23948sdkhjf

Oliver Ingrosso om dubbla krogsatsningar i höst: ”Vill skapa något personligt”

Förutom Umarell i Dicksonska Palatset i Göteborg ska äldste brodern Ingrosso också öppna en ny italiensk krog i närheten av Olli Ristorante på Norrmalm i Stockholm. Nu drömmer han om New York.

Oliver Ingrosso utökar i höst sin restaurangportfölj med två nya restauranger, en i Stockholm och en i Göteborg. Restaurangprofilen vurmar för italienskinspirerad mat med målet ”att vara stolt över varje tallrik”.

När RS & Fastfood får tag i Oliver Ingrosso är han på semester med familjen i Spanien.

– Det är mycket att tänka på, att driva restaurang är pyssligt, mycket huvudvärk. Personalhanteringen är inte lätt och inte blev det enklare efter pandemin då många rutinerade restauranganställda sökte sig till andra branscher, säger Oliver Ingrosso som är mitt uppe i rekryteringen av personal till sitt nästa projekt Umarell. 

Umarell öppnar i början av september i nyrenoverade Dicksonska Palatset i hjärtat av Göteborg.

Den nya krogen är ett samarbete med den svenska mästerkocken och matstylisten Louise Johansson. Hon kommer att lägga sista handen vid menyer och serveringar som ska ha ett genomgående italienskt tema.

Men exakt vilken inriktning som den nya krogen får går Oliver Ingrosso inte närmare in på. Alltför mycket nytänk är dock inte affärsidéen med just Umarell.

– Vi vill göra saker som vi står för och som vi vet fungerar. Man kan göra tomatsås på tusen olika sätt med små skillnader som gör mycket. Och en riktig pasta carbonara, som verkligen tillagas på rätt sätt, har förfinats under hundratals år. Jag tycker att man skjuter sig själv i foten om man börjar rucka på sådana erfarenheter.

Om uppväxten i en offentlig familj där kreativitet och entreprenörskap löpt som en röd tråd i årtionden ser äldste brodern Ingrosso att kändisskapet inte alltid är en genväg till framgång.

– Att man har många följare på sociala medier, och att det är fullbokat i restaurangen tre månader från dag ett, betyder inte att man har gjort ett bra jobb. Målet är att skapa kontinuitet och bibehålla kvaliteten och kunderna. Att vara stolt över varenda tallrik, helt enkelt.

Steget från en karriär som dj och musiker till krögare uppges ha kommit naturligt.

– Mat är en stor passion. Jag har lagat mat så länge jag kan minnas, säger Oliver Ingrosso och konstaterar att i matlagning hittar han även kreativiteten, precis som i musiken.

Umarell är den tredje etableringen i Ingrossos växande restaurangportfölj. Olli Ristorante, på Jakobsbergsgatan på Norrmalm i Stockholm, fokuserar också på syditalienska smaker och hos systerkrogen Ollis Deli, i Humlegården, serveras det italienskt med lite streetfoodkänsla.

I produktportföljen finns även matvarumärket Mino som han äger ihop med syskonen. Det omfattar ett brett utbud av italienska produkter som pasta, konserverade tomater, ost, chark, risotto, olivoljor, vinäger och dryck. Produkterna säljs sedan i höstas i den svenska dagligvaruhandeln.

En nyhet som nämns i förbigående är planerna på att öppna ytterligare en restaurang i huvudstaden senare i höst. Även det ska bli en italienare med placering på Norrmalm i en lokal i närheten av Olli Ristorante.

Några planer på att expandera till fler städer i Sverige finns det dock inte just nu.

– Jag vill skapa något personligt med mina etableringar. Så jag har redan tackat nej till flera erbjudanden från andra städer.

Din pappa Emilio Ingrosso har också gjort sig ett namn som krögare med etableringar i Stockholm och Palma de Mallorca. Finns det några planer på att samla alla verksamheter i en familjekoncern?

– Absolut inte. Med ett hett italienskt temperament i botten och många viljor är det bättre för alla att var och en jobbar med sina egna projekt.

Har du någon dröm om nya etableringar som du vill förverkliga i framtiden?

– New York, det skulle vara en dröm att öppna något där. Har jag inte bott där under åtminstone en tid i livet vore det ledsamt, säger Oliver Ingrosso.

Artikeln är en del av vårt tema om Etablering.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047