23948sdkhjf

Alla vinnarna på den sjätte Stellagalan

Stellagalan har korat vinnarna 2023. Nio kvinnor som gjort avtryck inom gastronomin belönades på den glittriga galan.

Behovet att lyfta kvinnorna inom gastronomin består. På måndagen genomfördes därför den sjätte upplagan av Stellagalan. Bagaren Christina Tina Fernlund, bartendern Denise Sjöberg, kocken Camilla Simonsson och konditorn Jennie Elmerfors hörde till kvinnorna som prisades.

– Årets vinnare men också de nominerade visar att Stellagalan är en plattform som inte bara erkänner hårt arbete och engagemang utan också uppmuntrar till fortsatt hållbart samt nyskapande arbete. Stellagalans styrelse är oändligt stolta över att fortsätta vår del av det viktiga arbetet mot jämställdhet och samtidigt fira talang, kreativitet och professionalism på ett glamoröst och glittrigt sätt, kommenterar Anette Rosvall, talesperson för Stellagalan.

Här är vinnarna i de nio kategorierna på årets gala:

Stellabagare: Christina Tina Fernlund, Järna bageri, Södertälje
Juryns motivering: Med fokus på kulturspannmål och hänsynsfullt producerade råvaror blev hon tidigt en banbrytare i branschen. Vår vinnare är är en viktig del av den rörelse som har gjort Sverige till det intressanta brödland som det är idag. På ett generöst sätt delar hon med sig av sin kunskap och sitt engagemang till många tacksamma efterföljare. Hon är en blygsam pionjär som förtjänar all stjärnglans.

Stellabartender: Denise Sjöberg, Bar Brahe, Stockholm
Juryns motivering: Det finns inte en drink hon serverar som inte är testad på tusen olika sätt. Vår vinnare vill vara säker på att veta att det hon serverar är det absolut bästa. Hon representerar Sverige i tävlingar och har samtidigt skapat sitt eget varumärke på Bar Brahe där hon vackert presenterar drinkar med en story bakom, alla skapta med perfektion på millimeternivå.

Stellakock: Camilla Simonsson, Vilda, Göteborg
Juryns motivering: Hon har en smaksäkerhet som sträcker sig utöver köket och som omfamnar hela verksamheten. Ett trygg och stabilt ledarskap har möjliggjort fler att få växa under hennes ledning och hitta glädjen till gastronomin. Med mod, vilja och stor kunskap, går hon sin väg, gör det hon tror på. Vår vinnare är en doldis vi beundrar.

Stellakonditor: Jennie Elmerfors, Bread & Sweets, Västerås
Juryns motivering: Här lämnas inget åt slumpen i den nytänkande kreativitet som flödar när hon skapar bakverk med en detaljrikedom som förundrar. Här finner vi inspiration i både hantverk och personligt driv. Vår vinnare bröt mansdominansen och banade ny väg när hon som första kvinna tog hem tävlingen Årets Konditor.

Stellamedia: Tove Henkel Oskarsson, journalist, Gastronaut Magasin, Lyngby
Juryns motivering: Vår vinnare är en ödmjuk, rutinerad inspiratör som med en outtröttlig nyfikenhet entusiasmerar till större kunskap och vidare vyer. Hon väcker genom sina välskrivna texter sug efter mat och dryck och en längtan till spännande platser både innanför och utanför Sveriges gränser.

Stellamentor: Marie Skogström, Mat & Vin Slottsparken, Malmö
Juryns motivering: Med lång erfarenhet som kock och konditor i bagaget inspirerar vår vinnare med positiv energi och glöd. Med modernt ledarskap har hon gjort förändringar i stämning och struktur i det Svenska Kocklandslaget. Med gedigen erfarenhet av tävlingsmatlagning inspirerar hon kockar att våga ge sig ut på nya utmaningar och är en tydlig mentor och förebild för många.

Stellaservis: Lida Admantius, Vinioni, Stockholm
Juryns motivering: Hon är multikompetent när det kommer till mat och vin. För vår vinnar kan allt från sake till vin och är en hejare på mat från världens alla hörn. Hon har alltid ett leende på läpparna både för gäster och personal och ett engagemang som smittar av sig. Matsalsupplevelsen blir under hennes översyn varm, spännande och ger mersmak.

Stellasommelier: Anna Mellfors, Gemla, Stockholm
Juryns motivering: Vår vinnare är i särklass bäst på att med passion och hållbarhet söka efter vinets sanna identitet. Med en enorm kunskap och stor erfarenhet av appellationer, länder, producenter och teknik, besitter hon förmågan att fånga gästens intresse. På så sätt inkluderar hon dem in i vinets magiska värld. Drycken stannar inte bara i glaset utan far vidare via hennes kropp och själ till nya världar. Den som ännu inte blivit inspirerad av detta proffs har något att se fram emot."

Stella hederspris: Lisa Förare Winbladh, journalist & författare, Stockholm
Juryns motivering: Vår vinnare är en nördig, extremt kunnig journalist och författare med en vass penna. Förutom att hon är en generös kunskapsspridare med stort intresse för hållbara alternativ, konstiga kryddor, matkemi, obskyra viner och smarta knep kan vi berätta att hon haft ett finger med i uppstarten av både Sveriges matbloggarvärld och Stellagalan."

Artikeln är en del av vårt tema om Tävling.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063