23948sdkhjf

McDonald's sparkade vd betalar tillbaka 900 miljoner

Olämpliga sexuella relationer ledde till den framgångsrika vd:ns fall.

Steve Easterbrook sparkades från McDonald's i november 2019 efter en olämplig kärleksaffär. Året därpå framkom nya, graverande uppgifter som ledde till att den amerikanska snabbmatsjätten valde att stämma sin före detta vd. Nu har den ovanligt publika tvisten mynnat ut i att Steve Easterbrook lovat att betala tillbaka 105 miljoner dollar (motsvarande cirka 900 miljoner svenska kronor) till sin forna arbetsgivare i en av historiens största återbetalningar på exekutiv nivå, skriver New York Times.

Steve Easterbrook hade varit en i ekonomiska termer mycket framgångsrik vd sedan i januari 2015 när han enligt McDonald's visade prov på dåligt omdöme genom att inleda en relation med en underordnad. Han sparkades, men lämnade företaget med ett stort avgångspaket som stigit kraftigt i värde i takt med McDonald's ökande aktievärde.

McDonald's krävde tillbaka aktieoptioner och annan kompensation i en stämning där snabbmatsjätten anklagade sin forna vd för lögn, undanhållande av bevis samt bedrägeri. Efter att ha gått igenom gamla mailkonversationer ansåg sig McDonald's ha bevis för att Steve Easterbrook haft sexuella relationer med tre anställda under sitt sista år som vd, och dessutom belönat en av dessa anställda med ett lukrativt antal aktier.

“Samtidigt som Steves tjänstefel inte bör förlåtas av någon i den här organisationen, så har han bett om ursäkt till kolleger, franchisetagare, leverantörer och styrelsen för de fundamentala fel han gjorde sig skyldig till. Med dagens lösning undviker vi en utdragen domstolsprocess och lämnar ett kapitel, som tillhör vårt förflutna, bakom oss,  kommenterade McDonald's styrelseordförande Enrique Hernandez jr när överenskommelsen blev offentlig i december.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078