23948sdkhjf

Efter bråket – huvudägaren ger Mackmyra brygglån

Whiskytillverkaren Mackmyras största ägare, inklusive den tidigare huvudägaren Lennart Hero, har ställt upp med ett brygglån på 6,2 miljoner som ska stärka bolagets likviditet efter att SEB sagt upp checkkrediten.

I februari lämnade Lennart Hero, som äger nästan hälften av bolaget, Mackmyras styrelse efter en längre tids bråk och meningsskiljaktigheter. Lennart Hero har tidigare riktat skarp kritik mot bolaget, och bland annat uttalat att han anser att bolaget är toppstyrt. 

– Det verkliga skälet är att jag tycker att bolaget är toppstyrt. Det fungerar inte. Pengarna bara rinner iväg, berättade Lennart Hero för Gefle Dagblad den 9 mars.

Trots det har Lennart Hero, tillsammans med Håkan Johansson genom bolag och Carl-Johan Kastengren, ställt upp med ett brygglån på 6,2 miljoner kronor.

– Vi har ökat vårt samförstånd om att driva ett effektivt bolag och då är det bra att några av bolagets aktieägare även kan gå samman och lämna ett brygglån, säger Mackmyras huvudägare och långivare Lennart Hero i pressmeddelandet.

I slutet av mars sa banken SEB upp Mackmyras checkkredit, något som har resulterat i en ansträngd likviditetssituation. Syftet med brygglånet är att stärka bolagets likviditet tills en ny checkkreditfacilitet eller annan finansieringslösning är på plats, skriver Mackmyra.

– Det har likviditetsmässigt varit en utmanande period efter att SEB inte förlängde vår checkkredit och jag är väldigt stolt och tacksam över att få aktieägarnas hjälp att överbrygga perioden tills vi kan finna en ny lösning för vår kortfristiga finansiering, säger tillförordnad vd Patrick Björsjö.

2023 var ett turbulent år för Mackmyra med både vd-avhopp och dåliga resultat. I en tidigare intervju med Food Supply sa vd:n Patrick Björsjö att det föregående tuffa året kommer även prägla hela detta året.

– Det har vi inte kommit ur än. Men vi har tagit krafttag och haft mod. Att både kill darlings men också ha modet att skära i organisationen, berättade vd:n då.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079