23948sdkhjf

Fazer säljer restaurangverksamheten

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

1000 restauranger säljs till multinationell jätte.

Fazer-koncernen har ingått avtal med den stora, multinationella, foodservice-koncernen Compass Group om försäljning av hela Fazers restaurangverksamhet, Fazer Food Services.

Läs också: Fazer värvar Ica-direktör

– Vi har en mångfacetterad verksamhet som just nu är inne i en ny utvecklingsfas och vi vill kunna fokusera på det arbetet samtidigt som vi har en verksamhet där synergieffekterna är väldigt begränsade idag, säger Mats Liedholm, vd på Fazer Sverige till Food Supply.

Fazer Food Services har cirka 1000 restauranger i Norden, varav hälften i Finland och cirka 230 i Sverige med en total omsättning på cirka 600 miljoner euro.

Compass Group är en multinationell koncern med verksamhet i 45 länder och en omsättning på 26 miljarder euro och har idag ett flertal restauranger i Sverige. Transaktionen har överenskommits till ett rörelsevärde uppgåendes till cirka 475 miljoner euro.

Fazer kommer även framöver att jobba inom flera olika områden men kommer att använda sig av de medel som nu frigörs till förverkligandet av koncernens tillväxtstrategi, en strategi som bland annat innefattar Fazers satsning på utvinning av xylitol från havre.

– Vi kommer fortsätta jobba gentemot restauranger och vi hoppas kunna synas på olika sätt även i framtiden. Vi har tydliggjort en ny strategi som vars intensifiering vi nu ska säkerställa, säger Mats Liedholm.

Innan köpet går igenom måste det godkännas av EU-kommissionens konkurrensmyndighet.

Läs även vår intervju med Mats Liedholm om Fazers framtid: "Enorm potential med havre som råvara"

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Tennstopet får bakficka med nytt koncept

Ny vd hämtad från Grand Central.

Framgång för Poppels crowdfunding

Göteborgsmodell mot matsvinn blir rikstäckande

Big Mac – i sommar även med bacon

En kvinna kvar i Årets kock-racet

Här är de åtta finalisterna.

Lanserar drinkar av matsvinn från hotellfrukosten

Nyhetsbrev

Ny snabbmatskedja född – satsar på latinamerikanskt

Panamigas erbjuder bilresenärer alternativ till ”slentrianmässiga hamburgaren”.

Arkiv

Fazer säljer restaurangverksamheten

1000 restauranger säljs till multinationell jätte.

Klassiska Four Seasons stänger för gott

Skippar svart plast i restauranger

Med pizzabotten på väg mot toppen

Zeinas kitchen tar Mellanöstern till butikshyllan

Svensk kock ny nordisk mästare

Jobb & Karriär
Han ska styra media på Max

Cannabisglass nästa för Ben & Jerry's

Hållbart när Smaka på Stockholm drar igång

Sju nya McDonald's start på kraftig expansion

Absolut med återvunnet glas

Beyond Burger får produktion i Europa

Världsmästare tar över i stadshuset

De vill få svenskarna att äta finskt kött

Butikskonsult köper restaurangspecialist

Fransk matsvinnshjälte får prestigefyllt pris

Var fjärde matställe bluffar – serverar inte det som utlovats

53 av 199 undersökta serveringar hade inte parmaskinka eller parmesanost på tallriken.

Spendrups tar marknadschef från Paulig

Coca-Cola blir energidryck

Kändiskocken i rätten – nekar till att ha tafsat

Hållbart kafé öppnar på Drottninggatan

Striden om vegoburgarna intensifieras

Nu kommer svenskodlad Pak Choi

Kopparbergs backar

Massor av sommarjobb i restaurangbranschen

Han går från Spotify till Gastrofy

Mackmyra ökar omsättning – och förlust

De samarbetar för hållbar restaurangdrift

Nu finns Max även i Täby – med restaurang 142

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.114