23948sdkhjf

Två Michelin-stjärnor till Gastrologik

| Av redaktionen | Tipsa redaktionen

Krögarduon har väntat sex år på att få lägga till ytterligare en stjärna.

Stockholmsrestaurangen Gastrologik har tilldelats två stjärnor i den nordiska Michelin-guiden. Stjärnorna offentliggjordes vid ett event i Århus, Danmark, på måndagskvällen.

Läs också: Frantzén bästa restaurangen i Europa

Det tog bara ett år för Anton Bjuhr och Jacob Holmström, som driver Gastrologik på Östermalm i Stockholm, att erövra en Michelin-stjärna. De fick vänta lite längre på den andra. Men sex år senare kan de nu lägga till ytterligare en efterlängtad stjärna. 

Förutom Gastrologik, som jobbar med svenska råvaror och hedrar det svenska matarvet. har även Koks på Färöarna och återuppståndna Noma i Köpenhamn tilldelats två stjärnor i årets upplaga. I år finns även fyra nytillkomna enstjärniga restauranger, men ingen av dessa nykomlingar är svensk.

– De nordiska länderna erbjuder något verkligt unikt och regionens mångfald och livskraft gör dess restaurangscen så tilltalande för matälskare från hela världen. Kockarna fortsätter att utveckla både sin skicklighet och sina tekniker men går också i täten för att minska matsvinnet, fokusera på verkligt lokala råvaror och omfamna en mer växtbaserad diet, säger Gwendal Poullennec, Michelin-guidens internationella chef, i en kommentar.

Här är de svenska krogarna i årets Michelin-guide.

Tre stjärnor

  • Frantzen, Stockholm

Två stjärnor

  • Daniel Berlin, Tranås
  • Fäviken Magasinet, Järpen
  • Gastrologik, Stockholm
  • Oaxen Krog, Stockholm
  • Vollmers, Malmö

En stjärna

  • Agrikultur, Stockholm
  • Aloë, Stockholm
  • Ekstedt, Stockholm
  • Mathias Dahlgren Matbaren, Stockholm
  • Operakällaren, Stockholm
  • Sushi Sho, Stockholm
  • Volt, Stockholm
  • Bhoga, Göteborg
  • Koka, Göteborg
  • SK Mat & Människor, Göteborg
  • Thörnströms Kök, Göteborg
  • 28+, Göteborg
  • Upper House, Göteborg
  • Bloom in the Park, Malmö
  • SAV, Malmö
  • PM & Vänner, Växjö
Mer om: Gastrologik | Michelin
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Fortsatt förlust för Mackmyra

Ny Sushi Yama-invigning – och klart med ytterligare en

Hit kommer Daisy's och Waynes Coffee

Kopparbergs: Lägre resultat men framgång för Pink Gin

Stjärnkock på nya restaurangen Feira

Ny restaurangdel ovanför handlarna i nyrenoverade Östermalmshallen.

Tävling
Årets unga kock korad

Nyhetsbrev

Vivino backar – halvvägs

Arkiv

Grön Michelinstjärna till Fotografiska

Tionde stekhuset hamnar i Karlstad

Hösten 2020 öppnar Blackstone Steakhouse på Bryggudden i Karlstad.

Tävling
Guldnivå – men fjärde plats i storköksklassen

Bagerierna som säljer flest semlor

De är Sveriges grönaste varumärken

Tv-kock med både ny krog och podd

Nu finns Knut även som lanthandel

Max grundare instiftar stort livsmedelspris

Tävling
OS-silver till kocklandslaget – guld till juniorerna

Systembolaget stämmer danska vinappen Vivino

Bores lanserar gatukök 2.0 på två nya orter

Max ska växa i Borås och Mölndal

Alla svenska krogar som tog hem Michelin-stjärnor

Aloë, Etoile och Oaxen uppmärksammades under ceremonin i Norge.

Axfood Snabbgross till restaurangtäta Jönköping

Spendrups cementerar förstaplatsen på Systemet – ökade 9,5 procent

Freetrailers släpvagnar till Max

Single-malt veteran i nya kläder

Absolut vodka-ägare sänker prognos efter coronoviruset

Kök räddar käk på skånska restauranger

Ciderguru till Sverige – odlarnas intresse ökar

Catenaccis Giretto nu även på Södermalm

De tar över Cuba Cola

Omnipollo öppnar sitt första bryggeri – i en kyrka

Asien lyfte Carlsbergs ölförsäljning

Dyster januari – 25 procent fler krogkonkurser

El Bulli-kocken Ferran Adrià gästar Stockholm i vår

Foodora byter vd och siktar på nya ”sista milen”-kunder

Coop dubblar mängden naturbeteskött

Samma chef's table-koncept men med nytt namn

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.093