23948sdkhjf

Två Michelin-stjärnor till Gastrologik

| Av redaktionen | Tipsa redaktionen

Krögarduon har väntat sex år på att få lägga till ytterligare en stjärna.

Stockholmsrestaurangen Gastrologik har tilldelats två stjärnor i den nordiska Michelin-guiden. Stjärnorna offentliggjordes vid ett event i Århus, Danmark, på måndagskvällen.

Läs också: Nästa utmaning: tre stjärnor

Det tog bara ett år för Anton Bjuhr och Jacob Holmström, som driver Gastrologik på Östermalm i Stockholm, att erövra en Michelin-stjärna. De fick vänta lite längre på den andra. Men sex år senare kan de nu lägga till ytterligare en efterlängtad stjärna. 

Förutom Gastrologik, som jobbar med svenska råvaror och hedrar det svenska matarvet. har även Koks på Färöarna och återuppståndna Noma i Köpenhamn tilldelats två stjärnor i årets upplaga. I år finns även fyra nytillkomna enstjärniga restauranger, men ingen av dessa nykomlingar är svensk.

– De nordiska länderna erbjuder något verkligt unikt och regionens mångfald och livskraft gör dess restaurangscen så tilltalande för matälskare från hela världen. Kockarna fortsätter att utveckla både sin skicklighet och sina tekniker men går också i täten för att minska matsvinnet, fokusera på verkligt lokala råvaror och omfamna en mer växtbaserad diet, säger Gwendal Poullennec, Michelin-guidens internationella chef, i en kommentar.

Här är de svenska krogarna i årets Michelin-guide.

Tre stjärnor

  • Frantzen, Stockholm

Två stjärnor

  • Daniel Berlin, Tranås
  • Fäviken Magasinet, Järpen
  • Gastrologik, Stockholm
  • Oaxen Krog, Stockholm
  • Vollmers, Malmö

En stjärna

  • Agrikultur, Stockholm
  • Aloë, Stockholm
  • Ekstedt, Stockholm
  • Mathias Dahlgren Matbaren, Stockholm
  • Operakällaren, Stockholm
  • Sushi Sho, Stockholm
  • Volt, Stockholm
  • Bhoga, Göteborg
  • Koka, Göteborg
  • SK Mat & Människor, Göteborg
  • Thörnströms Kök, Göteborg
  • 28+, Göteborg
  • Upper House, Göteborg
  • Bloom in the Park, Malmö
  • SAV, Malmö
  • PM & Vänner, Växjö
Mer om: Gastrologik | Michelin
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Dansk blir vd för svenska McDonald's

Boqueria drar till fjällen

Ett av flera nytillskott på restaurangscenen i Åre.

Hållbarhetspris till matsvinnsentreprenör

Skybar i toppen på Göteborgs nya landmärke

Klassiskt konditori ersätts av indisk restaurang

Max förstärker ledningen

Nyhetsbrev

Upper House får Årets kock-medaljör i köket

Arkiv

50 maltsorter i ny hembryggningsbutik

Han vann titeln Årets Ekokock

Hon är Sveriges bästa kvinnliga sommelier

Mentorpriset till Ulrika Brydling

Årets kock 2019 bytte silver mot guld

Martin Moses svensk mästare i professionell matlagning.

Utredning om skatt på engångsartiklar

Hungrig läggs ned

Scandic och Spendrups gör öl på överblivet bröd

Öppningsdatum för Östermalms saluhall – renoverad för en miljard

Öppnar igen i januari två år försenad.

Mr Cake är årets företagare i bageribranschen

Mathias Dahlgren tolkar Söders snabbmatspärlor

Stjärnkocken öppnar pop up under matfestival i Teatern.

Atria lanserar vegetariskt varumärke

Naturlig matupplevelse i slottsmiljö

Kändiskockarnas hållbara restaurang har öppnat

Korv och potatis i centrum för Årets kock-finalisterna

De lanserar svensk pizzaskinka

Inget Krubb i sjöstan

Foodoras cykelbud utvidgar strejken i Norge

Löfbergs har halverat sin klimatpåverkan

Hungrig.se kan försvinna – fyra månader efter uppköpet

Kopparbergs vd: Zeunerts julmust ohotad

Street food intar Kungsträdgården

Färre krogkonkurser när fler semestrar hemma

Mackmyra minskar förlusten

Minskad efterfrågan på Absolut

”Restauranger och livsmedelsbutiker måste få äga sitt matavfall”

Usine-gänget startar Bistro Bibblan

KFC och Beyond Meat lagar vegetarisk kyckling

Räddat "svinnkaffe" blir till ny vild blandning

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.115