23948sdkhjf

Frantzén bästa restaurangen i Europa

| Av Mona Johansson | Tipsa redaktionen

Sju svenska krogar bland de 200 bästa europeiska restaurangerna på ODA:s lista.

Opinionated About Dining, ODA, har presenterat sin årliga rankning och det är svenskt i toppen av listan för de bästa europeiska restaurangerna. Restaurang Frantzén avancerar från åttonde plats ända upp till den prestigefyllda förstaplatsen. Frantzén petar därmed ned förra årets vinnare, schweiziska Schloss Schauenstein, till andra plats.

Läs också: Stjärnkrögaren säljer sina Gamla stan-krogar

– För mig är detta en stor ära, jag känner mig väldigt glad och stolt över vår restaurang. Vi har återigen lyckats med en enorm bedrift och det säger mycket om vårt team. Extra roligt är det så klart att det är våra gäster som kommer från världen över som har röstat på oss, säger Björn Frantzén i ett pressmeddelande.

Det är också svenskt på femte och elfte plats tack vare Daniel Berlin i Tranås och Fäviken i Järpen. Fäviken Magasinet, som nyligen annonserade att krogen stänger i december, rasade från andra plats.

Lite längre ned på 200-listan återfinns Oaxen (60), Gastrologik (71), Ekstedt (81) och Adam/Albin (173).

Rankningen är baserad på över 200 000 recensioner från 6 000 gäster som alla deltagit i ODA-undersökningen.

De 20 bästa europeiska restaurangerna:

  1. Restaurant Frantzén, Sverige
  2. Schloss Schauenstein, Schweiz
  3. Etxebarri, Spanien
  4. Restaurant Quique Dacosta
  5. Daniel Berlin, Sverige
  6. Le Calandre, Italien
  7. L’Arpège, Frankrike
  8. La Marine, Frankrike
  9. Noma 2.0, Danmark
  10. Lido 84, Italien
  11. Fäviken, Sverige
  12. Difrutar, Spanien,
  13. Chambré Separée, Belgien
  14. Victor’s Fine Dining by Christian Bau, Tyskland
  15. Osteria Francescana, Italien
  16. De Librije, Nederländerna
  17. Azurmendi, Spanien
  18. Ernst, Tyskland
  19. Geranium, Danmark
  20. Gaestehaus Klaus Erfort, Tyskland
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Över 10 000 bryggerier inom EU – varav 375 i Sverige

Antalet svenska bryggerier har femdubblats på sex år.

Garba på fast adress – men poppar upp på mässa

1

Bästa julölet korat

Videgårds hot pot i pop up

70 jämnt för Pinchos – nu väntar nordisk satsning

Först med veganska revbensspjäll

Nyhetsbrev

De vann ciderupphandling på Systembolaget

Arkiv

Norskt riskkapitalbolag storägare i Bastard Burgers

Affären möjliggör internationell expansion för streetfoodkedjan.

Stjärnkock gör ny krogsatsning på Österlen

Första burklinjen för vin

Saffran och pepparkaka i I'ts Pleats julkollektion

Lantmännen lanserar egen vodka

Samarbetar med Mackmyra.

Boulebar bygger ny paviljong i Rålambshovsparken

De serverar bästa affärslunchen

Symbios öppnade i maj – redan korad till årets affärskrog.

O'Learys lägger större betoning på maten

Henrik Severin har skapat ett koncept som ska höja matupplevelsen på sportbarkedjans restauranger.

De ska göra svinnet lönsamt

Här bygger Martin & Servera nytt lager

Ännu en Burger King-restaurang

Positanos aperotivokultur redo för NK:s kunder

Kunderna hanterar köpen själva i nya Pressbyrån i Gallerian

Reitan Convenience samarbetar med Reactor för att utveckla framtidens convenienceformat.

Max till Härnösand – flyttar in hos Stora Coop

Nytt Årets kock-uppdrag och ny krog för Tommy Myllymäki

Spisen inlyft i nya restaurangen på Biskopsudden.

Klimatberäknade menyer för Scandics gäster

Framgång för Kopparbergs gin

Vegan stämmer Burger King

Krusbär prisas av Kålrotsakademien

Max går från amerikanskt till svenskt kaffe

Kajsas Fisk en av många matnyheter i fjällen

Ken's tredje restaurang i Uppsala

Edward Bloms korv: ”Vild och vågad”

Snart kommer Coca-Colas hallonsmak

Niklas Ekstedts nya eldiga tv-serie

Martin & Servera blir helägt av Axel Johnson

Specialutgåva av Blossa lanseras i sju länder

Nu ska det destilleras gin i Kalix

Carlsberg höjer åter utsikterna för 2019

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.189