23948sdkhjf

Maxad vinst för Max

Kampen om andraplatsen bland hamburgerkedjor har hittills varit hyfsat jämn. Men inte längre – Max har sprängt miljardvallen samtidigt som delar av Burger King backar.
Det ska vara en norrländsk hamburgare i år. För om det är någon som har tjänat pengar på lågkonjunkturen så är det Max Hamburgerrestauranger. Förra veckan passerade kedjans årsförsäljning 1 miljard kronor.

Så sent som för två år sedan låg omsättningen på 679 miljoner kronor. Men då var också antalet restauranger 17 färre till antalet jämfört med dagens 67.

»Jag har tidigare sagt att vi skulle fira med champagne när vi nådde upp till den här magiska gränsen, men nu glömde vi faktiskt det. Men det är klart att vi ska fira senare«, säger Max vd Richard Bergfors till Dagens Industri.

Enligt Bergfors kommer företagets vinst att öka med 13 miljoner kronor i år till 90 miljoner kronor jämfört med vinsten på 77 miljoner kronor i fjol.

Även marknadsledaren McDonald’s, som har 226 restauranger i Sverige, flaggar för rekordförsäljning.

Sämre går det för börsnoterade NSP Holding, Burger Kings största franchisetagare i Norden med ett trettiotal restauranger i Sverige och ett tiotal i Danmark, som tvingats till nyemission för att få in nytt kapital.
»Vi behövde stärka vår balansräkning efter att ha gjort en del förvärv med krediter, nu ser ju finansmarknaden lite annorlunda ut«, säger Ulf Wahlstedt, vd och näst störste ägare i NSP, till tidningen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078