23948sdkhjf

Fazer säljer restaurangverksamheten

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

1000 restauranger säljs till multinationell jätte.

Fazer-koncernen har ingått avtal med den stora, multinationella, foodservice-koncernen Compass Group om försäljning av hela Fazers restaurangverksamhet, Fazer Food Services.

Läs också: Två nya Compass-restauranger

– Vi har en mångfacetterad verksamhet som just nu är inne i en ny utvecklingsfas och vi vill kunna fokusera på det arbetet samtidigt som vi har en verksamhet där synergieffekterna är väldigt begränsade idag, säger Mats Liedholm, vd på Fazer Sverige till Food Supply.

Fazer Food Services har cirka 1000 restauranger i Norden, varav hälften i Finland och cirka 230 i Sverige med en total omsättning på cirka 600 miljoner euro.

Compass Group är en multinationell koncern med verksamhet i 45 länder och en omsättning på 26 miljarder euro och har idag ett flertal restauranger i Sverige. Transaktionen har överenskommits till ett rörelsevärde uppgåendes till cirka 475 miljoner euro.

Fazer kommer även framöver att jobba inom flera olika områden men kommer att använda sig av de medel som nu frigörs till förverkligandet av koncernens tillväxtstrategi, en strategi som bland annat innefattar Fazers satsning på utvinning av xylitol från havre.

– Vi kommer fortsätta jobba gentemot restauranger och vi hoppas kunna synas på olika sätt även i framtiden. Vi har tydliggjort en ny strategi som vars intensifiering vi nu ska säkerställa, säger Mats Liedholm.

Innan köpet går igenom måste det godkännas av EU-kommissionens konkurrensmyndighet.

Läs även vår intervju med Mats Liedholm om Fazers framtid: "Enorm potential med havre som råvara"

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

McDonald's har slut på halloumi

FN-priset utdelat: ”Som Nobelpriset för oss i ägarfamiljen”

Axfood lanserar nytt eget varumärke – storpack för restauranger

Eskobars gitarrist bygger flytande restaurang

Frederik Zäll tar Texas till hemstaden Åkersberga.

Exklusiv fjällrödingrom – bara hos Frantzén

Åre får ännu en krog

Nyhetsbrev

Stadsodlarna når nya höjder – med SAS

Arkiv

Här har Wayne's Coffee invigt nytt kafé

Över 10 000 bryggerier inom EU – varav 375 i Sverige

Antalet svenska bryggerier har femdubblats på sex år.

Garba på fast adress – men poppar upp på mässa

2

Bästa julölet korat

Videgårds hot pot i pop up

70 jämnt för Pinchos – nu väntar nordisk satsning

Först med veganska revbensspjäll

De vann ciderupphandling på Systembolaget

Norskt riskkapitalbolag storägare i Bastard Burgers

Affären möjliggör internationell expansion för streetfoodkedjan.

Stjärnkock gör ny krogsatsning på Österlen

Första burklinjen för vin

Saffran och pepparkaka i I'ts Pleats julkollektion

Lantmännen lanserar egen vodka

Samarbetar med Mackmyra.

Boulebar bygger ny paviljong i Rålambshovsparken

De serverar bästa affärslunchen

Symbios öppnade i maj – redan korad till årets affärskrog.

O'Learys lägger större betoning på maten

Henrik Severin har skapat ett koncept som ska höja matupplevelsen på sportbarkedjans restauranger.

De ska göra svinnet lönsamt

Ännu en Burger King-restaurang

Klimatberäknade menyer för Scandics gäster

Framgång för Kopparbergs gin

Vegan stämmer Burger King

Krusbär prisas av Kålrotsakademien

Max går från amerikanskt till svenskt kaffe

Kajsas Fisk en av många matnyheter i fjällen

Ken's tredje restaurang i Uppsala

Edward Bloms korv: ”Vild och vågad”

Snart kommer Coca-Colas hallonsmak

Niklas Ekstedts nya eldiga tv-serie

Martin & Servera blir helägt av Axel Johnson

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.207