23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på RS & FastFood

Sista kapitlet för klassiska Stureplanskrogen East – skönt tycker Videgård

Efter mer än tre decennier vid Stureplan i Stockholm går den välkända asian fusion-krogen i graven. Erik Videgård, som själv var med om att starta East, välkomnar stängningen.

Den första upplagan av East öppnades 1989 i en källare vid Sankt Eriksterrassen på Kungsholmen. Två år senare flyttades verksamheten till Stureplan 13, nära hörnet av Kungsgatan och Birger Jarlsgatan i centrala Stockholm.

Nya East skapades av kvartetten Peter Lindgren, Erik Videgård, Elias ”Saile” Eliasson och Uluc ”Bullen” Telmen. Restaurangen blev med sitt asian fusion-kök snabbt en populär innekrog och så småningom något av en institution vid Stureplan. 

2018 sålde Peter Lindgren East till Brasseriegruppen som nyligen bytte namn till Gastro Hospitality.  Ägaren meddelar nu på krogens hemsida att East stänger den 1 januari 2026. 

”Efter många år som en självklar mötesplats går en era i Stockholm mot sitt slut. Fram till dess finns chansen att en sista gång njuta av maten, stämningen och allt som gjort East speciellt. Boka ditt bord redan idag och var med och hylla East innan dörrarna stängs”, skriver krogen under rubriken Sista kapitlet för en Stockholmsikon.

En av grundarna, Erik Videgård, tycker att stängningen av East inte kommer en dag för tidigt.

– – Vad skönt! Äntligen stänger de igen den här larvkopian av någonting som var riktigt bra. Så känns det faktiskt, säger han till Aftonbladet Godare.

Den välkända tv-kocken tycker att de nuvarande ägarna har misshandlat hans arv.

– Ja, och det är därför som det inte har fungerat och då får de göra någonting annat. East har under alla år haft alla möjligheter att utvecklas vidare, men det tog slut när Peter Lindgren sålde krogen för några år sedan. Det roliga är att East ökade omsättningen varje från 1991 fram till att Peter sålde. Själv hoppade jag av 1999.

Brasseriegruppen grundades av bröderna Filip och Danijel Güven. I samband med namnbytet i början av september till Gastro Hospitality gick Christopher Roos in som ny koncern-vd och delägare. I portföljen finns förutom East flera andra välkända Stockholmskrogar, inklusive klassiska etablissemang som Prinsen, Villa Godthem och Ricordi och mer moderna restauranger som Trattorian och Il Tempo.

Koncernbolaget Gastrobility Group har tappat i omsättning sedan 2022, då man omsatte 363 miljoner kronor. Under det senaste räkenskapsåret, 2024, låg omsättningen på 295 miljoner kronor.

BREAKING
{{ article.headline }}
0.031