23948sdkhjf

Skogskoncern samarbetar med Michelinkrog

Skogsföretaget Södra och Michelinkrogen PM & Vänner inleder ett nytt samarbete.

Skogskoncernen Södra har tagit fram OnceMore, en storskalig process för återvinning av textilavfall av blandmaterial. Nu tar de steget in i besöksnäringen, tillsammans med hotell- och restauranggruppen PM & Vänner. De två företagen ska nu arbeta tillsammans för att återvinna textilier och skapa mer cirkularitet inom hotell- och restaurangsektorn. 

– Vi jobbar ständigt med att utveckla vårt hållbarhetsarbete på olika plan och områden, säger Monica Carlsson till oss.  

Hon var med och grundade PM & Vänner 1992, redan då med stort fokus på hållbarhet. Verksamheten utgår från centrala Växjö och består bland annat av hotell, restaurang och konferens. PM & Vänners restaurang innehar en stjärna i Guide Michelin Nordic sedan 2016 och verksamheten har också tilldelats en grön stjärna för sitt hållbarhetsarbete. 

På Södra är man också glad över samarbetet.  

– Samarbetet betyder mycket för Södra, det visar vad vi kan göra med en helt ny bransch för oss. Hotell och restauranger använder mängder av textilier som med tiden blir utnötta och behöver bytas ut. Där kommer vi in i bilden och kan återvinna dessa via vår unika lösning, säger Angeline Elfström, Business Development Manager OnceMore hos Södra i en intervju med oss.  

Monica Carlsson berättar hur det rent praktiskt kommer att gå till.  

– Vi lämnar uttjänt textil som lakan, dukar, handdukar eller arbetskläder som inte går att använda på annat sätt till Södra för återvinning i OnceMore-processen. Detta går via vårt tvätteri Lindbytvätten.   

Angeline Elfström  förklarar mer om hur processen går till.  

– Vi tar emot bomull eller polycotton som är en blandning av bomull och polyester. Vi separerar bomull från polyester och blandar sedan bomullen med trä från våra skogsägare och producerar en ny högkvalitativ textilmassa. Våra kunder gör sedan textilfibrer av massan som därefter blir nya kläder eller andra textilier. På så sätt har vi slutit cirkeln för ett hållbart system. 

Samarbetet med PM & Vänner är ett första steg för Södras och OnceMores expansion inom hotell- och restaurangbranschen. Målet är att framåt skapa en skalbar lösning som minskar onödigt avfall av textiler och som kan implementeras inom hela sektorn. På detta sätt vill OnceMore öka bidraget till en mer hållbar textilindustri med målet att bearbeta 25 000 ton textilavfall till 2025. 

– Det är en intressant bransch och de använder mycket textilier, framför allt hotellbranschen och där kan vi vara med och göra skillnad. Genom en dialog med oss redan vid inköpskedet kan vi hjälpa till med specifikation så att textilierna kan återvinnas på bästa möjliga sätt när de inte kan användas längre. Vi kan hjälpa branschen att bli mer hållbar, säger Angeline Elfström.  

Kommer kunderna till PM & Vänner att märka något av det nya projektet?

– Vi kommer att upplysa om detta på informationssidorna på hotell-TV, på hemsidan där vi berättar om hållbarhetsprojekt samt framöver troligen genom en tag på gästhanddukar. Vi vill gärna i övrigt sprida information om projektet för att inspirera andra att också ta till vara på textilier på olika sätt, säger Monica Carlsson. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08