23948sdkhjf

Därför slutar innekrogarna att servera Absolut vodka

Svenska Brasserier, med kända krogar som Riche och Sturehof, har slutat sälja varor från spritjätten Pernod Ricard, inklusive Absolut vodka. Göteborgskrogar hakar på bojkotten.

Tidigare i april blev det känt att Absolut Company, som äger varumärket Absolut vodka, hävt det exportstopp till Ryssland som infördes kort efter invasionen av Ukraina. Det har också bekräftats av Absolut Companys moderbolag, den globala jätten Pernod Ricard.

Beslutet har väckt debatt och protester i Sverige. Politiker har uppmanat till bojkott och först att agera är krogkoncernen Svenska Brasserier, som äger innekrogarna Riche och Sturehof och ytterligare en handfull populära Stockholmskrogar.

I lördags twittrade Jonas Pettersson, servitör på Sturehof, att krogen sedan i onsdags inte säljer några varor från Pernord Ricard och illustrerade det med ett meme med texten Absolut Boycott.

Tweeten

Han tillade i en annan tweet att hela koncernen plockar bort Pernord Ricards varor. Krogkoncernen i fråga är Svenska Brasserier, där även Riche, Riche Fenix, Teatergrillen, Brillo, Luzette och lyxkrogen Aira ingår.

Bojkotten bekräftas för TT av Svenska Brasseriers grundare och ägare, PG Nilsson, som dock inte själv varit inblandad i beslutet och därför inte kan ge några fler detaljer.

Enligt uppgifter till Expressen har runt 29 olika produkter börjat sållas bort. Utöver Absolut vodka handlar det om märken som Jameson Whiskey, Beefeater gin, Havana Club rom och mintspriten Minttu.

Flera aktörer i Göteborgs krog- och uteliv har hakat på bojkotten. Enligt Göteborgs-Posten har restaurangjätten Göteborgsfamiljen omgående plockat bort produkter i sortimentet och skriver i en kommentar att alla restauranger och gäster har ett ansvar att kraftfullt markera mot företag som bryter eller kringgår sanktionerna.

Det var sajten Just Drinks som avslöjade att Pernod Ricard öppnat upp exporten av Absolut vodka till Ryssland. Till AFP säger en talesperson för företaget att det gjordes redan under hösten 2022.

Efter den allt mer högljudda debatt som följt på Rysslandsbeskedet valde Pernod Ricard i helgen att ställa in sin medverkan på öl- och whiskymässan i Göteborg. 

I Kristianstad har Regionmuseet också ställt in utställningen "Fashion Cocktail" om Absolut vodkas satsning på mode.

Artikeln uppdaterad med uppgiften att även Göteborgskrogar hakat på bojkotten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078