
De slåss om titeln Årets konditor 2019

McDonald's äger inte sitt avfall

Nyhetsbrev

Jobb & Karriär
Marcus Ekman tillbaka hos Pontus

Stjärnkrögaren även aktuell med ny gotländsk krog.

Arkiv

Paul Svenssons senaste svinnprojekt – ihop med Coop

Sallader och sushi till Kungsholmens nya knutpunkt

Skänker 44 ton mat direkt från lagret

Martin och Servera har hittat ett sätt att hantera mat som blir svinn redan på lagret.

Klart: Systembolagets hemleveranser permanentas i hela landet

Jamie Olivers Gatwick-restauranger räddas

Tennstopet får bakficka med nytt koncept

Ny vd hämtad från Grand Central.

Framgång för Poppels crowdfunding

Göteborgsmodell mot matsvinn blir rikstäckande

Big Mac – i sommar även med bacon

Tävling
En kvinna kvar i Årets kock-racet

Här är de åtta finalisterna.

Lanserar drinkar av matsvinn från hotellfrukosten

Ny snabbmatskedja född – satsar på latinamerikanskt

Panamigas erbjuder bilresenärer alternativ till ”slentrianmässiga hamburgaren”.

Fazer säljer restaurangverksamheten

1000 restauranger säljs till multinationell jätte.

Klassiska Four Seasons stänger för gott

Skippar svart plast i restauranger

Med pizzabotten på väg mot toppen

Zeinas kitchen tar Mellanöstern till butikshyllan

Jobb & Karriär
Han ska styra media på Max

Absolut med återvunnet glas

Beyond Burger får produktion i Europa

Jobb & Karriär
Världsmästare tar över i stadshuset

De vill få svenskarna att äta finskt kött

Butikskonsult köper restaurangspecialist

Jobb & Karriär
Spendrups tar marknadschef från Paulig

Coca-Cola blir energidryck

Kändiskocken i rätten – nekar till att ha tafsat

Hållbart kafé öppnar på Drottninggatan

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.179