Att göra viral succé är bra för affärerna. Köerna ringlade långa när Fluffy House hade premiär för sina fluffiga, japanska pannkakor tidigare i oktober. För Bullangeriet, ett skånskt café som blivit känt för sina virala fruktbakelser, har höstens sociala medier-genombrott redan lett till expansion.
Tanja Svärd driver caféet Bullangeriet i Påarp, öster om Helsingborg. Det var i början av hösten som deras fruktbakelser blev virala på sociala medier.
”Jag är så chockad och tacksam för alla ni som vill prova våra bakelser. Människor kör från hela Sverige till vårt lilla bageri och både mejl och hemsida har vid tillfällen kraschat pga för högt tryck”, skrev hon på caféets Facebooksida i september.
Tanja Svärd och hennes syster fick snabbt byta bokningssystem för att kunna ta hand om alla beställningar. Väntetiden var då en månad lång.
Nu smider de medan järnet är varmt.
I veckan har Bullangeriet växt med ytterligare ett café. Dörrarna öppnades på måndagen på Kullagatan i Helsingborg.
– Många av våra kunder finns i centrala Helsingborg och vi ser fram emot att komma närmare dem. På Bullangeriet Kullagatan kommer vi även att servera lunch och andra godsaker, säger Tanja Svärd i ett pressmeddelande från HBG City.
Martin Klinteberg är etableringsansvarig på HBG City.
- Bullangeriet har blivit en viral succé i hela Sverige och få har undgått deras passion för hantverk och smak. Att en lokal aktör nu väljer att förlägga en ny enhet på Kullagatan känns jätteroligt. Det blir ett spännande tillskott till Helsingborgs caféutbud och en verksamhet som känns helt rätt för Sveriges äldsta gågata, säger han i en kommentar.
Den virala trenden med fruktbakelser uppges komma från ett bageri i Frankrike. Där kallas de trompe-l'œil som kan översättas till ”att bedra ögat”.
I somras började bakelserna trenda på Tiktok och Instagram. Strömsbergs Café i Tierp, Bageri Brantingstorg i Uppsala och Bread and Sweets by Jenny i Västerås är tre andra svenska caféer som ridit på vågen.
Redan 2017 lanserade Pavoni silikonformar i 3D som ser ut som frukter, exempelvis äpplen, päron, apelsiner, persikor och mango. Designen skapades i samarbete med stjärnkonditorerna Cédric Grolet, Emmanuele Forcone och Fabrizio Fiorani. Formarna gör det möjligt att skapa bakelser som är svåra att skilja från verkliga frukter.