23948sdkhjf

Två anställda brännskadades – Max får böta 400 000

Hamburgerkedjan accepterar föreläggandet och kommer inte att överklaga.

En Maxrestaurang i Nyköping tvingas böta 400 000 kronor för arbetsmiljöbrott. Detta efter att två arbetsplatsolyckor inträffat på lika många år. I båda fallen fick personer het frityrolja på sig, vilket resulterade i andra gradens brännskador, enligt SVT som var först om att rapportera om fallet.

Olyckorna med fritösen på Maxrestaurangen i Nyköping inträffade 2021 respektive 2022. 

Vid det ena tillfället svämmade filterlådan över och het frityrolja rann över en anställds fot. Den anställde fick andra gradens brännskador på tår och fotrygg, en ”inte ringa” skada enligt riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

Ett år senare skulle en annan anställd lägga ett lock på den avstängda men fortfarande varma fritösen. Han  halkade och hela armen åkte ned i fritösens heta olja. Olyckan orsakades av att det läckt ut frityrolja på golvet. Mannen fick både första och andra gradens brännskador.

Åklagaren vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål anser att Max har brustit i ansvar. Bland annat har det saknats tillräcklig riskbedömning och skriftliga rutiner för arbete vid fritösen. 

Max döms att betala totalt 400 000 kronor i vite.

Tony Jakobsson, Sverige- och Norgechef på Max, säger i en skriftlig kommentar till SVT: ”Vi accepterar föreläggandet och kommer inte att överklaga. Vi har uppdaterat våra rutiner för arbete med fritöser”.

Zeljko Klemse, ombudsman på HRF i Mälardalen har, tillsammans med representanter från företaget, gått igenom och skärpt rutinerna för det systematiska arbetsmiljöarbetet på restaurangen.

– Det har definitivt blivit bättre. Rutinerna är skärpta. Men det hade varit mycket bättre om de involverat oss tidigare. Nu hoppas jag att rutinerna inte stannar på bara den här restaurangen utan sprids vidare till alla, säger Zeljko Klemse till Hotellrevyn.

Läs mer om: MAX
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111