23948sdkhjf

Världens första restaurang med insektsbaserad meny

Kända kockar har skapat de innovativa rätterna baserade på insekter som serveras på Yum Bugs restaurang i London.

Det som kan vara världens första restaurang med insektsbaserad meny har öppnat i norra London. Yum Bug har efter ett lyckat pop up-test nu öppnat en permanent restaurang i hjärtat av Finsbury Park. 

– Den här gången är insekterna tillbaka för gott. Vi är här för att bevisa att insekter är utsökta, kriminellt underskattade och fantastiska för planeten, förklarar desigern Leo Taylor som 2018 startade Yum Bug ihop med entomologen Aaron Thomas.

De två inledde med att koka insekter på sin fritid i Leos föräldrars garage. 2022 började de unga männen ta in pengar från investerare och har sedan dess jobbat heltid med sitt företag.

I november förra året öppnade duon en pop up-restaurang med insektsbaserad meny och sedan i februari är verksamheten permanentad. Den första veckan såldes ut på en timme.

På restaurangen serveras små tallrikar med olika innovativa rätter, skapade av kända brittiska kockar, däribland Sam Clark från restaurangen Moro, Jay Patel, som grundade Legare, och Master Chef-vinnaren James Nathan.

Några exempel från menyn där köttet ersatts av syrsor:

  • Hummus toppat med karamelliserad lök och färs på syrsa
  • Sesamsyrsa-kötbulle med kålrabbi, äpple och pekannötssallad
  • Kryddad färs på syrsta och granatäpplebröd
  • Kryddad äppelpajsglass gjord med pulveriserade och hela syrsor

Industrin för ätbara insekter väntas växa snabbt. Ätbara insekter är extremt proteinrika, med låg fetthalt och hög andel aminosyror, vilket glädjer klimatforskarna.

I västvärlden är den stora utmaningen den kulturella barriären, konstaterar Leo Taylor. I andra delar av världen ser det annorlunda ut. Det är vanligt att äta insekter som mat i runt 120 länder. Mer än 2 000 insektsarter uppskattas vara ätbara.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111