23948sdkhjf

Apropå jul

Visste du detta om våra jultraditioner?
De flesta av oss förknippar julen med traditioner. Men få av oss tänker nog på att de traditioner vi värnar om är ganska nya, och att ”vår” jul egentligen är en helg som har rötter i antiken såväl som hos vikingarna.
Den är en mix mellan uråldriga riter och kommersiella intressen. I romarriket firades Saturnaliafesten, en hyllning till guden Saturnus, då slavar och deras ägare bytte plats.

Den ritual som närmast påminner om svensk jul är dock midvinterblot, eller julblot. Under vikingatiden firade man varje år vid vintersolståndet att dagarna, som blivit kortare under hösten och vintern, nu började bli längre. Det sågs som ett återuppvaknande av naturen. Vid midvinterbloten hyllade man Asarna, genom att festa och genom offer. Både djur och även slavar offrades för att blidka Odens skepnad, kallad Jóler.

På 1300-talet började jul firas som en kristen högtid, till minne av Jesu födelse. Även om det inte är säkert att Jesus föddes på vintern, så lade man ändå firandet där det ligger, för att det passade att slå ihop med de många olika midvinterfiranden som fanns runt om i världen.

I Sverige på 1600-talet började man ge varandra presenter vid jul. Man knackade på hos någon, slängde in presenten innanför dörren och sprang iväg. Ordet julklapp föddes här, i och med att man knackade, eller klappade, på dörren.
På 1700-talet lånade man en romersk tradition och började hitta på roliga rim på julklapparna. Det var även under detta århundrade som två av våra stora jultraditioner föddes; julgranen och jultomten.

God Jul och ett Gott Nytt År till alla våra läsare. Vi gör nu uppehåll med nyhetsbrevet över helgerna och återkommer den 11 januari.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062