23948sdkhjf

”Överväg rekonstruktion innan ni drar i konkurssnöret”

| Av Admin | Tipsa redaktionen

Christer Backman vill i ett debattinlägg påminna om att företagskonstruktion är en legal process som kan hjälpa krogar att överleva.

Antalet konkurser inom hotell- och restaurangbranschen ökade med 110 procent i mars 2020. Det handlar om stjärnkrogar, den lokala pizzerian, kvartershaket och favoritbaren. Mötesplatser som betyder så mycket mer än en måltid. Men många av dessa mötesplatser riskerar nu att försvinna när Sverige kämpar för att spridningen av coronaviruset ska begränsas.

Enligt Arbetsförmedlingen varslade branschen 14 299 personer under mars 2020, motsvarande siffra 2019 var 67. Viruset drabbar äldre och sjuka hälsomässigt, men ekonomiskt är det på väg att förgöra en hel krogbransch. 

Samtidigt ser vi hur restaurangbranschen desperat kommer med kreativa och fantastiska lösningar för att ge gästermöjligheter att fortsätta äta och dricka på ett säkert sätt. Men prognosen för restaurangbranschen ser oroväckande ut och vi kommer se fler restauranger med betalningssvårigheter och i värsta fall konkurs innan detta är över.

Vad många i branschen inte vet är att rekonstruktion i många fall kan vara ett bättre recept för överlevnad än att bara förlita sig på regeringens krispaket. 

Det finns i dag ingenting som tyder på att situationen kommer förbättras under de närmsta veckorna eller kanske månaderna. Vi kommer förmodligen se fler varsel och fler konkurser i takt med att restaurangbesöken minskar, intäkterna sjunker och det blir dags för nästa löneutbetalning. Men för hotell och restauranger som egentligen har en livskraftig verksamhet och bara hamnat i tillfälliga betalningssvårigheter så kan det finnas ett annat, för många okänt recept: företagsrekonstruktion.

Företagsrekonstruktion kan vara ett bra recept för att rädda en i grunden hållbar verksamhet som hamnat i tillfällig ekonomisk kris. Men alltför många organisationer känner inte till lagstiftningen och ansöker om rekonstruktion alldeles för sent. För de som väntat för länge är risken stor att bara ett alternativ återstår: Konkurs.

I rådande läge finns det därför skäl för restauratörer att redan nu läsa på mer om rekonstruktionslagstiftningen.

Företagsrekonstruktion är en legal process för att rädda företag som har betalningssvårigheter men som på sikt har goda möjligheter att leva vidare. Det innebär att bolaget tar ”time out” och får möjlighet att reda upp sin akuta situation.

Under rekonstruktionen får företaget en viss tid på sig att ombilda och återuppbygga sin ekonomi och verksamhet. Den sker steg för steg enligt en utstakad process som anges i lagen och sker i samarbete med en rekonstruktör som godkänns av tingsrätten.

Vid en rekonstruktion fryses skulderna och inga utbetalningar till fordringsägare får ske av skulder som uppstått innan rekonstruktionen. Tillsammans med rekonstruktören går bolaget sedan igenom de möjligheter som finns och tar fram en stabil plan för att få fart på verksamheten framåt. Den dagliga verksamheten fortsätter som vanligt under en rekonstruktionsprocess och alla avtal fortsätter att gälla.

Jag uppmanar alla restaurangägare som just nu går igenom sin värsta kris att studera alternativet rekonstruktion, innan ni drar i konkurssnöret. Så kan livet räddas för många restauranger och jobb.

Christer Backman, rekonstruktör och vd Plana

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Ölproducent öppnar pop up-restaurang i Sundsvall

Naturskön matupplevelse på restaurang Nowhere

Pionjärprojekt med biobaserade plastflaskor

Målet är att ha de första biobaserade flaskorna i butikerna 2023. 

Entreprenör köper huvuddelen av Vapiano

Max nyinvger i Ystad

Svenska Burger King först med återvinningsbar ventilation

Nyhetsbrev

Tävling
Bästa unga kvinnliga kocken har fokus och fart

Thilda Mårtensson segrade i Gastronomi Sverige Commis Award.

Arkiv

Franchise växer – men ingen garanti för succé

Branschorganisationens vd: Det finns en rad fällor med franchise,

Ännu en Waynes invigd

Tummen upp för insjöfisk – men dystert för torsken

Drar in 68 miljoner till satsning på hälsosam glass

Litet kaffeföretag vände under coronakrisen

Även färska råvaror i Urban Delis nya webbutik

Snabbmatsbranschen sen med alkoholfritt

Tips på de alkoholfria alternativen som passar bäst till burgare, korv, sushi och annan snabbmat.

Så blir nya Gondolen – öppnar igen i augusti 2022

Utöver Gondolen planerar Anna Lallerstedt ytterligare en restaurang i Katarinahuset med helt nytt koncept.

Black Bottle Rosé med ny etikett

Den platta vinflaskan gör entré

Ökad lokal försäljning efter Local Hero-upprop

Sushi Yama fortsätter gasa – två nya restauranger samma vecka

Resten av Vapiano i konkurs

Gateau öppnar nytt – på nätet

Tävling
19 män och 5 kvinnor vidare till Årets kock-kvalet

Meatballs for the People på OKQ8-stationer

Kopparbergs drogs ner av corona – tror på sommaren

Västerbottensost + Max = sant

Kafferosteri flyttar till Slakthusområdet – och öppnar kaffebar

Anrikt bageri i konkurs

Espresso House i samarbete med Matsmart

Miljardskuld för Joe & The Juice

Sibyllas burgare körs ut med taxi

Kiviks satsar och investerar

Paradiset återuppstår – med produktfokus

Chark-SM tar in vegetariskt

Digital kölapp i framtidens kösystem

Raps kan bli framtidens burgare

Nu öppnar delar av Tennstopet igen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.125