23948sdkhjf

Svenska Burger King först med återvinningsbar ventilation

Nu är det möjligt att, trots fett och sot, återvinna ventilationen från restaurangkök och låta energin gå tillbaka ner i fastigheten. Det Karl-Johan Persson-stöttade svenska cleantech-företaget Enjay ligger bakom den nya tekniken. Burger King i Sverige är den första kedjan i världen att använda den.

Det har länge ansetts omöjligt att, på ett ekonomisk hållbart sätt, återvinna energi ur ventilationen i fastigheter med restaurangverksamhet. Men med den teknik som Enjays utvecklat och lanserat är detta möjligt. 2016 satte Burger King in det första Lepido-systemet på en restaurang i södra Sverige. Från och med nu blir systemet byggstandard på alla nya svenska Burger King-restauranger.

– Vi satsar på att hitta nya klimateffektiva lösningar som verkligen fungerar. Detta är ett tydligt exempel och ett steg i att göra hela vår verksamhet mer energismart, säger Iwo Zakowski, general manager på Burger King Sverige.

Lepido består av en underhållsfri energiåtervinningsenhet för särskilt utmanande miljöer. Enheten fungerar i såväl varma som kalla klimat och den återvunna energin kan användas till värme eller kyla i ventilation, varmvatten eller i element.

– Att vår energiåtervinningsenhet fungerar utmärkt på Burger King, som grillar sin mat över eld, visar på att Lepido kommer kunna användas i ventilationssystem på alla typer av restauranger, säger Jesper Wirén, Enjay:s vd och grundare.

Bland investerarna bakom Enjay återfinns den före detta H&M vd:n Karl-Johan Perssons bolag Philian AB. Företaget har blivit utsett till “Climate Solver” av WWF och är även en av finalisterna i världens största klimattävling, SET 2020, som anordnas av den tyska energimyndigheten (DENA) och World Energy Council.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.32