23948sdkhjf

Branschledare vill inte ha momshöjning

Ett stort antal av landets ledande kockar och krögare i föreningen Årets Kock skriver idag på debattsidan Brännpunkt i Svenska Dagbladet att de är oroade av en höjning av restaurangmomsen. En höjning kommer att slå hårt mot branschen menar de.
Så här skriver man på Brännpunkt:

I december vallfärdar svenska folket ut på restaurang och äter julbord. Under några få veckor äter vi julmat för närmare 2,5 miljarder kronor. Det här gör december till en av årets viktigaste månader för oss som jobbar på och driver restauranger. För många restauranger är utfallet från julbordet avgörande för om årets resultat hamnar på minus eller plus.

Även för handeln är december en viktig månad. En tydlig trend är att allt mer av den julmat som vi köper lagas och säljs på plats i butiken. I flera mataffärer finns det i dag dessutom möjlighet att sitta ner och äta sin mat direkt i butiken. Gränsen mellan restaurang och matbutik blir alltmer otydlig. Matbutikerna har på allvar tagit upp kampen med restaurangerna om matgästerna.

Fram till 2012 var det en konkurrens om matgästerna som skedde på olika villkor. All mat i butiken såldes med 12 procents moms, medan restaurangmaten beskattades med 25 procents moms. Den 1 januari upphörde denna snedvridning av konkurrensen i och med att även restaurangmaten fick 12 procents moms.

Och effekterna har inte låtit vänta på sig. Efter 18 månader med samma momssats som i matbutikerna så ökar restaurangbranschen. 2012, som konjunkturmässigt var ett dåligt år, blev ett viktigt år för restaurangbranschen. För första gången någonsin sålde restaurangerna för mer än 100 miljarder. Branschorganisationen Visita har tidigare påvisat att restaurangbranschen vuxit med 10000 nya jobb under denna period. Konjunkturinstitutets utvärdering visar nu att 4000 av dessa nya jobb kan ses som en direkt momseffekt. Utöver detta har också sannolikt ett antal jobb räddats, med tanke på att antalet konkurser minskade både under 2012 och 2013.

Därför är det ytterst oroande att ett antal partier vill höja momsen på restaurangmat igen. För oss som jobbar inom restaurangbranschen är det obegripligt varför den mat som vi skapar i våra kök ska beskattas hårdare än den mat som våra kolleger lagar i butiken. Ännu mer obegripligt är det varför de köttbullar som massproducerats i en fabrik i Europa och sedan transporteras hit, ska säljas till en lägre skattesats än de många gånger närproducerade råvaror som förädlas och tillagas i våra restaurangkök? Vari ligger logiken att straffbeskatta den svenska restaurangmaten? Varför är det så provocerande med samma momssats på mat?

Sveriges kockar jobbar varje dag med att driva svensk gastronomi framåt. På våra restauranger serverar vi gärna bra och säkra råvaror från Sveriges bönder. Genom vår matlagning och vår respekt för bra råvaror lockar vi hit turister från olika delar av världen. Enligt Visit Sweden vill nästan 40 procent av de utländska turisterna ägna sig åt matupplevelser när de semestrar i Sverige. Med andra ord skapar Sveriges kockar inte bara arbetstillfällen i den egna branschen, utan även i flera led. En momshöjning skulle därmed inte bara slå undan benen för restaurangföretagen, utan även sätta käppar i hjulet för den övriga turismen som numera utgör en viktig del av Sveriges ekonomi. Vi hoppas att de partier som vill återinföra en högre moms på restauranger ska ompröva sitt ställningstagande och behålla dagens momssats. På så sätt kan svenska restauranger konkurrera på lika villkor, inte bara med matbutikerna utan även med restauranger i andra länder. Låt oss fortsätta göra det – det tjänar hela Sverige på.

HANNA HALPERN, vd Årets kock; TORSTEN KJÖRLING, Årets kock 1984, Hotell Tylösand; CHRISTER LINGSTRÖM, Årets kock 1985, Bistro Edsbacka; FREDRIK ERIKSSON, Årets kock 1987, Långbro Värdshus; KRISTINA PETTERSSON, Årets kock 1988, Flottaren Vansbro; PER EKBERG, Årets kock 1992, Bulleboden; ANDERS DAHLBOM, Årets kock 1993, Dahlbom på Torget; STEFAN KARLSSON, Årets kock 1995, Fond restauranger; JONAS DAHLBOM, Årets kock 1996, Dahlbom på Torget; ROBERT NILSSON, Årets kock 1998, Grand Hotel Lund; KARL LJUNG, Årets kock 1999, Stureplansgruppen; CHRISTIAN HELLBERG, Årets kock 2001, Griffins Steakhouse; ANDREAS HEDLUND, Årets kock 2002, Stadshuskällaren; MAGNUS LINDSTRÖM, Årets kock 2003, Swedish Taste; MARKUS AUJALAY, Årets kock 2004, Winterviken & Fjällpuben; PETER J SKOGSTRÖM, Årets kock 2006, Mat & Vin Slottsparken; TOMMY MYLLYMÄKI, Årets kock 2007, Sjön; TOM SJÖSTEDT, Årets kock 2008, Lilla Ego; GUSTAV TRÄGÅRDH, Årets kock 2010, Sjömagasinet; TOMAS DIEDERICHSEN, Årets kock 2011, Noga; MELKER ANDERSSON, hedersmedlem, Grupp F12; MATHIAS DAHLGREN, hedermedlem, Mathias Dahlgren; MAGNUS JOHANSSON, hedersmedlem, Magnus Johansson bageri och konditori
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.377