Tävlingen ägde rum i samband med mässorna Gastronord och Vinordic i Stockholm. Bakom guldmedaljen ligger drygt ett års intensivt tränande tillsamman med commis (hjälpreda) Albin Edberg, coach Jonas Dahlbom och ordförande Henrik Norström. Nytt för i år är dessutom att fiskrätten måste presenteras med minst 50 procetn grönt. Huvudråvarorna för för fiskrätten var sej, ostron och blåmusslor vilket i Myllymäkis fall resulterade i följande fiskmeny:
Sej med havssmaker, brynt smör och pepparrotMildrökt färserad sej med champinjoner och krispigt fjäll
Emulsion med brynt smör och ättika
Sallad med blåmussla, vit sparris, broccoli och havsblad
Pepparrot, kålrabbi och tapioka
Huvudråvaror för kötträtten var gotländsk unggris vilken Myllymäki valde att presentera med följande meny:
Skinka av svensk unggris på fyra visGrillad skinkstek med frasig svål och vilda örter
Rillette på ungstekt skinka och svål
Tryffelstuvad grisfot i blodcrust
Lättpicklad vårlök och ramslök
Vårsvampfärserad lägg glacerad med sirap och peppar
Rökt vit sparris med ägg
Jordärtskocka med dragon
Både själva arbetet i köket och slutresultatet poängsätts efter ett strikt regelverk. Dessa poäng summeras sedan för att kora vinnaren. Myllymäki var den enda av de tävlande vars kötträtt (med nio poängs marginal) tog sig över 600 poäng och därmed bidrog till de vinnande 1164 poäng som gav Sverige guldet. Silver tilldelades Danmarks tävlande Kenneth Hansen för 1108 poäng och brons tilldelades Norges tävlande Örjan Johannessen för 1093 poäng. Det var alltså en helnordisk trio på prispallen.
Övriga priser som delades ut var Bästa kött (Finland), Bästa fisk (Frankrike) och Bästa commis (Ryssland). Nästa år är det VM i Lyon och Tommy Myllymäki tävlar för Sverige. Den självkritiske Myllymäki är trots guldmedaljen inte helt nöjd med sin insats. – ”Det finns mer att hämta” säger han efter tävlingen. Tillbaka till köket och träna mer menar han.