23948sdkhjf

Stora personalbehov av köks- och restaurangbiträden

I sin prognos om kommande arbetsmarknad menar Arbetsförmedlingen att det blir fortsatt hård konkurrens om jobben även för köks- och restaurangbiträden under det närmaste året. Det finns många jobb att söka men det är ännu fler som konkurrerar om de lediga platserna. Även på fem och tio års sikt väntas möjligheterna till arbete bli mindre goda.
Arbetsförmedlingen menar i sin rapport att restaurangbranschens goda utveckling fortsätter under 2015. Branschen påverkas av konjunkturen och eftersom hushållens ekonomi väntas bli god bidrar detta till den positiva utvecklingen. När fler restauranger växer fram skapas också fler jobbmöjligheter i hela branschen.

I rapporten ko nstateras att trots den positiva utvecklingen för restaurangbranschen blir konkurrensen om jobben för köks- och restaurangbiträden stor. Många söker sig till branschen och antalet som vill arbeta inom yrket är betydligt fler än vad arbetsgivarna behöver rekrytera. Arbetslösheten för köks- och restaurangbiträden är mycket högre än snittet för samtliga yrken.

I Yrkeskompassen beskriver man förhållandet att många som arbetar som köks- och restaurangbiträden är unga och väljer att gå vidare till andra jobb efter en tid samt att de trots en hård arbetsmarknad finns många lediga jobb.I prognosen framhåller man också att jobb som köks- och restaurangbiträden oftast inte kräver någon särskild erfarenhet eller utbildning oc att det därför är ett vanliga ingångsyrken för på arbetsmarknaden.

Sammantaget bedömer Arbetsförmedlingen att det kommer att vara hård konkurrens om jobben för köks- eller restaurangbiträden under 2015. Det kommer att finnas många jobb att söka, men den stora tillströmningen av arbetssökande till yrket fortsätter. Personer med tidigare erfarenhet inom branschen i kombination med rätt personliga egenskaper kommer att ha större möjligheter till arbete.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079