23948sdkhjf

Gyldene Freden öppnar med nytt koncept

| Av Mona Johansson | Tipsa redaktionen

Stjärnkocken Filip Fastén slår upp dörrarna till ”världens äldsta krog”.

Den anrika krogen Gyldene Freden nyöppnar den 1 mars efter en tid av ombyggnation. Inredning, meny och koncept har uppdaterats när delägaren och stjärnkocken Filip Fastén slår upp dörrarna i Gamla stan.

– Att få möjlighet att ta över en sådan här inrättning händer inte ofta, och därför vill vi med all vår kraft och hjärta återskapa Freden till det ställe det en gång var, men för den sakens skull inte leva på gamla meriter. Vi anser att det är dags för Freden att få en föryngring, säger Filip Fastén, som även är källarmästare.

På ”nya” Gyldene Freden ska de svenska råvarorna få en ny plats på den moderna krogscenen. Svensk husmanskost ska, enligt de nya ägarna, lyftas tillbaka in i finrummet med fokus på svenska råvaror.

Enligt Gösta Arvidssons bok om Den Gyldene Freden så börjar dess historia på 1400-talet, då den förste källarmästaren utskänkte vin på tomten i Gamla stan. Restaurangen öppnades troligen 1726 och antas vara världens äldsta kontinuerligt existerande restaurang.

Nya Gyldene Freden innefattar den klassiska våningen Stormen, den eleganta Matsalen, mötesplatsen Vinskänken, chambre séparée Stubelius, eventvåningen Bellman samt en bardel i anslutning till Stormen. Även köket har förnyats och personalutrymmena förbättrats.

– Den Gyldene Freden har trots sitt otroliga kulturarv hamnat i glömska för lokalbefolkningen de senaste åren. Vi har med hjälp av ett helt nytt köks-och servisteam, ny filosofi och utmärkta råvaror från Sveriges duktiga bönder ambitioner om att attrahera en ny publik för att upptäcka det enkla, vackra och goda matarvet i den svenska matkulturen, förklarar Filip Fastén.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Dansk blir vd för svenska McDonald's

Boqueria drar till fjällen

Ett av flera nytillskott på restaurangscenen i Åre.

Hållbarhetspris till matsvinnsentreprenör

Skybar i toppen på Göteborgs nya landmärke

Klassiskt konditori ersätts av indisk restaurang

Max förstärker ledningen

Nyhetsbrev

Upper House får Årets kock-medaljör i köket

Arkiv

50 maltsorter i ny hembryggningsbutik

Han vann titeln Årets Ekokock

Hon är Sveriges bästa kvinnliga sommelier

Mentorpriset till Ulrika Brydling

Årets kock 2019 bytte silver mot guld

Martin Moses svensk mästare i professionell matlagning.

Utredning om skatt på engångsartiklar

Hungrig läggs ned

Scandic och Spendrups gör öl på överblivet bröd

Öppningsdatum för Östermalms saluhall – renoverad för en miljard

Öppnar igen i januari två år försenad.

Mr Cake är årets företagare i bageribranschen

Mathias Dahlgren tolkar Söders snabbmatspärlor

Stjärnkocken öppnar pop up under matfestival i Teatern.

Atria lanserar vegetariskt varumärke

Naturlig matupplevelse i slottsmiljö

Kändiskockarnas hållbara restaurang har öppnat

Korv och potatis i centrum för Årets kock-finalisterna

De lanserar svensk pizzaskinka

Inget Krubb i sjöstan

Foodoras cykelbud utvidgar strejken i Norge

Löfbergs har halverat sin klimatpåverkan

Hungrig.se kan försvinna – fyra månader efter uppköpet

Kopparbergs vd: Zeunerts julmust ohotad

Street food intar Kungsträdgården

Färre krogkonkurser när fler semestrar hemma

Mackmyra minskar förlusten

Minskad efterfrågan på Absolut

”Restauranger och livsmedelsbutiker måste få äga sitt matavfall”

Usine-gänget startar Bistro Bibblan

KFC och Beyond Meat lagar vegetarisk kyckling

Räddat "svinnkaffe" blir till ny vild blandning

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.131