23948sdkhjf

Pauls gatukök odlar mat på beställning

Profilerade stjärnkocken Paul Svensson i ny hållbart projekt.

Stjärnkocken Paul Svensson öppnar den 4 april ett tillfälligt och mycket annorlunda gatukök. Pauls gatukök odlar mat på beställning. När allt är färdigodlat i september öppnar gatuköket igen för att servera tacos till dem som lagt en beställning ett halvår tidigare. Projektet kommer att gå att följa online under hela sommaren.

– Ett halvår är tiden det tar att plantera, odla och skörda råvarorna till maten som serveras. Generellt sett så odlas det i dag betydligt mycket mer råvaror i världen än vi faktiskt behöver, framför allt eftersom att vi sällan tar vara på hela råvaran. Därför är antalet rätter som serveras begränsat och styrs av den tillgängliga odlingsytan, säger Paul Svensson.

Paul Svensson har gjort sig känd för sitt hållbarhetsarbete. Nyligen fick han exempelvis ta emot ett hederspris på Återvinningsgalan, ihop med SVT:s programledare Anne Lundberg, för programserien Maträddarna där duon undersökt vad det går att göra för att minska matsvinnet. Gatuköksprojektet genomför stjärnkocken tillsammans med Stockholm Gas. Tanken är att visa att det är viktigt att ta hand om råvaran, men att det som ändå blir över kan användas till att framställa hållbar biogas. Därför tillagas maten i Pauls gatukök på gasspis och biogas som framställs av restprodukter av organiskt material som till exempel matavfall.

Beställningar kan göras antingen den 4-5 april på plats på Norrmalmstorg i Stockholm eller online från den 4 april. Först till kvarn gäller eftersom odlingsytan på Rosendals Trädgård är begränsad.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109