23948sdkhjf

Gyldene Freden öppnar med nytt koncept

| Av Mona Johansson | Tipsa redaktionen

Stjärnkocken Filip Fastén slår upp dörrarna till ”världens äldsta krog”.

Den anrika krogen Gyldene Freden nyöppnar den 1 mars efter en tid av ombyggnation. Inredning, meny och koncept har uppdaterats när delägaren och stjärnkocken Filip Fastén slår upp dörrarna i Gamla stan.

– Att få möjlighet att ta över en sådan här inrättning händer inte ofta, och därför vill vi med all vår kraft och hjärta återskapa Freden till det ställe det en gång var, men för den sakens skull inte leva på gamla meriter. Vi anser att det är dags för Freden att få en föryngring, säger Filip Fastén, som även är källarmästare.

På ”nya” Gyldene Freden ska de svenska råvarorna få en ny plats på den moderna krogscenen. Svensk husmanskost ska, enligt de nya ägarna, lyftas tillbaka in i finrummet med fokus på svenska råvaror.

Enligt Gösta Arvidssons bok om Den Gyldene Freden så börjar dess historia på 1400-talet, då den förste källarmästaren utskänkte vin på tomten i Gamla stan. Restaurangen öppnades troligen 1726 och antas vara världens äldsta kontinuerligt existerande restaurang.

Nya Gyldene Freden innefattar den klassiska våningen Stormen, den eleganta Matsalen, mötesplatsen Vinskänken, chambre séparée Stubelius, eventvåningen Bellman samt en bardel i anslutning till Stormen. Även köket har förnyats och personalutrymmena förbättrats.

– Den Gyldene Freden har trots sitt otroliga kulturarv hamnat i glömska för lokalbefolkningen de senaste åren. Vi har med hjälp av ett helt nytt köks-och servisteam, ny filosofi och utmärkta råvaror från Sveriges duktiga bönder ambitioner om att attrahera en ny publik för att upptäcka det enkla, vackra och goda matarvet i den svenska matkulturen, förklarar Filip Fastén.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Massor av sommarjobb i restaurangbranschen

Linnea & Basilika fortsätter växa

Öppnar tredje restaurangen hittills i år – och en fjärde är på gång.

Han går från Spotify till Gastrofy

Världens dyraste whiskyprovning

Ichiro's Malt Card-serie provas i Göteborg i november.

Mackmyra ökar omsättning – och förlust

De samarbetar för hållbar restaurangdrift

Nyhetsbrev

Nu finns Max även i Täby – med restaurang 142

Arkiv

Nu kommer ölglassen

Skaldjursäventyr i Bohuslän

Klassiska Stortorgskällaren gör comeback

Därför ställdes 7-Eleven om till pizzerior

Näringslivsmedalj med kunglig glans till Fabrique

Dystert läge för 4 av 10 matfiskar

Ny vd på Pizza Hut

Poké bowl-kedjans åttonde restaurang

B2B nästa för Karma och Martin & Servera

Rökt och grillat på krogveteranernas nya restaurang

Stjärnkrögare flyttar in i toppen på nytt landmärke

Världens största öltilverkare ansöker om börsnotering

Årets kock-vinnare startar eget med nytt koncept

Urban Deli öppnar restaurang på Centralen

Foodstock – Ekstedts nya gastronomifestival

Fjäderholmarna blir matmecka under två sommardagar.

Hungrig.se uppköpta av Delivery Hero

Uniqlo i restaurangsamarbete

Kopparbergs i två nya produktkategorier

Poppels söker miljoner i crowdfunding-kampanj

Vill etablera sig som Stockholms färskvarucentrum

Tre nya dryckesproducenter – varje vecka

Oumph lanseras hos snabbmatskedjan

Svensk mästare i hembryggd öl

Beyond Meat värderas till över en miljard

Slutet för Götgatsbackens äldsta krog

Restaurang Tak – nu även Krav-märkt

Menigo köper ut Arla – ensam ägare av Restaurangakademien

Kafferabatt minskar engångsmuggar

Efter köttkrig – restauranggrossist i konkurs

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.133