23948sdkhjf

Magnus Nilsson lämnar – Fäviken stänger

| Av Mona Johansson | Tipsa redaktionen

”Det har varit ett svårt beslut”.

Sagan om den lilla jämtländska krogen som blev en internationell succé är snart över. I december stänger Fäviken Magasinet. Stjärnkrögaren Magnus Nilsson vill göra annat.

Läs också: Frantzén bästa restaurangen i Europa

– Det har varit ett svårt beslut men jag är övertygad om att det är rätt beslut, säger Magnus Nilsson i en kommentar på krogens hemsida.

Det är den 35-årige stjärnkrögarens eget beslut att lämna restaurangen som han drivit i tio år och som i mångt och mycket blivit synonym med honom själv. Inte minst har Magnus Nilssons deltagande i Netflixserien Chefs Table bidragit till berömmelsen. 

– Strategiskt är detta inte på något sätt ett smart beslut. Men vad är skälet till att driva en restaurang som Fäviken? Därför att du vill, den är helt och hållet driven med passion, säger Magnus Nilsson i en intervju med Los Angeles Times där han förklarar att det totala fokuset inte längre finns där.

– För första gången någonsin vaknade jag och ville inte gå till jobbet.

Läs också: Här finns årets bästa restaurang enligt White Guide

Familjen Brummer som äger Fäviken är inte intresserade av att rekrytera en ny chefskock utan väljer i stället att lägga ned verksamheten. Den 14 december 2019 serveras de sista middagarna på Fäviken Magasinet till gästerna som redan reserverat bord på restaurangen i Järpen som i mars var tillbaka i toppen på White Guides lista över Sveriges bästa restauranger.

Magnus Nilsson kommer att vara kvar till slutet och hoppas att det blir ”business as usual” under det sista halvåret. Därefter ska han vara ledig och tillbringa tid med sin familj och ägna sig åt sin fruktodling och trädgård. Vad som kan komma därefter vill han inte gå in på.

Jag kommer att skicka er e-post när jag har något att meddela, uppger han i pressmeddelandet och tillägger att han inte avser att göra några fler intervjuer än den med Los Angeles Times.

Lokalen kommer när resturangen har stängts att börja användas på samma sätt som innan Fäviken Magasinet öppnade. Privatpersoner som vill ägna en helg åt skidåkning eller jakt i det jämtländska landskapet kan då återigen hyra fastigheten.

Charkuterifabriken och restaurangen Krus i Åre ska enligt planen fortsätta som förut.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Ny alkoholfri öl till dumplings

Löfbergs hyr ut ryggsäckar med fika

Här öppnar Surf Shacks femte restaurang

Beyond Meat i partnerskap med Alibaba

Digital kunskapsbank om hygien i restauranger

Stekhet duell i de svenska burgarnas hemstad

Max vs Bastard Burgers på Timmermansgatan i Luleå.

Nyhetsbrev

Nya restauranger flyttar in på Sergelgatan

Bockholmengruppen ska driva både en kvarterskrog i gatuplan och en takservering.

Arkiv

Dryckesbranschen fortsätter att växa

Pommes frites-olja ska bli diesel

Foodora i samarbete med el-scooterföretag

Alkoholfri öl från mikrobryggeri i ny Burger King-meny

Nässjö nästa för Max – men bygget kan försenas ytterligare

Nytt kafferosteri till Sickla

Kinesiska Zhenmeat lanserar växtbaserat fläsk och kräftor

Första Harrys med ny svenskt brasseri-stil

Bråda dagar för Fredrik Eriksson

Rusning till Långbro värdshus och restaurangen i Nationalmuseum öppen igen.

Carlsberg vill stötta restaurangerna med unikt glas

Restauranggrossisten i trångmål – planerar för tuff höst

Sveriges första virtuella food court

Kasais köksmästare bakom det nya krogkonceptet.

Hon ska göra Sabis mer synligt

Kända kockar serverar Abbas sill på pop up-krog

Digitala kedjan Tacotarian ska stötta lokala restauranger

Nya Beyond-fabriker ska möta efterfrågan i Europa

Tävling
En kvinna och sju män klara för final i Årets kock

Sparrisen hotad av frost och corona

Jägermeister satsar på svensk webbshop

Donkin Donuts nyanställer 25 000

Ny Pontus-bistro på Kungsholmen i höst

Ölproducent öppnar pop up-restaurang i Sundsvall

Max nyinvger i Ystad

Ännu en Waynes invigd

Tummen upp för insjöfisk – men dystert för torsken

Även färska råvaror i Urban Delis nya webbutik

Black Bottle Rosé med ny etikett

Den platta vinflaskan gör entré

Resten av Vapiano i konkurs

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.109