Shibumi öppnade för tio år sedan på Kungstensgatan i Stockholm. Tre år senare gick stjärnkrogen Esperanto och systerrestaurangerna Imouto och Shibumi i konkurs. Ekonomin gick inte ihop för Esperanto Group.
Nu gör stjärnkrögaren ett nytt försök med Shibumi. Sayan Isaksson har återigen skapat en meny som hyllar det japanska izakaya-köket, men med en nyskapande twist.
Shibumi öppnar i ny tappning den 22 oktober på den allt mer krogtäta Malmskillnadsgatan. Efter en pop up på Röda Huset har izakaya-konceptet nu fått ett eget hem, granne med samma bar.
– När vi öppnade Shibumi 2015 så var vi i princip först med att introducera Izakaya-genren i Stockholm. Mycket har hänt på tio år och konkurrensen är tuffare. Det till trots känner jag fortfarande samma kärlek och entusiasm till den här typen av generösa och inkluderande matlagning. Nya Shibumi kommer att innehålla några gamla klassiker men kanske också några nya, säger Sayan Isaksson.
Sayan Isaksson är en prisbelönt kock som samarbetar med Stureplansgruppen. År 2017 utsågs han till Kockarnas kock. Ha låg bakom Esperanto samt systerkrogarna Råkultur och Imouto. Numera driver Sayan Isaksson restaurang Nour som öppnade 2020 och två år senare fick en Guide Michelin-stjärna.