23948sdkhjf

Här öppnar Stockholms nyaste finkrog

Nytt koncept med italienska matinfluenser öppnar i helgen i anrik privatbostad i Saltsjöbaden.

Hotell- och konferensanläggningen Vår gård firar 100 år med att öppna en restaurang. Stockholms nyaste finkrog invigs i helgen i Villa Skärtofta i Saltsjöbaden. En avsmakningsmeny med italienska influenser serveras i anrika lokaler med välkurerad konst.

– Det var när jag stod framför Villa Skärtofta med dess tinnar och torn som polletten trillade ner; en finkrog i en anrik privatbostad, 20 minuter från Stockholm City och samtidigt mitt ute i skärgården. Det var ett koncept som ännu inte fanns i Sverige och vi hade förutsättningarna att skapa det, säger Liam Ginnane, F&B Manager på Vår Gård.

Elin Lervik, strategisk rådgivare och medförfattare till boken Hemtrevligt (Bonnier Fakta 2023), har inrett lokalerna i den anrika privatbostaden 20 minuter från Stockholms city.

– Villa Skärtofta är verkligen en arkitektonisk pärla samtidigt som materialvalen i form av solid ek, stengolv och järn skapar en viss auktoritär känsla. Genom att addera värme och mjukhet i form av bland annat textilier, växter och belysning är förhoppningen att Villa Skärtofta känns lika delar storslagen som hemtrevlig, säger Elin Lervik.

Kockar till den nya finkrogen har rekryterats från Italien med köksmästare John Bråsth i spetsen. Rätter för den fasta menyn har i omgångar både provlagats, provsmakats och matchas ihop med de mest passande dryckesvalenutvalda av Vår Gårds sommelier Tiego Martins och restaurangansvarig Åsa Andersson. 

Teamet på Villa Skärtofta har även klockat serveringen av respektive rätt, inklusive beskrivning av drycken och dess härkomst. Varje detalj har setts över för att säkra så att gästerna får uppleva den höga nivå av mat, dryck och service som teamet siktat mot under flera år.

Villa Skärtofta skapades av arkitekt Gustaf Lindgren som privatbostad åt ingenjör John Bernström, som startade det som sedan kom att heta Alfa Laval. Villan stod klar 1897.

Många år senare blev Villa Skärtofta en del av Kooperativa förbundets kursverksamhet som blev starten för Vår Gårds historia. 100 år senare öppnas nu lokalerna för middagsgäster.

– Det känns som att en cirkel sluts när Villa Skärtofta nu väcks ur sin törnrosasömn och invigs till helgen och därmed blir en viktig del av Vår Gårds verksamhet. Vår långsiktiga förhoppning är att kunna bidra till att fler människor, från både Sverige och världen, ska upptäcka Saltsjöbaden. Det här är en ort med en relativt kort historia och som kanske just därför fortfarande är okänd för många, säger Kadi Upmark, vd Vår gård.

Artikeln är en del av vårt tema om Öppning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094