23948sdkhjf

Två Michelin-stjärnor till Gastrologik

| Av redaktionen | Tipsa redaktionen

Krögarduon har väntat sex år på att få lägga till ytterligare en stjärna.

Stockholmsrestaurangen Gastrologik har tilldelats två stjärnor i den nordiska Michelin-guiden. Stjärnorna offentliggjordes vid ett event i Århus, Danmark, på måndagskvällen.

Läs också: Frantzén bästa restaurangen i Europa

Det tog bara ett år för Anton Bjuhr och Jacob Holmström, som driver Gastrologik på Östermalm i Stockholm, att erövra en Michelin-stjärna. De fick vänta lite längre på den andra. Men sex år senare kan de nu lägga till ytterligare en efterlängtad stjärna. 

Förutom Gastrologik, som jobbar med svenska råvaror och hedrar det svenska matarvet. har även Koks på Färöarna och återuppståndna Noma i Köpenhamn tilldelats två stjärnor i årets upplaga. I år finns även fyra nytillkomna enstjärniga restauranger, men ingen av dessa nykomlingar är svensk.

– De nordiska länderna erbjuder något verkligt unikt och regionens mångfald och livskraft gör dess restaurangscen så tilltalande för matälskare från hela världen. Kockarna fortsätter att utveckla både sin skicklighet och sina tekniker men går också i täten för att minska matsvinnet, fokusera på verkligt lokala råvaror och omfamna en mer växtbaserad diet, säger Gwendal Poullennec, Michelin-guidens internationella chef, i en kommentar.

Här är de svenska krogarna i årets Michelin-guide.

Tre stjärnor

  • Frantzen, Stockholm

Två stjärnor

  • Daniel Berlin, Tranås
  • Fäviken Magasinet, Järpen
  • Gastrologik, Stockholm
  • Oaxen Krog, Stockholm
  • Vollmers, Malmö

En stjärna

  • Agrikultur, Stockholm
  • Aloë, Stockholm
  • Ekstedt, Stockholm
  • Mathias Dahlgren Matbaren, Stockholm
  • Operakällaren, Stockholm
  • Sushi Sho, Stockholm
  • Volt, Stockholm
  • Bhoga, Göteborg
  • Koka, Göteborg
  • SK Mat & Människor, Göteborg
  • Thörnströms Kök, Göteborg
  • 28+, Göteborg
  • Upper House, Göteborg
  • Bloom in the Park, Malmö
  • SAV, Malmö
  • PM & Vänner, Växjö
Mer om: Gastrologik | Michelin
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Klart med ny vd för Restaurangakademien

Svensk sprit tog hem guld i USA

Ny alkoholfri öl till dumplings

Löfbergs hyr ut ryggsäckar med fika

Här öppnar Surf Shacks femte restaurang

Beyond Meat i partnerskap med Alibaba

Nyhetsbrev

Digital kunskapsbank om hygien i restauranger

Arkiv

Stekhet duell i de svenska burgarnas hemstad

Max vs Bastard Burgers på Timmermansgatan i Luleå.

Nya restauranger flyttar in på Sergelgatan

Bockholmengruppen ska driva både en kvarterskrog i gatuplan och en takservering.

Dryckesbranschen fortsätter att växa

Pommes frites-olja ska bli diesel

Foodora i samarbete med el-scooterföretag

Alkoholfri öl från mikrobryggeri i ny Burger King-meny

Nässjö nästa för Max – men bygget kan försenas ytterligare

Nytt kafferosteri till Sickla

Kinesiska Zhenmeat lanserar växtbaserat fläsk och kräftor

Första Harrys med ny svenskt brasseri-stil

Bråda dagar för Fredrik Eriksson

Rusning till Långbro värdshus och restaurangen i Nationalmuseum öppen igen.

Carlsberg vill stötta restaurangerna med unikt glas

Restauranggrossisten i trångmål – planerar för tuff höst

Sveriges första virtuella food court

Kasais köksmästare bakom det nya krogkonceptet.

Hon ska göra Sabis mer synligt

Kända kockar serverar Abbas sill på pop up-krog

Digitala kedjan Tacotarian ska stötta lokala restauranger

Sparrisen hotad av frost och corona

Jägermeister satsar på svensk webbshop

Donkin Donuts nyanställer 25 000

Ny Pontus-bistro på Kungsholmen i höst

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.142