23948sdkhjf

McDonald's stänger sin 32:a centrumrestaurang

Snabbmatsjätten fortsätter gasa längs vägarna och bromsa i stadskärnorna.

McDonald's överger ännu ett svenskt centrum. I slutet av maj lämnar snabbmatsjätten lokalerna i MVG Gallerian vid Rådhustorget i Umeå. Enligt presschefen Henrik Nerell har McDonald's heller inga planer i närtid på att öppna någon ny restaurang i centrum, skriver Västerbottens-Kuriren

Franchisetagaren Erik Edin är besviken på McDonald's beslut. Han tror att höjda hyror är grunden till beslutet. 

Edin driver även McDonald's-restaurangerna på Ersboda och Kronoparken. Restaurangen på Kronoskogsvägen, nära E12:an, öppnade så sent som förra året och blev då kedjans tredje restaurang i Umeå. Nu är man snart tillbaka på två igen.

McDonald's närvaro i de svenska stadskärnorna har minskat snabbt när den amerikanska kedjan valt att i stället satsa på nya drive thru-enheter längs de stora vägarna.

Vid en sammanställning i oktober 2021 hade McDonald's stängt 26 restauranger i stadskärnorna under en femårsperiod. Efter stängningen i Umeå har McDonald's lagt ned 32 centralt placerade restauranger i Sverige på sju år, enligt Fastighetsvärldens uppdaterade sammanställning.

Parallellt så är den amerikanska jätten på en expansionsresa utanför stadskärnorna.

– McDonald's i Sverige expanderar kraftigt och vi planerar att öppna 30-40 restauranger de kommande fem åren. Vi söker potentiella restauranglägen i hela landet, även ytterligare platser i Umeå, säger Henrik Nerell till Västerbottens-Kuriren.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.157