goda utveckling fortsätter under 2015. Branschen påverkas av konjunkturen och eftersom hushållens ekonomi väntas bli god bidrar detta till den positiva utvecklingen. När fler restauranger växer fram skapas också fler jobbmöjligheter i hela branschen.
den positiva utvecklingen för restaurangbranschen blir konkurrensen om jobben för köks- och restaurangbiträden stor. Många söker sig till branschen och antalet som vill arbeta inom yrket är betydligt fler än vad arbetsgivarna behöver rekrytera. Arbetslösheten för köks- och restaurangbiträden är mycket högre än snittet för samtliga yrken.
att många som arbetar som köks- och restaurangbiträden är unga och väljer att gå vidare till andra jobb efter en tid samt att de trots en hård arbetsmarknad finns många lediga jobb.I prognosen framhåller man också att jobb som köks- och restaurangbiträden oftast inte kräver någon särskild erfarenhet eller utbildning oc att det därför är ett vanliga ingångsyrken för på arbetsmarknaden.
att det kommer att vara hård konkurrens om jobben för köks- eller restaurangbiträden under 2015. Det kommer att finnas många jobb att söka, men den stora tillströmningen av arbetssökande till yrket fortsätter. Personer med tidigare erfarenhet inom branschen i kombination med rätt personliga egenskaper kommer att ha större möjligheter till arbete.