23948sdkhjf

Tempehkaka vinnarbidrag i växtbaserad tävling

| Av redaktionen | Tipsa redaktionen

Den växtbaserade mattävlingen för nordiska kockar, Plantable Cooking Contest, har genomförts på Loka Brunn. Fredrik Kämpenberg gick segrande ur striden och kan därmed betraktas som Nordens bästa vegokock.

Läs också: Ikeas klassiska köttbullar blir växtbaserade

– Det känns fantastiskt och lite overkligt att jag vann. En tävling som Plantable Cooking Contest är viktig av flera anledningar. Dels för det uppenbara med att lyfta växtbaserad mat till nya nivåer, dels för dess ovanliga upplägg där samarbete och de relationer man får är viktigare än själva tävlingen, säger Fredrik Kämpenberg.

Den vinnande rätten hade Fredrik Kämpenberg döpt till ”Nordisk tempeh – svensk sommar”. Den bestod av en tempehkaka gjord på ett flertal olika kulturbaljväxter, bland annat Rättviksärt från Nordisk Råvara. En puré på nässlor och dill agerade sommaräng åt blommor som gurkört och korianderblomma, men även friterade nässlor.

Till Tempehn serverades en rotselleriballontine med pure på det brända skalet från sellerin, ättiksgelé och ett lager av sommargurka.

Den olja som användes i de flesta komponenterna var Camelinaolja, en väldigt specifik produkt från Södermanland, där Fredrik Kämpenberg bor sedan ett år tillbaka.

– Mitt intresse för växtbaserat började med min tid som kökschef i Örebro kommun och såklart tiden som företagskock på Food for Progress. Det är roligt att se hur intresset för grön och hållbar kost växer över hela Sverige och världen, säger Kämpenberg.

Tävlingen arrangerades av Vegetariska kockars förening.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Tävling
Bästa unga kvinnliga kocken med fokus och fart

Thilda Mårtensson segrade i Gastronomi Sverige Commis Award.

Franchise växer – men ingen garanti för succé

Branschorganisationens vd: Det finns en rad fällor med franchise,

Ännu en Waynes invigd

Tummen upp för insjöfisk – men dystert för torsken

Drar in 68 miljoner till satsning på hälsosam glass

Litet kaffeföretag vände under coronakrisen

Nyhetsbrev

Även färska råvaror i Urban Delis nya webbutik

Arkiv

Snabbmatsbranschen sen med alkoholfritt

Tips på de alkoholfria alternativen som passar bäst till burgare, korv, sushi och annan snabbmat.

Så blir nya Gondolen – öppnar igen i augusti 2022

Utöver Gondolen planerar Anna Lallerstedt ytterligare en restaurang i Katarinahuset med helt nytt koncept.

Black Bottle Rosé med ny etikett

Den platta vinflaskan gör entré

Ökad lokal försäljning efter Local Hero-upprop

Sushi Yama fortsätter gasa – två nya restauranger samma vecka

Resten av Vapiano i konkurs

Gateau öppnar nytt – på nätet

Tävling
19 män och 5 kvinnor vidare till Årets kock-kvalet

Meatballs for the People på OKQ8-stationer

Kopparbergs drogs ner av corona – tror på sommaren

Ny Jureskogburgare i samarbete med BBQ-profil från Texas

Thaimatskedjan Linnea & Basilika ynglar av sig

Om ett år finns franchisekedjan på minst 14 ställen.

Waynes öppnar i Linköping i egen regi

Västerbottensost + Max = sant

Kafferosteri flyttar till Slakthusområdet – och öppnar kaffebar

Anrikt bageri i konkurs

Espresso House i samarbete med Matsmart

Miljardskuld för Joe & The Juice

Sibyllas burgare körs ut med taxi

Kiviks satsar och investerar

Paradiset återuppstår – med produktfokus

Chark-SM tar in vegetariskt

Digital kölapp i framtidens kösystem

Raps kan bli framtidens burgare

Nu öppnar delar av Tennstopet igen

Regeringen inför omställningsstöd för företag

Närapå fördubblade intäkter för Delivery Hero

Baranställda erbjuds gratis spritutbildning

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.095