23948sdkhjf

Efter stängningarna – Sushirullen med nytt franchisekoncept

| Av Pontus Nyman | Tipsa redaktionen

”Det gick åt helvete, men nu har vi hittat modellen”, säger grundaren Johan Falk.

Sushirullen grundades 2012 och öppnade sin första restaurang 2013. Därefter växte konceptet och som mest har sushiföretaget funnits på 19 platser varav fyra i Finland och resten i Sverige.

Läs också: Nu rullar kedjan sushi även på Ica

Efter att ha stärkt upp företaget med en delägare som varit med och sjösatt en expansion av 50 restauranger inom Subway vågade Sushirullen släppa på handbromsen och para ihop franchiseintressenter med lokaler som stod till buds.

Expansionen gick väldigt fort och inom loppet av 10 månader under 2017-2018 öppnades 14 enheter.

Mitt i samma veva gjordes även en crowdfundingrunda som renderade i expansionskapital och cirka 220 nya aktieägare.

– Men ganska snart märkte vi att något inte stod rätt till i de nystartade restaurangerna. Omsättningen i respektive restaurang och butik var helt enkelt inte alls vad någon hade kunnat förvänta sig så vi tvingades dra i handbromsen och strypa tillväxten, berättar vd Johan Falk öppenhjärtig i en intervju med systertidniingen Fri Köpenskap.

I årsredovisningen 2018 nettoomsatte sushirullen 8 miljoner kronor och gjorde ett blodrött Ebit-resultat på 3,2 miljoner kronor.

– Det gick åt helvete helt enkelt. Vi var på konkursens rand i två år och har nätt och jämnt lyckats hålla näsan över vattenytan, konstaterar vd Johan Falk.

Sushirullens delidisk hos Ica Kvantum Värtan.

Sedan dess har företaget tvingats stänga åtta restauranger och tagit ett steg tillbaka för att fundera över affärsmodellen. Johan Falk är nu säker på att han hittat den rätta modellen – nämligen franchise i dagligvaruhandeln.

– Vår ursprungliga modell med externa franchisetagare och fastighetsägare fungerade inte. Vi har behållit russinkornen i kakan men i dagligvarubutiken blir handlaren franchisetagare vilket skapar helt andra förutsättningar och incitament, säger Johan Falk.

Och resultaten börjar redan visa sig. När Fri Köpenskap når honom är Johan Falk i färd med att installera en helt ny enhet hos Ica Maxi Allum i Partille.

Sushirullen finns sedan tidigare hos Ica Kvantum Värtan, Ica Maxi Nyköping och Ica Maxi Kristinehamn. I mars, respektive maj kommer även Ica Maxi Östersund och Ica Maxi Karlskoga få sina nya enheter. Men expansionstankarna slutar inte där.

Planen är att sätta ytterligare fem etableringar i höst. Åtminstone en varannan månad men gärna ännu högre tempo. Det är inte orimligt, säger Johan Falk.

Sushirullen gör också cateringbrickor.

Butikens medarbetare genomgår en omfattande utbildning och bemannar sedan delidiskarna, som lagar sushi både i färdiga lådor och för cateringbeställningar.

– Vi blir en form av supportfunktion där vi bland annat utbildar personalen och produktutvecklar, samtidigt som handlaren bistår med personal och gör det de är bäst på, nämligen att sälja. Det är en win-win modell som jag önskar att vi hade tagit fasta på direkt, konstaterar Johan Falk.

Mer om: Sushirullen
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Tex mex-kedjan Panamigas i konkurs

Tennstopets premiär stoppas av coronakrisen

Urban Delis första pop-in-shop – premiär på Hemköp

Flippin Burgers i rekonstruktion

Gemensam drive thru för fyra krogar

Niklas Ekstedts viltköttbullar på 7-Eleven

Nyhetsbrev

Bianchi Café & Cycles i konkurs

Arkiv

Stor köttleverantör i konkurs

Jannes & Royas Kött med 35 anställda och miljonomsättning på obestånd.

Virtuell öl till stöd för mikrobryggerier

Bil- och bordsservering ska skydda kunderna på Max

Kampanj för att rädda bagerier och konditorier

Dubbla franchisepriser till Pinchos

Förbud mot sammankomster med över 50 personer

Take away-drinkar i New York – svåra att förpacka

35 restauranger i upprop för #vartannatbord

Vill göra restaurangbesöken säkrare genom att öka avståndet mellan gästerna.

Hyresstöd för restauranger i regeringens åtgärdspaket

Ölprovning på distans ska hjälpa små bryggerier

Gastro Nord flyttad till oktober

Vassa Eggen stänger – för att överleva

Endast bordsservering tillåts på krogen

Restriktioner för restauranger, kaféer, nattklubbar och barer ska minska smittspridningen.

Melanders group i rekonstruktion

Koncernen där Melanders fisk, Edsbacka Wärdshus, Konstnärsbaren och Ulla Winbladh ingår har tappat 90 procent av intäkterna.

57-procentig ökning av konkurser i mars

Teamet som ska skapa ostupplevelser

Ikea stänger alla sina restauranger i Sverige

Systembolaget begränsar öppettiderna

”Ta ert ansvar – sälj restaurangernas mat”

Absolut tillverkar desinficeringssprit

Gateau säger upp 85 provanställda

Menupay permitterar 60 procent av personalen

Här är Årets rätt

Även Systembolaget ser "coronaboost"

Impossible Foods tar in halv miljard dollar

Dubbel Dubbel-premiär i Stockholm

Tävling
Hög lägstanivå gav ung bagare SM-guld

Karensdagen slopas – och stopp för stora sammankomster

Här öppnar nästa Harrys – med nöjesinriktning

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.112