23948sdkhjf

Snabbmatskedjans trädprojekt ledde till svält – Max svarar

Max klimatkompensation som syftar till att bekämpa fattigdom har i stället resulterat i svält. Nu svarar hamburgerjätten på Aftonbladets granskning.

Max har sedan tidigare etablerat ett trädplanteringsprojekt som syftar till att hjälpa bönder i Uganda och rädda klimatet. Sedan 2008 har bolaget låtit plantera närmare tre miljoner träd och arbetet har blivit en central del för Max som vunnit pris för att vara den mest hållbara restaurangkedjan 14 år i rad.

Men livet för bönderna som planterar träden ska i stället blivit sämre, skriver Aftonbladet.

Tidningen har träffat flertal bönder som vittnar om att fattigdomen inte alls har bekämpats, utan tvärtom. Tusentals lokala bönder har skrivit kontrakt med Ecotrust, som driver projektet Trees for Global Benefits. Nio familjer som Aftonbladet har pratat med berättar att de inte fått tillräckligt betalt. En familj uppger att de inte har fått betalt alls. Vidare berättar bönderna att de behövt ta ut sina barn ur skolan och flera av dem har tvingats gifta bort sina döttrar för att ha råd att överleva.

Träden ska även ha blivit så höga och täta att de hindrar solljus, vatten och näring, vilket gör det svårt för bönderna att odla sin egna mat något som i längden har resulterat i mer hunger.

En av bönderna som Aftonbladet har träffat är Herbert Rukundo. Han har huggit ner alla sina träd och kort därefter anklagades av Ecotrust för avtalsbrott och hotades med fängelse.

– Jag sa som det var, att vi svälter. Men de ville inte lyssna, säger han utanför sin lerhydda. Nu kan jag inte sova på nätterna, säger han till tidningen.

Max klimatkompensation går via företaget Zeromission som säljer koldioxidkrediter till bland annat restauranger och resebyråer. Företaget samarbetar i sin tur med projektet Trees for Global Benefits i Uganda. Till Aftonbladet har Max svarat på kritiken.

”Vi tar mycket allvarligt på dessa påståenden och kommer säkerställa att Zeromission, som sålt kolkrediterna till oss, följer upp dessa snarast”, skriver Max hållbarhetschef Kaj Török i ett mejl till Aftonbladet.

Vidare betonar han att hamburgerkedjans ambition med trädplanteringen är att fånga koldioxid och bidra till lokal utveckling.

”Om uppföljningen visar att det finns missförhållanden så kommer vi att agera kraftfullt.”

Tidigare nekade Zeromission bilden som Aftonbladet visat. Senare backade Zeromission och meddelade att de har fått indikationer på missförhållande.

– Vi har fått indikationer. Men inte alls så allvarliga som det du har, säger Zeriomissions vd Henrik Juhlin till Aftonbladet.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094