23948sdkhjf

Sverige tog EM-silver i Bocuse d’Or

Gustav Leonhardt och team Sweden är klara för värlsfinalen o Bocuse d’Or efter en andra plats i Europafinalen i Trondheim.

Det blev en nordisk prispall när den europeiska delen av Bocuse d’Or avgjordes. Danmark vann, Sverige hamnade på andraplats och Norge blev trea. Det innebär att Sverige är vidare till världsfinalen av Bocuse d’Or.

– Jag är så otroligt stolt över hela teamet! Det här är ett kvitto på att vårt hårda slit gett resultat, och att Sverige fortfarande platsar som en av världens bästa gastronomiska nationer. Nu laddar vi om för finalen i Lyon, där vi siktar mot guld, säger Gustav Leonhardt, Sveriges deltagare i Bocuse d’Or, i en kommentar.

Fem timmar och 30 minuter hade deltagarna på sig att sätta upp två olika rätter med olika råvaror i de två kategorierna platter och plate.

Gustav Leonhardt är Sveriges representant i kocktävlingen Bocuse d’Or och utsågs till Årets Kock 2021. Han har tidigare vunnit silver i både VM och EM i Bocuse d’Or.

Andraplats rätterna

För rätten inom kategorin platter hämtade Gutsav inspiration ifrån sin uppväxt i Sörmland. Rätten bestod av skrei med ugnsrostad pilgrimsmussla ’lacqué, beurre blanc på pilgrimsmussla, och en consommé på klippfisk, potatis och ingefära.

Plate-serveringen ville Gustav få fram känslan av söndagsmiddagar med familjen samtidigt som det fanns inslag från norra Sverige. Slutresultatet blev stekt biff på högrev, lättrökt renskaft, ’Jus pâte d’épices’ och brynt smör, foie gras ’brulé,’ och päron och svamp pocherade i akvavit.

I slutet av januari 2025 kommer världsfinalen av Bocuse d’Or att avgöras i Lyon där Sverige och 64 länder tävlar.

Artikeln är en del av vårt tema om Tävling.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126