23948sdkhjf

Tempehkaka vinnarbidrag i växtbaserad tävling

| Av redaktionen | Tipsa redaktionen

Den växtbaserade mattävlingen för nordiska kockar, Plantable Cooking Contest, har genomförts på Loka Brunn. Fredrik Kämpenberg gick segrande ur striden och kan därmed betraktas som Nordens bästa vegokock.

Läs också: Ikeas klassiska köttbullar blir växtbaserade

– Det känns fantastiskt och lite overkligt att jag vann. En tävling som Plantable Cooking Contest är viktig av flera anledningar. Dels för det uppenbara med att lyfta växtbaserad mat till nya nivåer, dels för dess ovanliga upplägg där samarbete och de relationer man får är viktigare än själva tävlingen, säger Fredrik Kämpenberg.

Den vinnande rätten hade Fredrik Kämpenberg döpt till ”Nordisk tempeh – svensk sommar”. Den bestod av en tempehkaka gjord på ett flertal olika kulturbaljväxter, bland annat Rättviksärt från Nordisk Råvara. En puré på nässlor och dill agerade sommaräng åt blommor som gurkört och korianderblomma, men även friterade nässlor.

Till Tempehn serverades en rotselleriballontine med pure på det brända skalet från sellerin, ättiksgelé och ett lager av sommargurka.

Den olja som användes i de flesta komponenterna var Camelinaolja, en väldigt specifik produkt från Södermanland, där Fredrik Kämpenberg bor sedan ett år tillbaka.

– Mitt intresse för växtbaserat började med min tid som kökschef i Örebro kommun och såklart tiden som företagskock på Food for Progress. Det är roligt att se hur intresset för grön och hållbar kost växer över hela Sverige och världen, säger Kämpenberg.

Tävlingen arrangerades av Vegetariska kockars förening.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)

Mest läst

Startsidan just nu

Ny alkoholfri öl till dumplings

Löfbergs hyr ut ryggsäckar med fika

Här öppnar Surf Shacks femte restaurang

Beyond Meat i partnerskap med Alibaba

Digital kunskapsbank om hygien i restauranger

Stekhet duell i de svenska burgarnas hemstad

Max vs Bastard Burgers på Timmermansgatan i Luleå.

Nyhetsbrev

Nya restauranger flyttar in på Sergelgatan

Bockholmengruppen ska driva både en kvarterskrog i gatuplan och en takservering.

Arkiv

Dryckesbranschen fortsätter att växa

Pommes frites-olja ska bli diesel

Foodora i samarbete med el-scooterföretag

Alkoholfri öl från mikrobryggeri i ny Burger King-meny

Nässjö nästa för Max – men bygget kan försenas ytterligare

Nytt kafferosteri till Sickla

Kinesiska Zhenmeat lanserar växtbaserat fläsk och kräftor

Första Harrys med ny svenskt brasseri-stil

Bråda dagar för Fredrik Eriksson

Rusning till Långbro värdshus och restaurangen i Nationalmuseum öppen igen.

Carlsberg vill stötta restaurangerna med unikt glas

Restauranggrossisten i trångmål – planerar för tuff höst

Sveriges första virtuella food court

Kasais köksmästare bakom det nya krogkonceptet.

Hon ska göra Sabis mer synligt

Kända kockar serverar Abbas sill på pop up-krog

Digitala kedjan Tacotarian ska stötta lokala restauranger

Nya Beyond-fabriker ska möta efterfrågan i Europa

Tävling
En kvinna och sju män klara för final i Årets kock

Sparrisen hotad av frost och corona

Jägermeister satsar på svensk webbshop

Donkin Donuts nyanställer 25 000

Ny Pontus-bistro på Kungsholmen i höst

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.079