23948sdkhjf

Trendbrott: Försäljningen av ekologiskt vin minskar

| Av redaktionen | Tipsa redaktionen

Den ekologiska försäljningen på Systembolaget minskar för första gången. Under första kvartalet sjönk försäljningen med 0,5 procent jämfört med samma period förra året. Det är den ekologiska spriten och vinet som minskar, medan ölförsäljningen ligger i stort sett oförändrad. Cider & blanddrycker samt alkoholfritt ökar, visar Systembolagets färska kvartalssiffror för ekologiska produkter.

Läs också: Efter SVT-uppdraget – lanserar rödvin

På Systembolaget har man ännu inte hunnit analysera siffrorna som totalt sett innebär ett negativt trendbrott för det ekologiska sortimentet.

– Det är antagligen påsken som ställer till det i statistiken. Eftersom påsken var i mars förra året och i april i år gick all försäljning ner under mars i år jämfört med föregående år och sannolikt påverkar det även ekoförsäljningen, säger Märta Kuylenstierna, kategorichef hos Systembolaget, till Ekoweb.

Systembolaget totala försäljning ökade under första kvartalet med 3,4 procent. Ekologiskt utgör nu 12,91 procent av den totala försäljningen. Vin och alkoholfritt har den högsta andelen ekologiskt, båda ligger på cirka 22 procent. Däremot är fortfarande bara 5,9 procent av ölen och 3,6 procent av spriten ekologisk.

Systembolaget är, enligt Ekoweb, landets näst största försäljningskanal för ekologiska produkter efter Ica.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Dansk blir vd för svenska McDonald's

Boqueria drar till fjällen

Ett av flera nytillskott på restaurangscenen i Åre.

Hållbarhetspris till matsvinnsentreprenör

Skybar i toppen på Göteborgs nya landmärke

Klassiskt konditori ersätts av indisk restaurang

Max förstärker ledningen

Nyhetsbrev

Upper House får Årets kock-medaljör i köket

Arkiv

50 maltsorter i ny hembryggningsbutik

Han vann titeln Årets Ekokock

Hon är Sveriges bästa kvinnliga sommelier

Mentorpriset till Ulrika Brydling

Årets kock 2019 bytte silver mot guld

Martin Moses svensk mästare i professionell matlagning.

Utredning om skatt på engångsartiklar

Hungrig läggs ned

Scandic och Spendrups gör öl på överblivet bröd

Öppningsdatum för Östermalms saluhall – renoverad för en miljard

Öppnar igen i januari två år försenad.

Mr Cake är årets företagare i bageribranschen

Mathias Dahlgren tolkar Söders snabbmatspärlor

Stjärnkocken öppnar pop up under matfestival i Teatern.

Atria lanserar vegetariskt varumärke

Naturlig matupplevelse i slottsmiljö

Kändiskockarnas hållbara restaurang har öppnat

Korv och potatis i centrum för Årets kock-finalisterna

De lanserar svensk pizzaskinka

Inget Krubb i sjöstan

Foodoras cykelbud utvidgar strejken i Norge

Löfbergs har halverat sin klimatpåverkan

Hungrig.se kan försvinna – fyra månader efter uppköpet

Kopparbergs vd: Zeunerts julmust ohotad

Street food intar Kungsträdgården

Färre krogkonkurser när fler semestrar hemma

Mackmyra minskar förlusten

Minskad efterfrågan på Absolut

”Restauranger och livsmedelsbutiker måste få äga sitt matavfall”

Usine-gänget startar Bistro Bibblan

KFC och Beyond Meat lagar vegetarisk kyckling

Räddat "svinnkaffe" blir till ny vild blandning

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.266