23948sdkhjf

Tempehkaka vinnarbidrag i växtbaserad tävling

| Av redaktionen | Tipsa redaktionen

Den växtbaserade mattävlingen för nordiska kockar, Plantable Cooking Contest, har genomförts på Loka Brunn. Fredrik Kämpenberg gick segrande ur striden och kan därmed betraktas som Nordens bästa vegokock.

Läs också: Ikeas klassiska köttbullar blir växtbaserade

– Det känns fantastiskt och lite overkligt att jag vann. En tävling som Plantable Cooking Contest är viktig av flera anledningar. Dels för det uppenbara med att lyfta växtbaserad mat till nya nivåer, dels för dess ovanliga upplägg där samarbete och de relationer man får är viktigare än själva tävlingen, säger Fredrik Kämpenberg.

Den vinnande rätten hade Fredrik Kämpenberg döpt till ”Nordisk tempeh – svensk sommar”. Den bestod av en tempehkaka gjord på ett flertal olika kulturbaljväxter, bland annat Rättviksärt från Nordisk Råvara. En puré på nässlor och dill agerade sommaräng åt blommor som gurkört och korianderblomma, men även friterade nässlor.

Till Tempehn serverades en rotselleriballontine med pure på det brända skalet från sellerin, ättiksgelé och ett lager av sommargurka.

Den olja som användes i de flesta komponenterna var Camelinaolja, en väldigt specifik produkt från Södermanland, där Fredrik Kämpenberg bor sedan ett år tillbaka.

– Mitt intresse för växtbaserat började med min tid som kökschef i Örebro kommun och såklart tiden som företagskock på Food for Progress. Det är roligt att se hur intresset för grön och hållbar kost växer över hela Sverige och världen, säger Kämpenberg.

Tävlingen arrangerades av Vegetariska kockars förening.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Onlinepizza och Hungrig försvinner – går upp i Foodora

Sushi Yama flyttar gränsen norrut

Kajsas Fisk en av många matnyheter i fjällen

Här är nya styrelsen för Årets kock

Ken's tredje restaurang i Uppsala

Edward Bloms korv: ”Vild och vågad”

Nyhetsbrev

Snart kommer Coca-Colas hallonsmak

Arkiv

Tävling
Kål och morot på årets godaste macka

SM-titeln till Viktor Lind för veganskt alternativ.

Niklas Ekstedts nya eldiga tv-serie

Hedda Spendrup lanserar nytt bryggeri

Ny Harrys i återuppbyggt träkvarter

Vassa Eggens 20-årsfirande i musikens tecken

La Colline ut – ny brasserisatsning in

Kändisagentur ger sig in i restaurangbranschen ihop med krogprofilen Kenneth Hallström.

Martin & Servera blir helägt av Axel Johnson

De ska testa pant på take away-förpackningar

McDonald's sparkar sin vd – kärleksaffär bröt mot reglerna

1

Lista: Sveriges största ölbryggerier

Oppigårds bryggeri i Hedemora är landets största mikrobryggeri.

Restaurangerna fortsätter ta andelar från dagligvaruhandeln

Då öppnar Max på Kungsholmen

Specialutgåva av Blossa lanseras i sju länder

McDonald's tillbaka i Skellefteå efter tolv år

Nu ska det destilleras gin i Kalix

Carlsberg höjer åter utsikterna för 2019

Impossible foods vill till Europa

Alkoläsken ökar kraftigt

Caketails på NK:s nya Schweizeri

Judas Priest lanserar egen rom

Japansk cocktailbar öppnar på Tak

Gourmet Food tar in nya delägare

Fortsatt uppåt för restaurangerna – särskilt i city

Vrå nyöppnar med spårbar meny

Fiskfoderprojekt ska ge hållbart odlad gourmetfisk

Världens första ölflaska i papper

Rabatt på kaffe leder till färre muggar

Beijing8 nu även i Täby

Absolutflaska hyllar återvinning

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.183