23948sdkhjf

Två Michelin-stjärnor till Gastrologik

| Av redaktionen | Tipsa redaktionen

Krögarduon har väntat sex år på att få lägga till ytterligare en stjärna.

Stockholmsrestaurangen Gastrologik har tilldelats två stjärnor i den nordiska Michelin-guiden. Stjärnorna offentliggjordes vid ett event i Århus, Danmark, på måndagskvällen.

Läs också: Här är restaurangerna som fick Bib Gourmand

Det tog bara ett år för Anton Bjuhr och Jacob Holmström, som driver Gastrologik på Östermalm i Stockholm, att erövra en Michelin-stjärna. De fick vänta lite längre på den andra. Men sex år senare kan de nu lägga till ytterligare en efterlängtad stjärna. 

Förutom Gastrologik, som jobbar med svenska råvaror och hedrar det svenska matarvet. har även Koks på Färöarna och återuppståndna Noma i Köpenhamn tilldelats två stjärnor i årets upplaga. I år finns även fyra nytillkomna enstjärniga restauranger, men ingen av dessa nykomlingar är svensk.

– De nordiska länderna erbjuder något verkligt unikt och regionens mångfald och livskraft gör dess restaurangscen så tilltalande för matälskare från hela världen. Kockarna fortsätter att utveckla både sin skicklighet och sina tekniker men går också i täten för att minska matsvinnet, fokusera på verkligt lokala råvaror och omfamna en mer växtbaserad diet, säger Gwendal Poullennec, Michelin-guidens internationella chef, i en kommentar.

Här är de svenska krogarna i årets Michelin-guide.

Tre stjärnor

  • Frantzen, Stockholm

Två stjärnor

  • Daniel Berlin, Tranås
  • Fäviken Magasinet, Järpen
  • Gastrologik, Stockholm
  • Oaxen Krog, Stockholm
  • Vollmers, Malmö

En stjärna

  • Agrikultur, Stockholm
  • Aloë, Stockholm
  • Ekstedt, Stockholm
  • Mathias Dahlgren Matbaren, Stockholm
  • Operakällaren, Stockholm
  • Sushi Sho, Stockholm
  • Volt, Stockholm
  • Bhoga, Göteborg
  • Koka, Göteborg
  • SK Mat & Människor, Göteborg
  • Thörnströms Kök, Göteborg
  • 28+, Göteborg
  • Upper House, Göteborg
  • Bloom in the Park, Malmö
  • SAV, Malmö
  • PM & Vänner, Växjö
Mer om: Gastrologik | Michelin
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Västerbottensost blir dokumentär

Unik sushirestaurang får tillfällig replika i Stockholm

Restaurangchefen för Nadeshiko Sushi öppnar pop up.

Nu rullar kedjan sushi även på Ica

Ska brygga öl med helt ny robotcell

Hon är Stadshuskällarens nya konditor

Tyskland tog sommelier-guldet

Överraskande vinnare i Sommelier-VM.

Nyhetsbrev

Ungas matval styrs av värderingar

Arkiv

Finalisterna i sommelier-VM klara

Innovativa bakverk av Årets bagare 2019

Här ska Martin & Servera bygga nytt lager

Här är Årets rätt – av Årets kock

Sveriges bästa unga bagare korad

Familjer testar middagar åt Urban Deli

Fredrik Lindfors vidare i Sommelier-VM

Italiensk mat – mest poppis i hela världen

Framtidens mat – så tänkte vi förr och så tänker vi nu

Delicato lanserar "fikabubbel"

Efter sexskandalen – kändiskocken ger nu upp sitt krogimperium

Hamburgerrestauranger utsätter gäster för onödiga risker

Barmästare på ny jazz- och cocktailbar

Kennedy Bakircioglü får egen öl

Efter kritiken: Max avbryter veganmärkningen

Martin & Servera drar ned på plasten

Glitterpizzan har kommit till Sverige

Stockholm Fisk i ny tappning

Max inför veganmärkning

Poke bowl-koncept växer i Göteborg

Coca-Cola lanserar läsk med biljakt

Ökad tillväxt men stora utmaningar för Mackmyra

Burkvinet är här

Därför valde vertikalodlarna konkurs

Maten spåras på atomnivå

Två gotlänningar toppar Årets unga kock

Nio nya Bastard Burgers-restauranger har växt till tio

Årets Lilly Bollinger-tävling igång

130 år gammalt bageri räddas

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.113