23948sdkhjf

Katastrofmånad för restaurangbranschen

Antalet konkurser inom hotell- och restaurangbranschen nästan fördubblades i maj jämfört med samma månad förra året, enligt färsk UC-statistik. 

Affärs- och kreditinformationsföretaget UC konstaterar att mörkret fortsätter att bre ut sig över svenska företag. Totalt har konkurserna i Sverige under maj månad ökat med 24 procent jämfört med samma månad i fjol. 

Allra värst är utvecklingen just nu inom hotell- och restaurangbranschen samt partihandeln.

Inom hotell- och restaurangbranschen ökade konkurserna med 86 procent, från 42 i maj förra året till 78 i år.

– Liksom många förutspått är det tydligt att handeln och hotell- och restaurang också på längre sikt har drabbats av många av de negativa konsekvenserna då konsumenterna har behövt hålla hårdare i plånboken. Det är nu vi börjar se de mer ihållande effekterna av den ekonomiska krisen och vilka branscher som drabbas mer än andra, kommenterar Johanna Blomé, ekonom på UC.

Hittills i år har konkurserna inom handeln ökat mest, tätt följt av byggsektorn. Ökningen inom hotell och restaurang har varit något lägre.

–Men det är troligt att dessa företag drabbas kommande sommarmånader då det är de mest intensiva månaderna för branschen samtidigt som hushållen tvingas hålla igen på utgifter för fritidsnöjen, säger Johanna Blomé.

Under perioden januari-maj gick 282 företag inom hotell och restaurangi konkurs. Det är en ökning med 26 procent jämfört med samma period förra året då 223 företag gick i konkurs.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094