23948sdkhjf

Gustafs på Österlen vill ta sin fryspizzarevolution utomlands

Gustafs på Österlen är en kombinerad restaurang och fryspizzafabrik i Gladsax. Nu siktar Gustaf Berggrensson utomlands, och tänker börja med Norge.

Förra året började Gustafs på Österlen sälja frysta pizzor i bruna kuvert i den lokala Icabutiken. Då tillverkades cirka 300 fryspizzor i veckan. Nu har verksamheten flyttats från Kivik till Gladsax och skalats upp rejält.

Omkring tio heltidsanställda tillverkar tillsammans upp till 2 000 fryspizzor i veckan och Gustaf Berggrensson bjuder nu in fler skånska handlare att ansluta till det han själv dubbat till fryspizzarevolutionen.  

Idén att först grädda pizzan i ugnen och sedan frysa in den är hans egen.

– Vanlig fryspizza är en annan genre. Jag hoppas att fler kommer på att man kan göra det här. Det skulle vara lönsamt för alla restauranger om folk kom över idén att det är fult att frysa mat, säger Gustaf Berggrensson till Ystads Allehanda.

Pizzorna är bakade i vedugn. En certifiering krävs för att pizzan ska få kallas för äkta napolitansk pizza. Gustaf Berggrensson hoppas att hans företag ska vara AVPN-certifierat vid årets slut.

Tack vare fryspizzan kan Gustaf Berggrensson ha sin restaurang i lilla Gladsax öppen året runt med över tio heltidsanställda. Tillverkningen gör också att Gustafs på Österlen kan hålla öppet för lunch under lågsäsong. Under den så kallade fabrikslunchen serveras den pizza som tillverkas för infrysning den dagen. 

Restaurang och fryspizzafabrik funkar inte utan varandra, det är som yin och yang, menar Gustaf Berggrensson som inte har tänkt stanna vid att sälja pizzor i Skåne.

– Vi börjar med Norge, men New York vore en rolig utmaning och väljer vi att starta en restaurang till får vi en till fryspizzafabrik på köpet. Det här konceptet funkar i vilken stad som helst eftersom det funkar i Gladsax.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111