23948sdkhjf

EU kan förbjuda "vegoburgare" – vill undvika förväxling

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Snart kan det vara slut på veggoburgare och veggokorv i hyllorna, iallafall enligt EU. Efter debatt i parlamentet beslutade 80 procent av medlemmarna i Europaparlamentets jordbruksutskott att namn som kan förväxlas med köttprodukter som till exempel stek, biff, korv och burgare inte ska få användas vid benämning av vegetariska produkter då det skulle kunna orsaka förvirring hos konsumenten. Liknande lagstiftning finns redan i Frankrike

Läs också: Ungas matval styrs av värderingar

Förslaget har redan fått stark kritik från bland annat organisationer som European Vegetarian Union och Eurogroup for Animals, det förbund som den svensk organisationen Djurens Rätt tillhör. Dessa organisationer menar att förslaget är ett försök att bromsa utvecklingen och Proveg, en av de kritiska organisationer menar att förslaget drivits fram av köttlobbyn och att det är ett "försök till att tysta den vegetariska sektorn", skriver The Brussels Times.

Från svenskt branschhåll råder det just nu ingen konsensus i frågan.

– Det är bara att konstatera beslutet, och då vi representerar företag på båda sidor om konflikten är det svårt för oss att ha en åsikt i fråga. Från vår sida är det viktigast att konsumenterna får en tydlig och rättvisande bild när de handlar, säger Nicklas Amelin
EU-expert på Livsmedelsföretagen till Food Supply.

– Personligen tycker jag att det tyder på lite dåligt självförtroende att behöva värna benämningarna på det här viset. Samtidigt finns det en stor irritation bland företagen för något som de anser vara att snylta på deras produkter, säger Isabel Moretti, vd på Svenskt Kött till Food Supply.

Vad anser ni om att lagstiftningen?

– Vi är positiva till det. Det här har uppenbarligen skapat tillräckligt med frustration och irritation för att leda till diskussion på den här nivån.

Innan förslaget blir lag måste hela Europarlamentet rösta i frågan.

Mer om: EU | Svenskt Kött
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Jobb & Karriär
Marcus Ekman tillbaka hos Pontus

Stjärnkrögaren även aktuell med ny gotländsk krog.

Paul Svenssons senaste svinnprojekt – ihop med Coop

Sallader och sushi till Kungsholmens nya knutpunkt

Skänker 44 ton mat direkt från lagret

Martin och Servera har hittat ett sätt att hantera mat som blir svinn redan på lagret.

Klart: Systembolagets hemleveranser permanentas i hela landet

Jamie Olivers Gatwick-restauranger räddas

Nyhetsbrev

Tennstopet får bakficka med nytt koncept

Ny vd hämtad från Grand Central.

Arkiv

Framgång för Poppels crowdfunding

Göteborgsmodell mot matsvinn blir rikstäckande

Big Mac – i sommar även med bacon

Tävling
En kvinna kvar i Årets kock-racet

Här är de åtta finalisterna.

Lanserar drinkar av matsvinn från hotellfrukosten

Ny snabbmatskedja född – satsar på latinamerikanskt

Panamigas erbjuder bilresenärer alternativ till ”slentrianmässiga hamburgaren”.

Fazer säljer restaurangverksamheten

1000 restauranger säljs till multinationell jätte.

Klassiska Four Seasons stänger för gott

Skippar svart plast i restauranger

Med pizzabotten på väg mot toppen

Zeinas kitchen tar Mellanöstern till butikshyllan

Tävling
Svensk kock ny nordisk mästare

Jobb & Karriär
Han ska styra media på Max

Cannabisglass nästa för Ben & Jerry's

Hållbart när Smaka på Stockholm drar igång

Sju nya McDonald's start på kraftig expansion

Absolut med återvunnet glas

Beyond Burger får produktion i Europa

Jobb & Karriär
Världsmästare tar över i stadshuset

De vill få svenskarna att äta finskt kött

Butikskonsult köper restaurangspecialist

Jobb & Karriär
Spendrups tar marknadschef från Paulig

Coca-Cola blir energidryck

Kändiskocken i rätten – nekar till att ha tafsat

Hållbart kafé öppnar på Drottninggatan

Striden om vegoburgarna intensifieras

Nu kommer svenskodlad Pak Choi

Kopparbergs backar

Massor av sommarjobb i restaurangbranschen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.153