23948sdkhjf

Nästa utmaning: tre stjärnor

| Av Veronica Rönnlund Aldman | Tipsa redaktionen

Gastrologiks krögare: ”Nu har vi passerat krönet”.

Att avancera från en Michelinstjärna till två var ett eldprov.

Läs också: Frantzén bästa restaurangen i Europa

– En fantastisk känsla, det har vi jobbat mot varje dag i sex års tid, säger Jacob Holmström, krögare, medgrundare och delägare av stjärnkrogen Gastrologik i Stockholm.

När årets nya Michelinguide släpps står tiden bland landets aspirerande krögare stilla. – Även om man har ett utnämnande kan ingen vara säker. Veckan före årets nya lista offentliggörs befinner man som sig i ett vakuum. Då har i princip inga krogar någon stjärna alls, förklarar Jacob Holmström som noterar att fyra svenska krogar blev av med sina stjärnor i år, av olika anledningar.

Att leva med en Michelinstjärna är ett tungt ansvar. För Gastrologiks del har det inneburit hårt arbete och en vilja till kaizen; ständiga förbättringar, allt sedan den första Michelinutmärkelsen 2013.

– Det har varit en sporre och utmaning, att utveckla det man gör, få ut lite mer av varje enskild dag och alltid försöka vara lite bättre än gårdagen. Att bli bedömd av en inspektör från Michelinguiden är en oväntad upplevelse. Besöket är anonymt genom att inspektörerna bokar bord, äter och betalar för sig som alla gäster. Jacob Holmström berättar att ibland avslöjar de varifrån de kommer efter måltiden. Andra gånger inte.

Läs också: Två Michelin-stjärnor till Gastrologik

– Ibland uppmärksammar vi såklart gäster som beter sig annorlunda och då undrar vi kanske.

Årets avancemang har redan firats väl, först på galan i danska Århus följt av en brakmiddag med personalen hos en konkurrent. Uppgraderingen har förmodligen också noterats av gästerna. Bordsbokningarna släpps månadsvis och den som vill äta där måste vara ute i god tid.

– Nu har vi passerat krönet och då väntar nästa utmaning; tre stjärnor. Om man betänker att det tagit sex år att avancera från en till två så har vi nu ett digert jobb framför oss, säger Jacob Holmström, som verifierar att inriktningen på uteslutande svenskt och lokalproducerat ligger fast.

– Den har bidragit till vår unicitet och lagt grunden till Michelinutmärkelsen.

Fakta om Gastrologik:

  • Etablerades: 2011.
  • Grundare: Jacob Holmström, Anton Bjuhr.
  • Var: Östermalm, Stockholm.
  • Inriktning: svenskt, kontemporärt.
  • Anställda: 20.
  • Gäster/ år: Cirka 5 000.
  • Öppet: Middag, tisdag–lördag.
  • Utmärkelser: Guide Michelin, White Guide, Livets Goda, Restauranggalan, ”Årets Affärskrog” och ”Gulddraken” av Dagens Nyheter, ”Årets Gästdrake” av A.A Gills. Tilldelats två stjärnor i Guide Michelin 2019.
Mer om: Gastrologik
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Dansk blir vd för svenska McDonald's

Boqueria drar till fjällen

Ett av flera nytillskott på restaurangscenen i Åre.

Hållbarhetspris till matsvinnsentreprenör

Skybar i toppen på Göteborgs nya landmärke

Klassiskt konditori ersätts av indisk restaurang

Max förstärker ledningen

Nyhetsbrev

Upper House får Årets kock-medaljör i köket

Arkiv

50 maltsorter i ny hembryggningsbutik

Han vann titeln Årets Ekokock

Hon är Sveriges bästa kvinnliga sommelier

Mentorpriset till Ulrika Brydling

Årets kock 2019 bytte silver mot guld

Martin Moses svensk mästare i professionell matlagning.

Utredning om skatt på engångsartiklar

Hungrig läggs ned

Scandic och Spendrups gör öl på överblivet bröd

Öppningsdatum för Östermalms saluhall – renoverad för en miljard

Öppnar igen i januari två år försenad.

Mr Cake är årets företagare i bageribranschen

Mathias Dahlgren tolkar Söders snabbmatspärlor

Stjärnkocken öppnar pop up under matfestival i Teatern.

Atria lanserar vegetariskt varumärke

Naturlig matupplevelse i slottsmiljö

Kändiskockarnas hållbara restaurang har öppnat

Korv och potatis i centrum för Årets kock-finalisterna

De lanserar svensk pizzaskinka

Inget Krubb i sjöstan

Foodoras cykelbud utvidgar strejken i Norge

Löfbergs har halverat sin klimatpåverkan

Hungrig.se kan försvinna – fyra månader efter uppköpet

Kopparbergs vd: Zeunerts julmust ohotad

Street food intar Kungsträdgården

Färre krogkonkurser när fler semestrar hemma

Mackmyra minskar förlusten

Minskad efterfrågan på Absolut

”Restauranger och livsmedelsbutiker måste få äga sitt matavfall”

Usine-gänget startar Bistro Bibblan

KFC och Beyond Meat lagar vegetarisk kyckling

Räddat "svinnkaffe" blir till ny vild blandning

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

1.44