23948sdkhjf

Blir pizzakungen en drottning..? - Klart för NM i Pizza

Kampen står mellan åtta pizzabagare, från Örnsköldsvik i norr till Roskilde i söder. Kampen står mellan Corrado, Rezan, Clemens, Giordano, Hassan, Tuwlay, Rasmus och - Tanja. Sju män mot en kvinna.De första Nordiska Mästerskapen i pizza äger rum under restaurang- och storköksmässan Interfood på Svenska Mässan i Göteborg 26-28 oktober.Första officiella tävlingen på våra breddgrader, alltså. Men ute i världen är pizzatävlingar vanliga. Det finns även EM och VM, så här långt utan skandinaviskt deltagande.Arrangör av NM är branschtidningen Fast Food, som bland hundratals anmälningar valt ut åtta finalister. Segraren får delta i EM, som avgörs i Marbella i Spanien i november.- Deltagarna har fått berätta om sig själva och skicka in recept på den pizza de vill tävla med. Vi har särskilt lagt vikt vid hälsoaspekten, säger Magnus Lilienström på Fast Food.- Syftet med tävlingen är att höja statusen på pizza. Rätt tillagad kan den vara en verklig gourmeträtt, långt ifrån det fettdrypande skräpmat den ofta förknippas med.En jury bestående både av råvaruexperter och kockar ska kora vinnaren. Där sitter bl a stjärnkockarna Fredrik Eriksson, Malin Söderström, Melker Andersson och Örjan Klein.oo Finalfältet, med andra ord eliten bland Nordens pizzabagare, ser ut så här: * Corrado Dipinto, 34, pizzeria Antika Trattoria i Stockholm. Finalpizza: L´aromatica.* Rezan Gulnaz Babur, 40, Slottsskogens pizzeria i Göteborg. Finalpizza: Parma Pizza.* Clemens Ikonomidis, 48, pizzeria Pizza House i Ljungby. Finalpizza: Husets Pizza.* Giordano Sternad, 53, pizzeria Mammamia i Örnsköldsvik. Finalpizza: Pizza Parma.* Hassan Hamdaoui, 29, Pizzeria Domino´s i Roskilde, Danmark. Finalpizza: Spicy Chicken* Tuwlay Oztas, 28, pizzeria Ciao Ciao Grande i Stockholm. Finalpizza: Di Polo* Rasmus Sichelknow, 26, Pizzeria Domino´s i Österbro, Danmark. Finalpizza: Meat Feast* Tanja Tomic, 29, Pizzeria Chaplin i Värnamo. Finalpizza: Sankta Lucia.Tanja är alltså den enda kvinnan i finalen - cirka 90 procent av alla pizzabagare i Norden är män. Hur känns det? - Det känns jättebra, jag är van att konkurrera med männen, skrattar hon.Redan 11 år gammal började hon baka pizzor på Pizzeria Chaplin, som öppnades av hennes pappa Zivan, invandrare från Serbien, 1979. Pappa hjälper fortfarande till ibland, men det mestadels Tanja och lillasyster Alexandra som svingar pizzadegarna.Sett till meritlistan får Tanja till och med gälla som något av favorit inför NM. Hon och Pizzeria Chaplin har erövrat något så ovanligt som Prins Bertils Memorial Diplom för "kvalitet och personlig service utöver det vanliga". Ett diplom som annars bara utdelats till guldkrogar i Stockholm, t ex Nils Emil och Bon Loc.2001 korades också Pizzeria Chaplin till populäraste pizzerian av Sveriges Radio Jönköping, framröstad av lyssnarna. - I NM blir förstås konkurrensen hårdare. Men jag tror mycket på min finalpizza, som Alexandra och jag utvecklat tillsammans, säger Tanja.- Vi kallar den för Sankta Lucia, för att lyfta fram det nordiska - luciafirandet - och samtidigt koppla till pizzans italienska ursprung, det sicilianska helgonet. Det blir en symfoni med nordiska råvaror, bl a lax och musslor.- Jag tror överhuvudtaget att det är hemligheten med en god pizza: att vara mycket noga med råvarorna och inte vräka på vad som helst. I alla fall är det vår filosofi.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109