23948sdkhjf

Hamburgerkedja i rekonstruktion

Den Stockholmsbaserade hamburgerkedjan Phil's Burger har satsat på snabb expansion men trots åtgärder inte lyckats nå lönsamhet.

Phil's Burger är en av flera hamburgerkedjor som har satsat hårt på expansion.  I september öppnade kedjan en stor restaurang nära Sergels torg i Stockholm och i oktober var det premiär för den första skånska restaurangen. Men försöken att göra verksamheten lönsam har inte varit lika framgångsrika och nu har hamburgerkedjan tvingats att ansöka om rekonstruktion, skriver Breakit.

Phil's Burger började redan i september att stöpa om verksamheten för att bli lönsamt. Men trots åtgärderna har det nu gått så långt att en rekonstruktion krävs för att rädda verksamheten. 

“Det kommer som en konsekvens av pandemin och dess effekter. Det är stigande verksamhetskostnader och vikande försäljningsutveckling som gjort att vi har landat i en skuld och likviditetssituation som vi bedömer att vi inte kan ta oss ur på egen hand utan en rekonstruktion”, säger medgrundaren Peder Skaj när Breakit.

Tillgångarna i Phil’s Burger bedöms uppgå till cirka 62 miljoner kronor. På skuldsidan finns det bland annat skatteskulder, efter coronaanståndet, på 19,3 miljoner kronor. Totalt uppgår skulderna till 73 miljoner kronor.

Av handlingarna från tingsrätten i Stockholm som Breakit tagit del av framgår att kedjan räknar med att tidigare åtgärder ihop med en ny rekonstruktionsplan ska ge besparingar på totalt 15 miljoner kronor årligen när förändringarna når full effekt. 

Bland de åtgärder som redan vidtagits ingår att koncernens vd, operationell chef och personalchef slutat.

“Utöver de fem medarbetare som redan lämnat på huvudkontoret finns för närvarande inga planer på att ytterligare personal skall påverkas”, säger Peder Skaj.

Den Stockholmsbaserade hamburgerkedjan, som grundades 2014, öppnade i höstas sin elfte restaurang i Stockholmsområdet och den 14:e totalt. Phil's Burger presenterade också tidigare i år stora expansionsplaner för Skåne med fyra nya etableringar, varav den första restaurangen öppnade i Helsingborg i oktober. Vad rekonstruktionen innebär för övriga etableringar är oklart i nuläget.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062