23948sdkhjf

Känt mikrobryggeri säljer en femtedel till Carlsberg

Carlsberg förvärvar 20 procent av mikrobryggeriet Mikkeller.

Köpenhamnsbaserade Mikkellers grundare Mikkel Bjergsø säljer nu 20 procent av bryggeriet till Carlsberg som även kommer ta över distributionen av Mikkellers öl. Mikkel Bjergsø kommer dock behålla både röstmajoriteten och vd-posten i bryggeriet. Det framgår i ett pressmeddelande.

– Det är en stor dag för mig personligen. När jag ägnade mig åt ölbryggning för snart 20 år sedan var det med stora armrörelser och en ambition att ge långt fler tillgång till högkvalitativt öl. Vi har under många år erbjudit våra kunder kvalitetsöl, men har saknat väletablerade försäljningskanaler. Med Carlsbergs stora säljmuskel ger samarbetet möjlighet att nå många fler konsumenter, säger han.

Enligt Mikkel Bjergsø var 2023 “ett riktigt bra år för Mikkeller”. Under 2022 gjorde bolaget en förlust om 54,9 miljoner danska kronor, vilket motsvarar 84 miljoner kronor. De senaste fyra åren har bryggeriet förlorat 104 miljoner danska kronor, motsvarande 158 miljoner svenska kronor.

 – Vi vände utvecklingen efter några utmanande år i motvind och fick lönsamheten på rätt spår igen, säger Mikkel Bjergsø.

Mikkeller är även verksamt i Sverige. Bland annat med Mikkeller bar på Södermalm i Stockholm samt Ramen to Birru på Möllevångstorget och i Saluhallen i Malmö. Under sommaren har de även en pop up-bar på Moriskans Trädgård i Folkets Park, Malmö.

See KPIs and other articles about:
Läs mer om: Carlsberg mikrobryggeri
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.187