23948sdkhjf

Nästa utmaning: tre stjärnor

| Av Veronica Rönnlund Aldman | Tipsa redaktionen

Gastrologiks krögare: ”Nu har vi passerat krönet”.

Att avancera från en Michelinstjärna till två var ett eldprov.

Läs också: Frantzén bästa restaurangen i Europa

– En fantastisk känsla, det har vi jobbat mot varje dag i sex års tid, säger Jacob Holmström, krögare, medgrundare och delägare av stjärnkrogen Gastrologik i Stockholm.

När årets nya Michelinguide släpps står tiden bland landets aspirerande krögare stilla. – Även om man har ett utnämnande kan ingen vara säker. Veckan före årets nya lista offentliggörs befinner man som sig i ett vakuum. Då har i princip inga krogar någon stjärna alls, förklarar Jacob Holmström som noterar att fyra svenska krogar blev av med sina stjärnor i år, av olika anledningar.

Att leva med en Michelinstjärna är ett tungt ansvar. För Gastrologiks del har det inneburit hårt arbete och en vilja till kaizen; ständiga förbättringar, allt sedan den första Michelinutmärkelsen 2013.

– Det har varit en sporre och utmaning, att utveckla det man gör, få ut lite mer av varje enskild dag och alltid försöka vara lite bättre än gårdagen. Att bli bedömd av en inspektör från Michelinguiden är en oväntad upplevelse. Besöket är anonymt genom att inspektörerna bokar bord, äter och betalar för sig som alla gäster. Jacob Holmström berättar att ibland avslöjar de varifrån de kommer efter måltiden. Andra gånger inte.

Läs också: Stjärnkock vill öka kunskapen om självmord

– Ibland uppmärksammar vi såklart gäster som beter sig annorlunda och då undrar vi kanske.

Årets avancemang har redan firats väl, först på galan i danska Århus följt av en brakmiddag med personalen hos en konkurrent. Uppgraderingen har förmodligen också noterats av gästerna. Bordsbokningarna släpps månadsvis och den som vill äta där måste vara ute i god tid.

– Nu har vi passerat krönet och då väntar nästa utmaning; tre stjärnor. Om man betänker att det tagit sex år att avancera från en till två så har vi nu ett digert jobb framför oss, säger Jacob Holmström, som verifierar att inriktningen på uteslutande svenskt och lokalproducerat ligger fast.

– Den har bidragit till vår unicitet och lagt grunden till Michelinutmärkelsen.

Fakta om Gastrologik:

  • Etablerades: 2011.
  • Grundare: Jacob Holmström, Anton Bjuhr.
  • Var: Östermalm, Stockholm.
  • Inriktning: svenskt, kontemporärt.
  • Anställda: 20.
  • Gäster/ år: Cirka 5 000.
  • Öppet: Middag, tisdag–lördag.
  • Utmärkelser: Guide Michelin, White Guide, Livets Goda, Restauranggalan, ”Årets Affärskrog” och ”Gulddraken” av Dagens Nyheter, ”Årets Gästdrake” av A.A Gills. Tilldelats två stjärnor i Guide Michelin 2019.
Mer om: Gastrologik
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Onlinepizza och Hungrig försvinner – går upp i Foodora

Sushi Yama flyttar gränsen norrut

Kajsas Fisk en av många matnyheter i fjällen

Här är nya styrelsen för Årets kock

Ken's tredje restaurang i Uppsala

Edward Bloms korv: ”Vild och vågad”

Nyhetsbrev

Snart kommer Coca-Colas hallonsmak

Arkiv

Tävling
Kål och morot på årets godaste macka

SM-titeln till Viktor Lind för veganskt alternativ.

Niklas Ekstedts nya eldiga tv-serie

Hedda Spendrup lanserar nytt bryggeri

Ny Harrys i återuppbyggt träkvarter

Vassa Eggens 20-årsfirande i musikens tecken

La Colline ut – ny brasserisatsning in

Kändisagentur ger sig in i restaurangbranschen ihop med krogprofilen Kenneth Hallström.

Martin & Servera blir helägt av Axel Johnson

De ska testa pant på take away-förpackningar

McDonald's sparkar sin vd – kärleksaffär bröt mot reglerna

1

Lista: Sveriges största ölbryggerier

Oppigårds bryggeri i Hedemora är landets största mikrobryggeri.

Restaurangerna fortsätter ta andelar från dagligvaruhandeln

Då öppnar Max på Kungsholmen

Specialutgåva av Blossa lanseras i sju länder

McDonald's tillbaka i Skellefteå efter tolv år

Nu ska det destilleras gin i Kalix

Carlsberg höjer åter utsikterna för 2019

Impossible foods vill till Europa

Alkoläsken ökar kraftigt

Caketails på NK:s nya Schweizeri

Judas Priest lanserar egen rom

Japansk cocktailbar öppnar på Tak

Gourmet Food tar in nya delägare

Fortsatt uppåt för restaurangerna – särskilt i city

Vrå nyöppnar med spårbar meny

Fiskfoderprojekt ska ge hållbart odlad gourmetfisk

Världens första ölflaska i papper

Rabatt på kaffe leder till färre muggar

Beijing8 nu även i Täby

Absolutflaska hyllar återvinning

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.121