23948sdkhjf

Absolut backar efter kritikstorm – stoppar Rysslandsexport igen

Absolut Company drar tillbaka beslutet att exportera till Ryssland. Men det är ännu oklart hur moderbolaget Pernod Ricard gör.

I ett brev som publicerats på Absolut Companys hemsida uppger bolagets vd, Stephanie Durroux, att beslutet att exportera till Ryssland igen har ändrats.

– De senaste dagarnas reaktioner visar vilken roll Absolut spelar för sitt förlängda sammanhang i Sverige. Vi erkänner betydelsen av de långa och förtroendefulla relationerna med våra svenska anställda, partners, konsumenter och det svenska samhället i stort. Vi erkänner också vår plikt gentemot våra anställda och partners och kan därför inte exponera dem för massiv kritik i alla former. Därför har Absolut Company bestämt sig för att stoppa exporten av varumärket till Ryssland, skriver Stephanie Durroux.

Stephanie Durroux påpekar samtidigt att det inte kan förhindras att Absolut hamnar på den ”parallella marknaden”. 

Bolaget fick mycket kritik från både politiker och kunder efter beskedet om att återuppta exporten i förra veckan. Bland annat uppgav flera innekrogar i Stockholm och Göteborg att de slutat servera Absolut vodka och andra varumärken från spritjätten Pernod Ricard.

TT rapporterar att Stephanie Durroux i en mejlintervju med Kristianstadsbladet sagt att hon anser att delar av kritiken varit saklig men att det funnits överdrivna delar som gjort henne ledsen.

– Reaktionerna har inte varit starka utomlands. Sverige sticker ut, reaktionerna har varit väldigt starka här, säger hon till Kristianstadsbladet.

Uttalandet från Absolut innehåller inget om hur Pernod Ricard kommer att agera kring sina andra varumärken. Bolaget är en av Europas största sprittillverkare och distributörer med varumärken som Jameson, Beefeater, Jacob’s Creek och Malibu. Det är därför också osäkert hur detta påverkar innekrogarnas bojkott av Pernod Ricard-produkter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109