23948sdkhjf

Sagan all för klassiska Edsbacka krog

Restaurangverksamheten har upphört på det som en gång var Sveriges första tvåstjärniga krog. Ägarna planerar att sälja.

Den forna lyxkrogen Edsbacka krog finns i praktiken inte mer. 

Den 1 april upphörde Edsbacka krog med daglig lunchservering, à la carte samt brunch och erbjuder nu enbart festvåning och konferenser samt större gruppbokningar. Beskedet gavs på sociala medier, men tidningen Mitt i var först med att rapportera om stängningen.

– Det här är ju en av Sollentunas äldsta byggnader och ett fint ställe i ett fint läge, så det är tråkigt. Och för oss är det ett ekonomiskt avbräck. Vi har satsat mycket pengar på renovering och drift, säger ägaren Björn Johansson till tidningen.

Han tog tillsammans med sin fru Silvia Johansson över restaurangen i Edsbergsparken våren 2021. 

Edsbacka krog vid Edsviken i Sollentuna, norr om Stockholm, är ett klassiskt etablissemang med anor som går tillbaka till 1626, då krogen grundades av proviantmästaren Henrik Olofsson. 

Krogen hade sin storhetstid under krögaren Christer Lingström som efter 111 år utan restaurangverksamhet återöppnade Edsbacka krog på Valborgsmässoafton 1983. Under Lingströms ledning fick Edsbacka sin första Guide Michelin-stjärna 1992 och sedan den andra 2000. Det var en historisk bedrift, ingen annan svensk krog hade innan dess lyckats erhålla två stjärnor.

Den 27 februari 2010 stängde Christer Lingström Edsbacka efter nästan 27 år. En månad senare nyöppnade restaurangen i ny regi, och under namnet Edsbacka Wärdshus. Tio år senare stängdes även den restaurangen. 

I april 2021 tog Björn och Silvia Johansson över och återtog då namnet Edsbacka krog. Tills vidare kommer den att erbjudas som festvåning och vid andra evenemang för större sällskap. Men enligt Björn Johansson är inte heller det någon långsiktig lösning.

– Så småningom ska vi sälja. Jag hoppas att det blir en krog igen. Det har det varit sedan 1626, i alla fall till och från.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063