23948sdkhjf

Magnus Nilsson lämnar – Fäviken stänger

| Av Mona Johansson | Tipsa redaktionen

”Det har varit ett svårt beslut”.

Sagan om den lilla jämtländska krogen som blev en internationell succé är snart över. I december stänger Fäviken Magasinet. Stjärnkrögaren Magnus Nilsson vill göra annat.

Läs också: Frantzén bästa restaurangen i Europa

– Det har varit ett svårt beslut men jag är övertygad om att det är rätt beslut, säger Magnus Nilsson i en kommentar på krogens hemsida.

Det är den 35-årige stjärnkrögarens eget beslut att lämna restaurangen som han drivit i tio år och som i mångt och mycket blivit synonym med honom själv. Inte minst har Magnus Nilssons deltagande i Netflixserien Chefs Table bidragit till berömmelsen. 

– Strategiskt är detta inte på något sätt ett smart beslut. Men vad är skälet till att driva en restaurang som Fäviken? Därför att du vill, den är helt och hållet driven med passion, säger Magnus Nilsson i en intervju med Los Angeles Times där han förklarar att det totala fokuset inte längre finns där.

– För första gången någonsin vaknade jag och ville inte gå till jobbet.

Läs också: David Chang i Niklas Ekstedts tv-serie

Familjen Brummer som äger Fäviken är inte intresserade av att rekrytera en ny chefskock utan väljer i stället att lägga ned verksamheten. Den 14 december 2019 serveras de sista middagarna på Fäviken Magasinet till gästerna som redan reserverat bord på restaurangen i Järpen som i mars var tillbaka i toppen på White Guides lista över Sveriges bästa restauranger.

Magnus Nilsson kommer att vara kvar till slutet och hoppas att det blir ”business as usual” under det sista halvåret. Därefter ska han vara ledig och tillbringa tid med sin familj och ägna sig åt sin fruktodling och trädgård. Vad som kan komma därefter vill han inte gå in på.

Jag kommer att skicka er e-post när jag har något att meddela, uppger han i pressmeddelandet och tillägger att han inte avser att göra några fler intervjuer än den med Los Angeles Times.

Lokalen kommer när resturangen har stängts att börja användas på samma sätt som innan Fäviken Magasinet öppnade. Privatpersoner som vill ägna en helg åt skidåkning eller jakt i det jämtländska landskapet kan då återigen hyra fastigheten.

Charkuterifabriken och restaurangen Krus i Åre ska enligt planen fortsätta som förut.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Dansk blir vd för svenska McDonald's

Boqueria drar till fjällen

Ett av flera nytillskott på restaurangscenen i Åre.

Hållbarhetspris till matsvinnsentreprenör

Skybar i toppen på Göteborgs nya landmärke

Klassiskt konditori ersätts av indisk restaurang

Max förstärker ledningen

Nyhetsbrev

Upper House får Årets kock-medaljör i köket

Arkiv

50 maltsorter i ny hembryggningsbutik

Han vann titeln Årets Ekokock

Hon är Sveriges bästa kvinnliga sommelier

Mentorpriset till Ulrika Brydling

Årets kock 2019 bytte silver mot guld

Martin Moses svensk mästare i professionell matlagning.

Utredning om skatt på engångsartiklar

Hungrig läggs ned

Scandic och Spendrups gör öl på överblivet bröd

Öppningsdatum för Östermalms saluhall – renoverad för en miljard

Öppnar igen i januari två år försenad.

Mr Cake är årets företagare i bageribranschen

Mathias Dahlgren tolkar Söders snabbmatspärlor

Stjärnkocken öppnar pop up under matfestival i Teatern.

Atria lanserar vegetariskt varumärke

Naturlig matupplevelse i slottsmiljö

Kändiskockarnas hållbara restaurang har öppnat

Korv och potatis i centrum för Årets kock-finalisterna

De lanserar svensk pizzaskinka

Inget Krubb i sjöstan

Foodoras cykelbud utvidgar strejken i Norge

Löfbergs har halverat sin klimatpåverkan

Hungrig.se kan försvinna – fyra månader efter uppköpet

Kopparbergs vd: Zeunerts julmust ohotad

Street food intar Kungsträdgården

Färre krogkonkurser när fler semestrar hemma

Mackmyra minskar förlusten

Minskad efterfrågan på Absolut

”Restauranger och livsmedelsbutiker måste få äga sitt matavfall”

Usine-gänget startar Bistro Bibblan

KFC och Beyond Meat lagar vegetarisk kyckling

Räddat "svinnkaffe" blir till ny vild blandning

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.103