23948sdkhjf

Hon tar sin paté till världsfinalen i Lyon

Malidza Larsson är bäst i landet på att tilllaga en smördegsinbakad paté. Den 4 december representerar hon Sverige i VM-finalen i Pâté-Croûte.

Pâté-Croûte är en traditionell fransk maträtt och ett gastronomiskt hantverk som involverar tre yrkeskategorier: charcutier, kock och bagare. För att lyckas med en Pâté-Croûte krävs noggrannhet och goda kunskaper inom alla tre kategorier.

Av de åtta kandidaterna i den svenska kvaltävlingen var Malidza Larsson skickligast.

– Det känns otroligt roligt och är en ära att få åka ner och representera Sverige. En fantastisk utmaning att få tävla och träffa kockar från hela världen i den gastronomiska huvudstaden Lyon, säger hon i en kommentar.

Kvaltävlingen genomfördes på hennes hemmaplan på Restaurangakademien i Stockholm, där Malidza Larsson jobbar som sous chef. 

Deltagarna fick i uppgift att förbereda och tillaga två Pâté-Croûte i förväg, som sedan presenterades för juryn, både hel och i skiva på tallrik.  I juryn ingick bland andra fransmannen Christophe Marguin som är ordförandende för den legendariska gastronomiska organisationen Les Toques Blanches Lyonnaises.

Championnat du Monde de Pâté-Croûte har anordnats i den gastronomiska huvudstaden Lyon sedan 2009. Det är första gången som Sverige skickar en representant. Totalt tävlar 14 kockar i världsfinalen.

Artikeln är en del av vårt tema om Tävling.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062