23948sdkhjf

Stor dag för Thomas Sjögren – Signum har fått sin andra stjärna

Thomas Sjögrens Signum fick både en grön stjärna och avancerade till tvåstjärnig restaurang när Guide Michelin delade ut sina nordiska utmärkelser. 

Sverige har fått en ny tvåstjärnig restaurang. Signum i Mölnlycke tilldelas två Michelin-stjärnor i årets upplaga av den prestigfyllda Michelin-guiden. Stjärnkocken Thomas Sjögren och köksmästaren Markus Dalén tog emot utmärkelsen på en nordisk gala i Odsherred, Danmark. 

– Vi fick vår första stjärna för två år sedan, det här är något helt annat. Det här är vad vi strävat efter och arbetat för. Vi är extremt lyckliga, sa Thomas Sjögren vid prisceremonin.

Fine dining-krogen längst ut på Långenäs udde vid Hällsnäs Hotell & Restaurang erbjuder en exklusiv avsmakningsmeny med fokus på fisk och skaldjur. Thomas Sjögren, som blev Årets kock 2015, hyllas i motiveringen för att rätterna har djärva smaker i originella kombinationer och är ett utmärkt show case för hur man använder skandinaviska ingredienser, med råvaror från köksträdgården som hämtats från den närmaste omgivningen och plockats upp från nordiska vatten.

Signum genomsyras också av ett hållbarhetstänk och tilldelades under galan även en grön stjärna. Ingen svensk restaurang fick en sådan stjärna förra året.

– Vi finns mitt i skogen. Vi försöker att ha respekt för naturen och hela tiden utveckla. 

Två svenska restauranger tilldelades sin första stjärna; Ergo i Stockholm med köksmästaren Petter Johansson och Hoze med delägaren José Cerdá i Göteborg.

Ergo beskrivs i motiveringen som en elegant restaurang som passar perfekt in i ett elegant område, där kockarna arbetar med lugn och effektivitet i det öppna köket. Den detaljerade matlagningen har en klassisk fransk bas men kombinerar den med moderna tekniker och internationella smaker för att skapa fantastiskt smakrika rätter. Syran spelar också en nyckelroll.

Hoze har en mer intim stil, med bara sex stolar vid en ekbänk. Kocken José Cerdá tillagar sin dagliga omakase-meny direkt på köksbänken med exemplarisk noggrannhet. Han bygger en stark kontakt med gästerna när han förklarar hur han väljer fisk av bästa kvalitet utifrån årstid och väder.

Guide Michelin har också en särskild utmärkelse, Bib Gourmand, som delas ut till restauranger som serverar vällagad mat till ett rimligt pris. Av de svenska restaurangerna så uppmärksammades Västergatan i Malmö (uppgradering) och Ärla i Stockholm (nytillagd). 

Av specialpriserna gick ett till Sverige. André Bekker på Frantzén tog emot årets Sommelier-pris.

Restaurang Frantzén är fortsatt den enda restaurangen i Sverige med tre Michelinstjärnor. Björn Frantzén är till och med unik i världen som ensam krögare med tre trestjärniga krogar, dessutom i tre olika världsdelar.

Artikeln är en del av vårt tema om Tävling.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047