23948sdkhjf

Pauls gatukök odlar mat på beställning

| Av redaktionen | Tipsa redaktionen

Profilerade stjärnkocken Paul Svensson i ny hållbart projekt.

Stjärnkocken Paul Svensson öppnar den 4 april ett tillfälligt och mycket annorlunda gatukök. Pauls gatukök odlar mat på beställning. När allt är färdigodlat i september öppnar gatuköket igen för att servera tacos till dem som lagt en beställning ett halvår tidigare. Projektet kommer att gå att följa online under hela sommaren.

Läs också: Enbart hållbart fångad fisk på Taks tallrikar

– Ett halvår är tiden det tar att plantera, odla och skörda råvarorna till maten som serveras. Generellt sett så odlas det i dag betydligt mycket mer råvaror i världen än vi faktiskt behöver, framför allt eftersom att vi sällan tar vara på hela råvaran. Därför är antalet rätter som serveras begränsat och styrs av den tillgängliga odlingsytan, säger Paul Svensson.

Paul Svensson har gjort sig känd för sitt hållbarhetsarbete. Nyligen fick han exempelvis ta emot ett hederspris på Återvinningsgalan, ihop med SVT:s programledare Anne Lundberg, för programserien Maträddarna där duon undersökt vad det går att göra för att minska matsvinnet. Gatuköksprojektet genomför stjärnkocken tillsammans med Stockholm Gas. Tanken är att visa att det är viktigt att ta hand om råvaran, men att det som ändå blir över kan användas till att framställa hållbar biogas. Därför tillagas maten i Pauls gatukök på gasspis och biogas som framställs av restprodukter av organiskt material som till exempel matavfall.

Beställningar kan göras antingen den 4-5 april på plats på Norrmalmstorg i Stockholm eller online från den 4 april. Först till kvarn gäller eftersom odlingsytan på Rosendals Trädgård är begränsad.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Enkla åtgärder minskar take away-skräp

Punk Royale tar över klassisk kvarterskrog

Här öppnar ny Sibyllarestaurang

Stjärnkrögaren säljer sina Gamla stan-krogar

Flying Elk, Corner Club och Gaston får nya ägare.

Kopparbergs ”pink gin” överträffar förväntningarna

Var tionde öl är alkoholfri

Nyhetsbrev

Hit kommer Linnea & Basilika

Arkiv

Ny krog med unikt brasilianskt koncept

Prinsen fortsätter traditionen – med i Årets kock-juryn

Restaurang med takterass i nya Sergelhuset

Anrikt konditori i konkurs

Men det mer än 150 år gamla konditoriet kan leva vidare.

Minskad försäljning för convenience

Spendrups och matbloggare bland finalisterna i Dagligvarugalan

Ny affärsområdeschef för Sabis restauranger

Internationell stjärnglans i Årets kock-juryn

Glass i stora kajaklass

Pontus nya koncept: franskt bistrocafé

Här hamnar Axfoods nästa snabbgross-butik

McDonald's nya skylt för elladdning

Han är årets världskonditor

Hoppas få fler intresserade av choklad.

Krögarna bakom Jim & Jacob öppnar ny krog

Harrys växer

Absolut har startat resan mot 100 procent nedbrytbar flaska

Han blir ny vd på Delicato

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.135