23948sdkhjf

Konspirationsteorier på läsk stoppas av Norgesgruppen

Den norska läsktillverkaren O. Mathisen, som tidigare hamnat i blåsväder när en av deras produkter ansågs likna Coca-Colas Sprite allt för mycket, har hamnat i trubbel igen.

Den här gången är det etiketterna på företagets läsk som orsakat rabalder. På ettiketterna står referenser till ett antal kända konspirationsteorier kopplade till coronaviruset, skriver bland annat Dagligvarehandelen. Då innehållet på etiketterna blivit kända har bland annat Norgesgruppen och Oluf Lorentzens valt att stoppa sin försäljning av läsken.

– Vi kan inte tillåta att det finns referenser till konspirationsteorier på läsketiketter som vi säljer i våra butiker. Därför kommer vi att dra tillbaka de varor som fortfarande finns i våra butiker så snart som möjligt, säger kommunikationschef Kine Søyland i Norgesgruppen till nyhetsbyrånl NTB.

På etiketterna återkommer förutom ordet COVID bland annat EVENT201 som var en pandemiövning som hölls i oktober 2019 där bland annat World Economic Forum och Bill och Melinda-gates deltog. Referenser görs även till ID2020 vilket är en organisation som är en organisation som anklagats för att stå bakom ett digitalt ID som ska sprutas in i folk vi vaccin. Även referenser till 5G-teknologi är med på etiketterna, vilket är något som av flera konspirationsteoretiker har kopplats till pandemin.

Jarle Hollerud som driver O.Mathisen har varit i kontakt med Norgesgruppen och de har tillsammans beslutat om att ändra etiketterna på sin drycker.

–  Det är ett faktum att EVENT201 hölls innan pandemin startade. 1984 är en hänvisning till George Orwell och den inskränkning av rättigheter, som många anser skett under pandemin. Och även om det står 5G hävdar vi inte att det finns någon koppling mellan utvecklingen och coronautbrottet, säger han till NTB.

Samtidigt säger Jarle Hollerud att han har förståelse för både Norgesgruppen och Oluf Lorentzens beslut.

– Jag förstår att de som neutrala aktörer inte vill ha politiska budskap på sin varor, säger han.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079