23948sdkhjf

Konkurs för krogkedjan TGI Fridays – ”Gjorde vårt yttersta”

Stängningen av TGI Fridays i Kungsträdgården har nu lett till konkurs för bolaget bakom den amerikanska kedjans svenska restauranger. 

Efter en hyrestvist stängdes TGI Fridays i Kungsträdgården i Stockholm i slutet av januari. Redan då varnade ägaren Tony Challma för att det skulle kunna bli början på slutet för kedjan i Sverige. Nu har farhågorna besannats. Den amerikanska kedjans svenska franchisetagare, American Bistro Sweden, har på egen begäran försatts i konkurs, vilket sajten Nu.se var först med att rapportera om.

– Det gick inte. Vi gjorde vårt yttersta, men det blev svårt när lokomotivet försvann och allt det andra ligger långt fram i tiden, säger Tony Challma till Länstidningen i Södertälje, där TGI Fridays hade planerat att öppna en restaurang hösten 2025.

Tony Challma tror att kedjan hade klarat sig om restaurangen fått vara kvar i Kungsträdgården över den här sommaren, men det gick hyresnämnden inte med på.

– Vi förstår inte hur de resonerade och vem som vunnit på det här. Lokalen står ju tom så inte ens hyresvärden har tjänat på det här.

TGIF hade fram till nyligen fem restauranger i Sverige, tre av dem i Stockholm. Sedan både flaggskeppet i Kungsträdgården och restaurangen i Gamla stan stängts finns det bara en restaurang kvar i Stockholmsområdet, den som legat i Täby centrum sedan 2016. Utöver det finns TGIF-restauranger i Malmö och Uppsala. 

Företrädare för TGI Friday har tidigare sagt till Fastighetsvärlden att man inte avser att förlänga kontraktet i Malmö. Vad konkursbeskedet innebär för den nystartade restaurangen i Uppsala återstår att se, menar Michel Barmoro, konkursförvaltare för bolaget.

– Det är svårt att bedöma i dessa tider. Vi ska göra vad vi kan för att överlåta restaurangens lokaler vidare, men det sker i samråd med fastighetsägaren, säger Barmoro till Upsala Nya Tidning.

American Bistro Sweden hade under den senaste officiella årsredovisningen för räkenskapsåret 2022 en omsättning på 115 miljoner kronor.

I USA meddelade TGI Fridays i början av året att 36 av landets restauranger ska stängas. Dessförinnan hade kejdan mer än 270 restauranger runt om i världen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.051