23948sdkhjf

Trendbrott: Försäljningen av ekologiskt vin minskar

Den ekologiska försäljningen på Systembolaget minskar för första gången. Under första kvartalet sjönk försäljningen med 0,5 procent jämfört med samma period förra året. Det är den ekologiska spriten och vinet som minskar, medan ölförsäljningen ligger i stort sett oförändrad. Cider & blanddrycker samt alkoholfritt ökar, visar Systembolagets färska kvartalssiffror för ekologiska produkter.

På Systembolaget har man ännu inte hunnit analysera siffrorna som totalt sett innebär ett negativt trendbrott för det ekologiska sortimentet.

– Det är antagligen påsken som ställer till det i statistiken. Eftersom påsken var i mars förra året och i april i år gick all försäljning ner under mars i år jämfört med föregående år och sannolikt påverkar det även ekoförsäljningen, säger Märta Kuylenstierna, kategorichef hos Systembolaget, till Ekoweb.

Systembolaget totala försäljning ökade under första kvartalet med 3,4 procent. Ekologiskt utgör nu 12,91 procent av den totala försäljningen. Vin och alkoholfritt har den högsta andelen ekologiskt, båda ligger på cirka 22 procent. Däremot är fortfarande bara 5,9 procent av ölen och 3,6 procent av spriten ekologisk.

Systembolaget är, enligt Ekoweb, landets näst största försäljningskanal för ekologiska produkter efter Ica.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078