23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på RS & FastFood

Koll med elektronisk näsa

Forskare vid Örebro universitet ska i ett samarbete med Sastra University i Thanjavur i södra Indien utveckla en inbyggd elektronisk näsa som ska kunna kontrollera kvaliteten på mat. Forskarna Silvia Coradeschi och Amy Loutfi i Örebro kommer att få ett treårigt anslag på sammanlagt 3,2 miljoner kronor från Vinnova.

Vid

Örebro universitet finns stor erfarenhet av att utveckla system för att

ta hand om data från elektroniska sensorer och göra kvalificerade

analyser, som sedan översättas till användbar information även för

icke-experter. Vid Sastra University har man kunskaper om att tillverka sensorer

för traditionella kemiska analyser. Nu ska de här färdigheterna

sammanföras i ett projekt som kallas Strategic Indo-Swedish cooperative

program Embedded System där målet är att få fram en prototyp till ett

instrument med inbyggd elektronisk näsa, som är praktiskt användbart

inom livsmedelsindustrin.– Prototypen ska testas i industriell miljö i både Indien och

Sverige och en utvärdering ska göras även med användare, som inte är

experter på området. Det handlar om att få fram ett verktyg, som är

praktiskt användbart i vardagen, säger professor Silvia Coradeschi som

är svensk projektledare. I Sverige finns det ett behov av att kvalitetssäkra lokal och

småskalig livsmedelsproduktion. Samma behov finns i Indien och där

tillkommer klimatet som ytterligare en utmaning. De metoder som nu

finns är inte tillräckliga och samtidigt ökar medvetenheten om hur

viktigt det är att hindra spriding av bakterier via smittad mat.Meningen är att det här projektet ska vara inledningen till ett

långvarigt samarbete mellan forskargrupperna i Örebro och Thanjavur.

Från indisk sida har anslagits motsvarande 500 000 kronor till

projektet.

BREAKING
{{ article.headline }}
0.062|instance-web02